joi, octombrie 21, 2021
Recrutare IQool
AcasăDespre tineDezvoltare personalăTu știi care e cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din...

Tu știi care e cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din lume? Peste 1000 de turiști din Costinești au aflat de la voluntarii SECS ce înseamnă o viață sexuală sănătoasă

Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), inițiatoarea campaniei de informare și educare pe tema contracepției și vieții sexuale sănătoase, Planifică Neprevăzutul, a fost prezentă, în perioada 18-20 august, în Costinești, pentru a discuta cu turiștii despre ce implică o viață sexuală sănătoasă. Echipa voluntarilor SECS, formată din 8 tineri, au vorbit cu peste 1000 de turiști despre importanța contracepției moderne, pubertate, infecții cu transmitere sexuală (ITS) și alte teme legate de sexualitate.

Voluntarii SECS au fost împărțiți în echipe de câte două persoane, fiecare echipă având asupra ei un set de întrebări, din care turiștii au fost invitați să extragă una pentru a-și „testa” cunoștințele. Acolo unde trecătorii nu cunoșteau subiectul suficient, voluntarii le-au oferit toate informațiile și clarificările  necesare. Pentru mai multe informații despre o viață sexuală sănătoasă, voluntarii i-au încurajat pe turiști să trimită mesajele și întrebările lor către specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul (www.planificaneprevazutul.ro). Până în prezent, medicul campaniei a răspuns la peste 6500 de mesaje primite pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro, curiozități din domeniul educației sexuale și contraceptive.

Informații la cald de pe plajă

”Marea surpriză a acestei activități informative de la mare a fost că aproape niciunul dintre  participanți nu a știut ce este HPV-ul (Human Papilloma Virus), motiv pentru care voluntarii noștri au insistat asupra subiectului, mai ales că infecția cu virusul HPV se numără printre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală ”, declară Gabriel Brumariu, coordonatorul echipei de voluntari SECS. Conform statisticilor medicale, cel puțin 50% din adulții activi sexual au o infecție cu HPV la un moment dat în viață. Mai mult, de virusul HPV sunt legate aproximativ 60% din cazurile de cancer orofaringian, dar și a altor tipuri de cancer, inclusiv cel al cancerului de col uterin.

 

”Reacția oamenilor pe care i-am abordat pentru a discuta pe subiecte de educație sexuală a fost extrem de bună și de deschisă, ceea ce ne arată cât de mare este nevoia de informație și educație în acest domeniu”, precizează Gabriel Brumariu.

Caravana SECS a avut ca obiectiv atât informarea și educarea turiștilor în ceea ce priveste contracepția modernă și o viață sexuală sănătoasă, cât și dezvoltarea voluntarilor în domeniul educației non-formale mulțumită discuțiilor avute cu turiștii.

Despre SECS

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, fondată în anul 1990, este o organizaţie românească neguvernamentală și apolitică, care militează pentru promovarea şi respectarea accesului liber al fiecărei persoane, pe baza propriei decizii informate, la educaţie pentru sănătate şi servicii de calitate în domeniul sănătăţii reproducerii.

SECS contribuie la crearea unei rețele în domeniul sănătății reproductive și sexuale din România și implementează proiecte și programe de voluntariat pe diverse teme din aria sănătății reproducerii. Prin proiectele de mobilizare comunitară,  SECS urmărește educarea și informarea corectă în rândul tinerilor și adulților cu privire la viața de familie, sănătatea reproducerii și a reducerii excluziunii sociale a persoanelor la risc.

 

Despre Planifică Neprevăzutul

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată în octombrie 2013 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală ca o inițiativă de informare și educare în ceea ce privește folosirea corectă a contracepției moderne. Planifică Neprevăzutul! (www.planificaneprevazutul.ro) se bazează pe cercetarea Emergency Contraception Study*, care, în 2013, arăta faptul că româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an și că 48% dintre românce folosesc metode contraceptive ad-hoc (în principal prezervativul și retragerea), cu risc mare de ”accident” în ceeace privește prevenirea unei sarcini nedorite.

Începând cu acest an, Planifică Neprevăzutul are o componentă nouă de educare, prin secțiunea „Let’s Talk about”, care are ca obiectiv informarea în special a adolescentelor în ceea ce privește sexualitatea și sarcina, pentru a le ajuta astfel să ia decizii corecte privind viața lor sexuală. Nevoia unei astfel de rubrici educaționale a reieșit din datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății, care arată că, în fiecare an, la nivel mondial, aproape 16 milioane de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani și circa 1 milion de tinere sub 15 ani devin mame.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular