Eduard Cîrlan este actor. Actor independent. Cum a fost pandemia pentru el, ce înseamnă să fii actor independent şi ce sfaturi oferă el tinerilor pasionaţi de actorie poţi citi în interviul următor:
Spune-ne ceva despre tine, Eduard.
Eduard Cîrlan: Mă numesc Eduard Cîrlan și sunt actor. Ador salata de vinete. Sunt fan Pepé Le Pew. Mi-ar plăcea să știu limba arabă.
Ce înseamnă să fii actor independent?
Eduard Cîrlan: Să fii actor independent înseamnă să speli scena, să cari și să montezi decorul, să înveți textul, să repeți, să joci, să strângi decorul, să concepi afișe, să stai la lumini, la sunet și la bilete(dacă e nevoie), să fii atent cum îți faci programul ca să nu-i încurci pe ceilalți și să nu gătești când nu ai replici, atunci când repeți online.
Cum arată viața în pandemie pentru un actor independent? Altfel spus, cum a fost pentru tine ultimul an?
Eduard Cîrlan: Oare e bine să stai degeaba ca actor? Sunt obișnuit cu instabilitatea financiară. Pandemia mi-a adus doar dorul de public și o senzație de neputință.
Vinerea, începând cu ora 20, în casă fiind, mă simțeam ca un bătrân de vreo 120 de ani, bolnav, la Băile Herculane.
Din punct de vedere financiar, se poate trăi doar din actorie în România?
Eduard Cîrlan: Se poate trăi doar din actorie în România, dar greu, nesigur.
Nu cred că promovarea și protejarea altiței sau Proiectul de Ordin pentru aprobarea normelor privind măsurile specifice de cercetare arheologică a patrimoniului cultural subacvatic, ori stabilirea unei perioade legale dedicată colindelor, sunt priorități în această perioadă de pandemie.
Iarna e frig în multe săli de spectacole. Teatrele independente nu prea sunt sprijinite. Când vrei să te angajezi într-un teatru, te lovești de „Nu sunt posturi!”
Care sunt motivele pentru care ai ales calea teatrului?
Eduard Cîrlan: Pe această minunată cale a Teatrului nu există monotonie. Orice răspuns ți-aș da, ar fi incomplet. Încă aflu de ce am ales să fac teatru.
Acum, considerând că intrăm într-o oarecare normalitate, ce piese mai pregătești publicului?
Eduard Cîrlan: Vă invit la 3 premiere:”K.rystal” și „Add libitum”(ambele regizate de Alexandru Unguru) și la „Cănuță, om sucit”, un spectacol de teatru de păpuși pentru adulți. Toate se joacă la Teatrul Nou.
Mai am două spectacole după texte de Cehov, „Ursu’ ”, regizat de George Constantinescu, la Teatrul de Artă și „Cum să fac să fiu cu tine?”, regizat de Amalia Iorgoiu, la Teatrul Nou.
Sper ca din toamnă să jucăm la Point, „Invocarea farmecului”, de Yannis Mavritsakis, în regia lui Alexandros Raptis.
Mai am „Biloxi Blues” și „Hotel Europa”, la T.N.B.
One-man-show-ul meu „Nenumitul Edi Cârlan” poate fi văzut la Improteca.
Care e sfatul tău pentru tinerii ce vor să devină actori?
Eduard Cîrlan: Asumați-vă deciziile și nu vă dați după cum bate vântul. Ce bine ar fi să avem un sindicat al actorilor!
Un actor are nevoie de sănătate, de noroc, de iubire și de talent. Trebuie să fie generos și serios în tot ceea ce face.
Pe Eduard Cîrlan îl puteţi găsi pe Facebook şi Instagram.
Citeşte şi: „Toate lucrurile frumoase sunt otrăvitoare și se sfârșesc tragic” – Interviu cu Vlad Ţolan