Uniunea Europeană desemnează anul 2022 drept Anul European de Tineret.

0
85

Uniunea Europeană dedică anul 2022 tineretului, oferindu-le şansa de a se implica în elaborarea politicilor europene. În anul viitor, nevoile acestora vor fi puse în prim plan în contextul trecerii prin perioada pandemică.

Pe 6 decembrie Consiliul şi Parlamentul european au realizat un acord provizoriu privind desemnarea anului 2022 drept Anul European de Tineret, aprobând propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Politicile şi programele dedicate tinerilor trebuie să devină o prioritate

Într-un comunicat de presă, Uniunea Europeană anunţă că obiectivul general al Anului European al Tineretului 2022 este de a împuternici, de a sprijini și de a implica tinerii într-o perspectivă post-pandemie.

Deputaţii europeni îşi doresc integrarea politicilor pentru tineri în toate domeniile de politică relevante ale UE. Aceştia consideră că perioada pandemică este una dificilă pentru tineri şi că aceştia au suferit foarte mult din cauza ei. Din acest motiv, în anul următor, nevoile lor trebuie să devină o prioritate. Modul de a îndeplini acest fapt este implicarea lor în conferinţe europene la care să îşi exprime ideile.

„Perioada pandemiei a fost deosebit de dificilă pentru tineri. Ei s-au confruntat cu închiderea școlilor, nu au putut, în multe cazuri, să se dedice hobby-urilor lor și s-au confruntat cu dificultăți în a-și vedea prietenii. Ei merită un An european care să îi aducă în prim-plan. De asemenea, ei merită să fie ascultați atunci când factorii de decizie din UE stabilesc sarcina de a defini politicile UE. , a declarat Simona Kustec, ministra slovenă a educaţiei, ştiinţei şi sportulului.

Cum vor fi tinerii implicaţi?

Conform comunicatului de presă, activităţile de integrare a tinerilor în elaborarea politicilor  include conferințe, inițiative care promovează participarea tinerilor la elaborarea politicilor, campanii de sensibilizare cu privire la o societate mai incluzivă, ecologică și digitală, precum și studii și cercetări privind situația tinerilor în UE.

Președintele Comisiei pentru Cultură și Educație, Sabine Verheyen, care a condus echipa de negocieri a Parlamentului a declarat: „Ne-am asigurat că va fi anul lor: negociatorii PE s-au asigurat că tinerii vor fi implicați în procesul de planificare. Am asigurat, de asemenea, posibilitatea de a iniția activități pe termen lung care să se extindă dincolo de 2022, pentru ca tinerii să se implice în UE și în elaborarea politicilor. Rezultatul negocierilor noastre arată clar că tânăra generație este o prioritate pentru Europa”.

Consultarea cu organizaţiile de tineret

Deputaţii îşi doresc o colaborare eficientă cu organizaţiile naţionale şi europene de tineret în ceea ce priveşte creearea activităţilor legate de Anul European de Tineret. Printre acestea se numără Erasmus+ şi European Solidarity Corps.

În comunicatul de presă publicat de Uniunea Europeană se anunţă votarea de către Comisia pentru Cultură și Educație a acordului pe 8 decembrie. Parlamentul intenționează să încheie acordul în sesiunea plenară din 13-16 decembrie.


„Tinerii sunt printre cei care au suferit cel mai mult de pe urma efectelor negative ale COVID-19. Anul European al Tineretului va fi o șansă de a adduce nevoile lor  în prim-plan și o platformă de dialog despre viitor”, a mai declarat președintele Comisiei pentru Cultură și Educație, Sabine Verheyen.

Mai multe despre iniţiativele Uniunii Europene pentru tineret se găsesc aici: Portalul european pentru tineret | European Youth Portal (europa.eu)