Tutankhamon: Adevarata poveste a blestemului mumiei

  0
  540

  Tutankhamun_2050264b

  Acum câțiva ani am citit o carte scrisă de Gerald O`Farrell, „Mormântul lui Tutankhamon – Adevărata poveste a blestemului mumiei” care mi-a adus răspunsuri la multe întrebări și care m-a fascinat de-a dreptul. Misterul Egiptului antic mă atrage încă din copilărie, motiv pentru care încă de mică adun cărți și enciclopedii de toate felurile despre istoria acestei civilizații cu adevărat speciale.

  În cartea sa, Gerald O`Farrel ne arată că Howard Carter și lordul Carnarvon au descoperit mormântul mumiei cu mult timp înainte de a anunța acest lucru întregii lumi. Povestea ciudată care îi învăluie pe cei doi descoperitori ai mormântului lui Tutankhamon este dezbătută pe larg în această carte, atât din exterior, cum a fost expusă în fața lumii, cât și îndeaproape, în urma cercetărilor mai amănunțite.

  Tutankhamon și descoperirea mormântului său au constituit un subiect mult dezbătut și un eveniment de larg interes timp de multe decenii.

  O mare parte din oamenii de știință au scris despre descoperirea mormântului ca fiind o poveste fermecătoare și plină de mister, bine pusă la punct, poveste bazată pe ficțiune, dar pe care oamenii au crezut-o mult timp. Realitatea era de fapt cu totul alta. Se pare că Howard Carter și Carnarvon ar fi manipulat presa și politicienii lumii cu ușurință, conducând situația în direcția in care le-a convenit lor. Aceștia au ascuns adevărul cu privire la mumia și mormântul pe care le-au găsit și au mascat cu iscusință toate faptele.

  Potrivit multor surse, Carter și lordul Carnarvon ar fi jefuit mormântul lui Tutankhamon imediat ce l-au descoprit și au distrus unele artefacte, pentru a arunca atenția publicului asupra hoților din antichitate care se presupune că ar fi jefuit mormântul.

  Primul capitol al cărții se deschide cu inscripția de pe „Cupa dorințelor” din mormântul lui Tutankhamon, care spune: „Fie ca spiritul tău să trăiască, fie ca tu să trăiești milioane de ani, tu care iubești Teba, înfruntând vântul Nordic, iar ochii să-ți fie plini de fericire…”.

  Ce s-a întâmplat de fapt cu descoperirea mormântului și care este povestea reală vă las să descoperiți singuri. Cartea este o adevărată piesă de colecție pentru pasionații de istorie sau pentru iubitorii Egiptului Antic sau, pur și simplu, pentru cei care doresc să citească o carte cu adevărat bună.

  Vă doresc să vă lăsați învăluiți de misterul ei și să vă bucurați de o poveste fascinantă al cărei subiect probabil că nu va muri niciodată.

   Sursă foto: i.telegraph.co.uk