Unde se regăsesc cele mai bune facilități educaționale din România?

0
47
cele mai bune facilități educaționale

E ușor să definești cele mai bune facilități educaționale. Sau cel puțin asta reiese dintr-un studiu efectuat recent de către agenția de cercetare D&D Research pentru platforma imobiliară storia.ro. Acesta a analizat, între lunile noiembrie 2016 și august 2017, auto-percepția cetățenilor cu privire la accesul la serviciile de educații din cartierele, orașele și regiunile în care locuiesc.

Care au fost rezultatele?

O imagine detaliată asupra cercetării poate fi găsită aici.

  • Orașe

Românii consideră că localitățile Oradea, Brașov și Pitești ar dispune de cel mai bun acces la serviciile de instruire. Alte facilități educaționale bune se mai regăsesc și în centre universitare renumite precum Târgu Mureș (locul 4), Cluj-Napoca (locul 5) sau Timișoara (locul 9). Bucureștiul se regăsește abia pe locul al 14-lea.

La capitolul opus, nu vei avea un acces bun la educație dacă te afli în Giurgiu, Alexandria sau Focșani. Cel mai remarcabil oraș universitar aflat pe această listă negativă este Constanța. Localitatea de la malul mării se regăsește însă abia pe locul 10.

  • Cartiere

În mod bizar, deși capitala României nu stă bine pe planul general….ea are câteva zone în care se pot regăsi cele mai bune facilități educaționale. Conform cercetării, acestea sunt Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan, Domenii, Vatra Luminoasă și Dorobanți.

Pe plan opus, cele mai prost văzute cartiere bucureștene sunt Gorjului, 16 Februarie și Gara de Nord.

cele mai bune facilități educaționale

La nivel național, cea mai bune locuri pentru educație în România ar fi cartierul Copou din Iași, respectiv cartierele Gheorgheni, Centru și Grigorescu din Cluj-Napoca.

Cele mai proaste zone pentru învățătură din țară sunt Oncea din Oradea, Calea Timișoara din Reșița, Miclești din Alba Iulia, Griviței din Baia Mare și Bere din Pitești.

  • Regiuni

Opțiunile respondenților se reflectă și în felul în care aceștia văd regiunile României. Cele mai bune facilități educaționale se regăsesc în Transilvania. Serviciile educaționale bune pot fi întâlnite și în Crișana, Banat, București-Ilfov și Oltenia.

Participanții la cercetare consideră însă că Maramureșul, Muntenia, Moldova și Dobrogea nu beneficiază de o calitate similară.

Ce relevanță au rezultatele cercetării?

Autorii studiului își doresc să contureze imaginea de ansamblu asupra orașelor și cartierelor țării. Pe lângă cele mai bune facilități educaționale, aceștia au mai luat în calcul și opinia respondenților referitoare la siguranța, costul vieții, facilitățile medicale, calitatea aerului, curățenia, magazinele, restaurantele și recreerea din zonele de proveniență.

Cercetarea va avea loc până la sfârșitul anului 2017. Ea va mai include câteva criterii suplimentare pe parcursul timpului.

Până în prezent au existat 244.496 de participanți, iar evaluarea s-a făcut pe o scară de la 1 la 5.

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele analizei.

surse info: storia.ro, capital.ro

surse foto: metropotam.ro, storia.ro