Un drum lung si anevoios spre emancipare

  0
  583

  costume-de-epoca-din-1895_f8975446cb4041Imaginea femeii din secolul al XIX lea este una extrem de diferită faţă de cea din prezent. La acea vreme singura lor datorie o reprezenta îngrijirea familiei. Ele se ocupau îndeosebi de educarea copiilor şi de curăţenia casei. Dar în 1914 lucrurile aveau să se schimbe…

  Cine avea să creadă că Marele Război Mondial, deşi a făcut atâtea victime, va deschide deopotrivă calea spre libertatea femeilor? Când bărbaţii au plecat pe front, ei au fost nevoiţi să lase totul în grija femeilor: casa, fabricile ori magazinele. Cu alte cuvinte, ele au ieşit din sfera domestică pentru a se ocupa de treburile care înainte erau rezolvate de soţii, fraţii sau taţii lor. În scurt timp întreaga economie de război era controlată de către aceste fiinţe pline de graţie. Ele au învăţat să sudeze metal, să conducă tramvaie, să lucreze în uzine de armament, ba chiar au plecat şi pe câmpul de luptă fie ca infirmiere, fie ca soldaţi. În Marea Britanie, de exemplu, mai mult de un milion de femei au intrat în câmpul muncii între 1914-1918.

  Anul 1917 a fost un an decisiv pentru femeile care şi-au dorit să intre în câmpul de luptă: în Marea Britanie şi în Rusia s-au organizat primele batalioane de luptă formate din femei. În SUA unele dintre ele au devenit chiar membre ale Pazei de Coastă. Şi în restul ţărilor femeile au ocupat o mulţime dintre funcţiile bărbaţilor, patrulând pe străzile oraşelor. Însă, din păcate, salariile pe care le primeau erau mici în comparaţie cu cele ale bărbaţilor. Faptul că prestau aceeaşi muncă ca și bărbaţii, dar primeau mai puţin de jumătate din salariul lor nu reprezintă altceva decât următorul lucru: ele încă nu erau considerate egalul lor, erau privite doar ca un substitut.

  Din cauza Marii Conflagraţii numeroase familii s-au destrămat. Soţii s-au întors acasă, dar nu mai erau apţi să întreţină familiile, o mare parte dintre ei au suferit traume ori au rămas invalizi. Astfel pentru prima dată în 1916 femeile au organizat un protest împotriva creşterii preţului la lapte. În anii următori, în Marea Britanie, femeile au obţinut de asemenea dreptul la vot. Încet, încet lucrurile se îndreptau spre calea cea bună… Evident că încă mai erau extrem de multe lupte de dus în vederea câştigării statutului de astăzi, dar primul pas deja fusese făcut.

  Drumul spre emancipare al femeilor a fost unul lung şi greoi, dar părerea mea este că orice sacrificiu a meritat din plin. Voi ce credeţi?

  sursa photo: trilulilu.ro/imagini-evenimente/costume-de-epoca-din-1895