joi, septembrie 28, 2023
Recrutare IQool
AcasăComunitateEvenimenteUncanny Order - despre concepte si aplicatii ale teoriei haosului la punctul...

Uncanny Order – despre concepte si aplicatii ale teoriei haosului la punctul de intalnire al artei cu stiinta

Instalatia poate fi vazuta intre 14 si 31 iulie, la galeria MOBIUS din Bucuresti

            Dupa un prim contact cu publicul in luna iunie la Timisoara, Uncanny Order, cel mai nou proiect de cercetare si de productie artistica derulat de Asociatia Qolony, va ajunge in Bucuresti, la galeria MOBIUS (str. Piata Amzei nr. 13) si va fi deschisa pentru vizitatori intre 14 si 31 iulie, de miercuri pana sambata, intre orele 17:00 – 20:00. Vernisajul instalatiilor interactive ce vor oferi participantilor posibilitatea de a asista la aparitia tiparelor si de a explora dinamica complexa a haosului va avea loc pe 13 iulie, la ora 19:00.

            Demersul a avut ca punct de pornire frecventa preluare superficiala si adesea eronata in arta (dar si in alte arii culturale) a unor concepte si idei din lumea stiintei – de pilda, teoria haosului e cunoscuta publicului larg mai degraba prin alegoria efectului fluture (butterfly effect). Dincolo de aceasta popularizare accesibila, Uncanny Order isi propune sa explice si sa exemplifice, fie si doar intr-un mod informal, definitia unui sistem dinamic nonliniar si ordinea stranie care se instaureaza in mod spontan si pe care o numim sincronicitate, ce raman frecvent straine majoritatii oamenilor. Fie ca vorbim de populatii de insecte pulsand vizual sau sonor la unison, de trilioane de atomi care emit fotoni cu aceeasi frecventa, de celulele cardiace din inimile noastre, sau de comportamente sociale de grup, haosul, desi este descris adesea ca “aleatoriu”, se supune totusi unor reguli matematice stricte, care deriva din ecuatii, iar natura pare sa aiba o tendinta catre aceasta ordine.

            Incercarea de clarificare a teoriei haosului pentru publicul larg este un obiectiv secundar in proiect, pe cand scopul principal a fost realizarea unor instalatii ce folosesc modele matematice din teoria haosului ca instrumente noi pentru discursul artistic, cu dezideratul ca acestea sa aduca in discutie citeva teme actuale (de la fragilitatea naturii, la colaborari sociale si atitudini fata de mosteniri culturale din alte epoci). Pornind de la sincronicitate, subtema asumata de Uncanny Order, aceste instalatii au la baza modelarea matematica a fenomenelor ordonatoare: sincronizarea luminii licuricilor, a aplauzelor si a unor emisii laser –  fenomene naturale, sociale, ori sintetice, de laborator.

            Lucrarile realizate de echipa de artisti formata din Floriama Candea, Claudia Chirita si Catalin Cretu, impreuna cu programatorul Cristian Balas si cercetatorii Marian Zamfirescu si Ionut Andrei Relu, deschid discutia nu doar despre conditiile in care sincronizarea se intampla si se mentine, cat si despre rolul spectatorului in aceste contexte: atat ca factor perturbator, dar si ca facilitator sau executant al sincronizarii. Instalatiile au in comun diverse elemente estetice din sfera vizualului si a sonorului: repetarea unor forme geometrice, cromatica, armonizarea semnalelor audio emise de lucrari.    

            Vizitatorii vor primi ghidajul necesar pentru a interactiona cu instalatiile iar, prin prezenta si interactiunea cu ele, publicul  va deveni parte activa in provocarea unor perturbari ale conditiilor initiale, determinand schimbari in comportamentul lucrarilor de arta, ce le permite sa urmeze cai neasteptate si imprevizibile: sculpturi cinetice bazate pe inteligenta unui roi hibrid de licurici, aplauze ritmice a caror sincronizare declanseaza reactii vizuale, muzica compusa  cu ajutorul comportamentului haotic al emisiei sistemelor laser, acestea sunt cateva dintre directiile de cercetare artistica pe care echipa le propune.

            “Speram ca vizitatorii sa se gandeasca un moment in plus la rolul pe care il joaca in diverse tipologii de interactiune – interumana, cu natura, sau cu tehnologia. Speram sa chestioneze si motivele unor aparente ordonari neasteptate ori sincronizari nesperate din viata de zi cu zi. Uneori nu sunt doar coincidente. Mai speram si sa incurajam publicul sa gandeasca critic si sa cerceteze, atat cat e posibil, stiinta din spatele unor povesti/alegorii/hiperbole de tipul butterfly effect pe care le intalnesc in diverse medii culturale, inclusiv in galerii de arta. Nu tot ce bate din aripi se mananca.” – spune Claudia Chirita. 

Mai multe detalii despre eveniment aici: Facebook | Instagram.

Echipa:


Artisti: Floriama Candea, Claudia Chirita si Catalin Cretu I Programator: Cristian Balas I Cercetatori: Marian Zamfirescu si Ionut Andrei Relu.

Organizatori: Asociatia Qolony -Colonia pentru arta si stiinta.

Parteneri: Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul de Matematica „Simion Stoilow” al Academiei Romane.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Radio Timisoara, IQads, Spotmedia, B365.ro, TION, Stiri de Timisoara, LIFE.ro, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Revista Golan, Curatorial, Zeppelin, The Institute,  Modernism, Happ.ro, Munteanu, Agenda.

Uncanny Order este un proiect co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Ionut Mirea
Ionut Mireahttp://www.iqool.ro
Imi doresc sa contribui la dezvoltarea tinerilor si la ridicarea nivelului de cultura informand liber si neconditionat, impreuna cu generatiile nascute in capitalism ,dar mai ales sa incercam sa salvam presa, sa fie adevarata voce a oamenilor!
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular