Ministrul Educației Naționale, indiferent la părerile a peste zece mii de studenți

0
83
Ministrul Educației Naționale afis

Uniunea Studenților din România condamnă atitudinea ministrului educației față de Congresul Studenților din România, un eveniment național de tradiție organizat cu scopul de a încuraja dialogul dintre studenții din toată țara și actorii relevanți din sfera educației.

În dorința de a consolida o punte de legătură și de a încuraja dialogul între studenți, considerați elementul central din procesul de învățământ superior și entitățile conexe, Uniunea Studenților din România a organizat în perioada 23 – 26 mai cea de-a XII-a ediție a Congresului Studenților din România.

Deși și-a anunțat prezența la eveniment, Prof. Univ. Dr. Ecaterina Andronescu – Ministrul Educației Naționale, principalul actor decizional la nivel național, nu a mai ajuns la eveniment considerând nesemnificative rezultatele raportului realizat prin chestionarea a peste 10.000 de studenți.

Prin intermediul temei din acest an, ”Tendințe educaționale de viitor”, ne-am propus trasarea principalelor direcții prin intermediul cărora să contribuim la consolidarea unui sistem educațional care să țină pasul cu dezvoltarea societății și cerințele pieței. Astfel, rezultatele Campaniei Comment prin intermediul căreia s-au identificat principalele probleme ale sistemului universitar de la nivel local la nivel național au fost discutate în cadrul Adunării Plenare din data de 24 mai 2019.

În prealabil, la nivel național, a fost lansat un chestionar sub egida Campaniei Comment al cărui număr de respondenți este de  10.040 de studenți. Acesta a analizat calitatea serviciilor pe care universitățile le livrează cu scopul de a identifica plusurile și minusurile sistemului de învățământ superior. De asemenea, în completarea chestionarului aplicat au fost organizate dezbateri și consultări în Universitățile din țară la care au participant studenți, reprezentanții acestora și conducerile facultăților și universităților în care s-au desfășurat.

               Propunerile și soluțiile studenților din întreaga țară asupra problemelor identificate în cadrul Campaniei Comment au fost prezentate în cadrul Adunării Plenare care a reunit studenții din întreaga țară în sala Aula Magna a Bibliotecii Naționale. Acestea au fost dezbătute împreună cu Prof. Univ. Dr. Claudia POPESCU –Preşedinte Consiliul Național pentru Învățământ Superior (CNFIS), Prof. Univ. Dr. Ioan IANOȘ – reprezentant Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Prof. Univ.Dr. Dorel PARASCHIV – Prorector Academia de Studii Economice și Prof. Univ. Dr. Magdalena PLATIS – Universitatea din București.

Al doilea panel din cadrul evenimentului, moderat de Ciprian Stănescu, Fondator Innovations for Tomorrow și reprezentant Future Makers, a avut ca tematică Joburile viitorului. Studenții prezenți au putut afla cum va evolua piața muncii și ce tipuri de abilități vor fi necesare în viitor, care este drumul de la idee la business și importanța educației în modelarea viitorului.

Raportul poate fi citit aici.

”Le mulțumim tuturor colegilor care au participat la eveniment, la dezbaterile din cadrul campaniei Comment, sau care ne-au ajutat să identificăm anumite probleme completând chestionarul implementat la nivel național. Pentru noi este foarte important să existe o consultare reală între studenți și federația noastră, astfel încât rezoluțiile propuse să fie corelate cu nevoile actuale ale studenților. Suntem profund dezamăgiți de absența ministrului educației de la eveniment, deși au existat confirmări pe mai multe canale de comunicare. Considerăm că feedbackul livrat de studenții din toate colțurile țării este unul relevant și ne asumăm responsabilitatea de a face ca vocea studenților să fie auzită.” – George UZUN, președinte USR

Congresul Studenților din România creează cadrul optim prin care studenții să intre în dialog direct cu decidenții la nivel național în vederea îmbunătățirii sistemului de învățământ superior românesc. CSR a prins contur în anul 2008, iar cea mai importantă inițiativă legislativă rezultată în urma proiectului este Legea Internshipului, promulgată anul trecut de către Președintele României.

Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească din țară, reunind un număr de 110 organizații din 17 centre universitare.  Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.