miercuri, ianuarie 19, 2022
Recrutare IQool
AcasăUn băiat pe lista lui Schindler, despre adevărul din lagărele naziste
Array

Un băiat pe lista lui Schindler, despre adevărul din lagărele naziste

Eu sunt o persoană pasionată de istorie. Mă atrage de prin liceu și caut mereu să știu mai multe despre acest subiect. Am dat acum ceva timp despre câteva cărți despre nazism, pe care le-am achiziționat dar de care nu am avut timp până recent. Una dintre aceste cărți a fost „Un băiat pe lista lui Schindler”, scrisă de Leon Leyson.

Un băiat pe lista lui Schindler este autobiografia autorului. În primă fază, autorul conturează copilăria sa până la invazia nazistă: mereu acaparat de frică, atât pentru el, cât și pentru frații săi. Copilul resimte zilnic frica și semnalele morții ce e prezentă mereu.

Citat din carte și film (sursă foto: escapematter.com)

Invazia Poloniei de către Adolf Hitler marchează începutul sfârșitului. Familia lui Leon, forțată de împrejurări, este nevoită să părăsească Polonia, în defavoarea unui ghetou din Cracovia. Războiul privit prin ochii unui copil reflectă cel mai bine realitatea dezolantă a celui de-Al Doilea Război Mondial: lipsa educației, raționarea mâncării, tratamentul inuman al clasei considerate inferioare și teama crescândă cu fiecare clipă.

Religia lor la care nu au renunțat nici în dezolarea în care se aflau, i-a adus în lagărul de la Auschwitz în care familia a fost separată. Aici intervine puternic prezența personajului Oskar Schindler, un industriaș german care a reușit să salveze prin intermediul afacerilor și banilor săi peste 1200 de evrei. Bunătatea sa nu a rămas nerecunoscută. După ce și-a cheltuit toată averea pentru a-și salva evreii de la gazare, acesta a fost ajutat financiar de către ei, până când a murit în 1974.

sursă foto: Pinterest

O carte cu o puternică încărcătură emoțională, „Un băiat pe lista lui Schindler” este nu doar o carte despre război, ci o realitate a unei clase asuprite în secolul XX. Prezintă o poveste dură, încărcată de emoție și lupta pentru supraviețuire.

Și pentru că o carte bună merită un film pe măsură, recomand vizionarea filmului cu același nume, în regia lui Stephen Spielberg. Într-o regie care a câștigat 7 premii Oscar, cu actori de excepție și o ecranizare care a surprins inimaginabilul, film este considerat unul dintre cele mai bune filme despre război care a fost creat vreodată.

Un băiat pe lista lui Schindler
sursă foto: IMDB

Recomand cu căldură această carte, urmată de film pentru a întări tot ceea a vrut autorul ca cititorul să înțeleagă. Este o dramă care te poate trezi la realitate și va înmuia chiar și cel mai critic cititor. Dacă vrei o carte plină de emoție, haos și speranță, ai găsit-o acum.

Morti Tereza
Full-time human, part-time volunteer. Visătoare. Feministă. Activistă. Îmi place să cred că oamenii au puterea de a-și aduce contribuția la schimbarea lumii.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular