Unde ne sărutăm de Dragobete în fiecare regiune a țării?

0
85
Dragobete

După ce trece Valentine’s Day, obiceiul modern este inaugurarea tarabelor de mărtișoare. Totuși, românul nu se poate mândri că este patriot și că își apără țara dacă nu sărbătorește această iubire pe românește, de Dragobete.

Ce sărbătorim, de fapt, de Dragobete?

În folclorul românesc, Dragobete era celebrat nu numai ca zeu al iubirii supreme, ci și al tinereții și veseliei. Pe 24 februarie se sărbătorește sfârșitul iernii, renașterea naturii și a puterii edificatoare a iubirii de orice vârstă.

Se pare, totuși, că pe măsură ce sutele de ani s-au depănat, străinul Sfânt Valentin a câștigat teren în fața autohtonului Dragobete. Dar, pe tot întinsul țării, încă se depun eforturi de păstrare a mitului.

Dragobete în Moldova

Studenții din Iași se unesc vineri de la orele 14:00 în Piața Unirii pentru a crea un Flash Mob menit să celebreze Dragobetele. Se dorește ca evenimentul să aducă aminte moldovenilor și țării întregi că noi iubim cum niciun alt popor nu ar putea.

Flash Mob de Dragobete

De asemenea, poporul român a îmbinat dintotdeauna sentimentul amețitor al iubirii cu o licoare cu același efect: vinul. În Little Texas, Iași, sunteți așteptați la un eveniment dedicat degustării de vinuri. Acolo veți avea oportunitatea de a aprofunda aceasta artă prin participarea la cursuri și prelegeri pe domeniu. Mai multe detalii se pot afla aici.

Dragobete în Oltenia

Ca în fiecare an, oltenii păstrează tradiția. După câteva reprezentații artistice, cuplurile vor avea oportunitatea de a se căsători la Poarta Sărutului. Salutăm inițiativa atât datorită atitudinii încurajatoare față de sublimarea iubirii prin căsătorie, cât și pentru omagiul adus artistului național Constantin Brâncuși.

Poarta Sărutului Dragobete

Dragobete în Muntenia

Dacă sunteți de părere că nu există un loc în capitala de beton în care să regăsiți modestul și vechiul, ați putea avea dreptate. Cu toate acestea, Bucureștiul are un muzeu care se dedică prezervării tradiției.

În perioada 24 – 26 februarie, Muzeul Satului „Dimtrie Gusti” își așteaptă vizitatorii cu o compilație de teatru de umbre, melodii și dansuri tradiționale, concurs de poezie de dragoste și multe altele. Programul poate fi consultat aici.

Dragobete în Ardeal

Clujul pune perfect accentul pe zicala „Dragobetele sărută fetele”. În perioada 24 februarie – 9 martie se va desfășura un târg de cadouri specializat pe aprecierea femeilor.

Evenimentul reunește Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii, fiind primul parteneriat de acest tip între Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Asociația Meșterilor Populari Clujeni. Expoziția cu vânzare va fi deschisă publicului timp de două săptămani, între orele 10.00 și 19.00, în curtea muzeului.
Cluju-i veșnic zâmbitor de Dragobete

Dragobete în Dobrogea

Constanța iubește românește. Așa se numește și evenimentul organizat de Grupul Local de Tineret Constanța. Pe 24 februarie, între orele 13:00 și 14:00, pe faleza Cazionului din Constanța se vor lansa 400 de baloane cu heliu în formă de inimă. Scopul evenimentului este să demonstreze că românii nu și-au uitat originile.

Baloane de Dragobete

surse foto: gds.ro, pinterest.com, cluju.ro, muzeul-satului.ro, evenimente-constanta.ro, studentului.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.