Uniunea Studenţilor din România

Nuumeroasele modificări pe care Legea Educației le-a suferit de-a lungul celor șapte ani de existenţă, deficiențele sistemului educațional românesc  şi constituirea Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale pentru îmbunătățirea politicilor educaționale și elaborarea unui nou cadru legislativ privind sistemul educațional românesc au decis lansarea unor serii de consultări și dezbateri organizate de Uniunea Studenţilor din România. Acestea sunt puse în practică prin intermediul Campaniei Comment.

Care au fost rezultatele primei consultări organizate de Uniunea Studenţilor din România?

Marți, 7 august, la sediul Uniunii Studenților din România, a avut loc o primă întâlnire a grupului de lucru educațional. La eveniment au participat studenți din cadrul a cinci universități bucureștene.

În urma discuțiilor au fost identificate mai multe aspecte și probleme cu care beneficiarii sistemului educațional se confruntă. Printre acestea se numără:

  • consilierea în carieră și abandonul universitar
  • formarea și evaluarea cadrelor didactice
  • modalitățile de admitere în cadrul ciclurilor superioare de învățământ
  • modalitățile de evaluare ale studenților
  • definirea domeniilor strategice
  • angajabilitatea în domeniu

Consultările vor continua atât în București, cât și în țară. Scopul acestora este de a elabora propuneri concrete pentru următoarea întâlnire a Consiliului Consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale. Aceasta va avea ca temă îmbunătățirea politicilor educaționale și elaborarea unui nou cadru legislativ privind sistemul educațional.

M-am bucurat tare mult să văd cum în ciuda faptului că este vacanță și majoritatea studenților sunt plecați din oraș, la prima întâlnire pe care am organizat-o au fost prezenți studenți din cadrul Universității din București, Academiei de Studii Economice, Universității Tehnice de Construcții București, Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila” București și Universității Româno-Americane, reușind astfel să ne formăm o imagine de ansamblu asupra problemelor punctuale cu care se confruntă mediul universitar, dar și cel preuniversitar. Prin intermediul celor 108 organizații membre USR care acoperă aproape toate domeniile educaționale din țară, precum și prin intermediul colegilor cu experiență în consilii, senate, consilii de administrație sau diverse comisii educaționale ne dorim să aducem un aport considerabil la elaborarea noii legi. Ne propunem așadar, ca următoarea lege să fie una predictibilă și realistă, dar mai ales să vină în ajutorul tuturor beneficiarilor sistemului educațional.” a declarat Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților din România.

Despre Uniunea Studenţilor din România

Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească din țară. Aceasta reuneşte un număr de 108 organizații din 17 centre universitare.  Scopul organizaţiei este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților în raport cu actorii relevanți la nivel național.

Printre instituţiile cu care aceasta interacţionează se numără Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, dar și municipalități și universități. Uniunea Studenților din România este reprezentată în Consiliul Economic și Social al României.

sursă info: uniunea.ro

sursă foto: uniunea.ro

Comentarii

comentarii