www.urban.ro

Actrița Maia Morgenstern a primit în decursul zilei de 27 martie un mesaj antisemitist de la o persoană care și-a dezvăluit afilierea politică.

Maia Morgenstern, o actriță iubită de o mulțime de români, a făcut o postare sâmbăta trecută, pe pagina sa de Facebook, cu un mesaj primit de la un bărbat pe nume Andrei Ilarie, urmând ca ea să fie ștearsă după o perioadă de timp. Acest mesaj a fost trimis inițial pe adresa de email a Teatrului Evreiesc de Stat sub titlul ”Evreică slinoasă”.

antisemitism

O secvență a textului trimis decurge astfel: ”Tu care ești un zero al cinematografiei. Te-ai impus și ai fost impusă prin evreisme, jidanisme ca decan, ca director de teatru, în cinematografia românească și mondială.

Personalități precum Oana Pellea ș-au exprimat solidaritatea cu actrița pe rețele de socializare, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că astfel de amenințări sunt minoritare, însă ele nu trebuie ignorate.

Autorul mesajului a fost reținut luni, urmând să fie eliberat sub control judiciar. Acesta și-a dezvăluit în finalul email-ului afilierea politică, semnând din partea partidului AUR. Președintele partidului, George Simion, a contestat orice legătură cu Andrei Ilarie și a descris acțiunile bărbatului ca fiind o ”intoxicare incontestabilă”, potrivit Mediafax.

În decursul zilei de miercuri, deputatul minorităţilor naţionale, Silviu Vexler, a declarat că atacul ”virulent, antisemit’‘, îndreptat împotriva actriţei Maia Morgenstern, nu se referă doar la comunităţile evreieşti şi sunt o ameninţare împotriva fiecărui cetăţean, împotriva democraţiei în sine. În același timp, copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a susținut că România nu are o problemă cu evrei, conform Agerpres.

De asemenea, odată cu începerea protestelor împotriva noilor restricții epidemiologice, Dan Barna a specificat marți dimineață că guvernul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta, însă atacuri xenofobe și antisemitiste precum cele care au avut loc luni seara nu sunt tolerate.

La o zi după evenimentul malițios împotriva actriței Maia Morgenstern, noi restricții împotriva COVID-19 au intrat în vigoare, iar primele proteste majore au avut loc luni seara.

În cadrul acestora au existat incidente de natură xenofobă. Un caz proeminent s-a întâmplat la Timișoara, unde oamenii au scandat lozinci precum ”Herr Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta” în fața casei primarului de origine germană, Dominic Fritz, potrivit Aleph News.