Un elev din România a câștigat premiul întâi la un concurs organizat de NASA

Un elev din România a câștigat premiul întâi la un concurs organizat de NASA

Deja nu mai este nicio noutate faptul că România are foarte mulți tineri talentați. Cu toate acestea, ei continuă să ne surprindă câștigând concursuri din ce în ce mai importante, arătând că românii pot excela în multe domenii.

De data aceasta, vorbim de un concurs organizat de NASA Ames Research Center, San Jose State University şi Societatea Spaţială Naţională (NSS), acesta fiind destinat elevilor până în clasa a XII-a (18 ani), din toată lumea.

Tema concursului a fost crearea unei colonii în spaţiu, în care minimum 10.000 de oameni vor locui permanent. Elevii sunt obligaţi să pregătească un document imprimat de aproximativ 100 de pagini, inclusiv toate detaliile unei aşezări în spaţiu.

Concursul nu a fost deloc unul ușor. La el au fost înscrise peste 1.500 de proiecte, iar ca număr de participanți s-au numărat aproximativ 6.000 de elevi, din toate colțurile lumii, potrivit news.ro.

Tudor Coman, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat premiul întâi printr-un proiect în care a conceput detaliile unei baze în spaţiu pentru minimum 10.000 de oameni.

Proiectul cu care a participat, „Tharros”, a constat într-o cercetare detaliată privind proiecţia de radiaţii, resurse miniere spaţiale, surse de energie în spaţiu, sistem de susţinere a vieţii şi a făcut un model 3D al bazei sale. Tudor Coman precizează în proiectul său că:

„Oamenii au avut întotdeauna dorinţa de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii şi la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie în spaţiu este acela că toate cunoştinţele dobândite prin construcţia acestei colonii i-ar putea face pe oameni să înţeleagă mai bine spaţiul.”

Premiul doi a fost câştigat de o elevă de la același liceu, din clasa a VII-a, Eliza Constantinescu. 

nasa-4

Proiectul ei, „Lizartis”, se focusează pe extinderea în spaţiu şi aterizarea primei colonii pe orbita joasă a Pământului. Argumentul adus de Eliza în proiect este că:

„Rasa umană se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde să plece şi să se dezvolte. O aşezare în spaţiu ar fi mult mai avantajoasă decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendinţa să se extindă, aşa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor şi să încerce să se extindă în spaţiu?”

Cei doi elevi nu sunt singurii români care au participat la acest concurs. Echipa „Floare de colţ” din Constanţa a obţinut locul întai la clasa a X-a, iar echipa „Newt” din Braşov a câştigat premiul întâi la clasa a VII-a.

Între 25 şi 29 mai, elevii câştigători au fost invitați la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare Spaţială, care va avea loc în Saint Louis, Statele Unite ale Americii.

Sursă foto și info: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here