În 1968, Joel Silver a introdus ideea de Ultimate Frisbee consiliului elevilor din liceul Columbia în Maplewood New Jersey, USA.
În ziua de azi, comunitatea sportivilor întrunește peste 5 mil de jucători doar în USA și alte mii de tineri care învață să joace în întreaga lume.
Ultimate este prezent în România din 2010, de la înființarea echipei Șoimii Patriei din Cluj. În 2011 s-a înființat și echipa Bucharest Ultimate.
Ultimate-ul este un sport de echipă, ușor de adoptat, însă foarte solicitant ce pune în evidență viteza și detența, corelată cu tehnica de aruncare și precizia paselor jucătorilor. Se practică pe diferite tipuri de teren, cu ajutorul unui disc. Obiectivul jocului este de a înscrie puncte în zona de marcaj adversă, prin pasarea discului de la un co-echipier la altul. Jucătorii nu au voie să se deplaseze atât timp cât au posesia discului, ci le este permisă doar pivotarea.
„Spirit of the Game”, cu alte cuvinte fairplay-ul stă la baza acestui sport devansând dorința de a câștiga cu orice preț, ceea ce face ca jucătorii de Ultimate să aibă un control de sine și un puternic respect unii față de alții.
Asociația de Frisbee din România are ca scop principal promovarea acestei activități în țară, inclusiv la nivelul de a fi recunoscut ca sport național.
Printre primele proiecte se numără BUFF (Bucharest Ultimate Frisbee Festival care va avea loc în mai 2016).
Credem că sportul poate schimba viața unui om atât la nivel fizic cât și emoțional, deschizând-ul spre cooperare și depășirea limitelor. Plus, un jucător de frisbee nu poate fi altfel decât Cool.