Trubadurul de Giuseppe Verdi, spectacol de excepție la Opera Națională Română

0
85
Fotograf: Oana Florentina Bostan

Trubadurul, cu titlul original în italiană Il trovatore, de Giuseppe Verdi s-a pus în scenă pe data de 18 mai 2022 la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în fața unei săli plină de oameni care au dorit să vizioneze una dintre cele mai cunoscute opere ale compozitorului.

Cu acțiunea stabilită în Spania secolului al XV – lea și împărțită în patru acte, opera dezvăluie povestea a patru personaje: Leonora (Anna Bondarenko, invitată), Manrico (Hector Lopez), Contele de Luna (Geani Brad) și Azucena (Andrada Ioana Roșu-Vaida). Trubadurul este rezultatul apropierii lui Giuseppe Verdi de scrierile lui Antonio Garcia Gutiérrez, scriitor spaniol contemporan cu el, care a scris drama El trovador. Ea este jucată pe un libret de Salvadore Cammarano.

Pe urmele firului narativ al operei Trubadurul

O iubire necondiționată, o dorință de răzbunare și o surpriză neașteptată sunt poate lucrurile care conturează cel mai bine povestea Trubadurului. Ea începe prin a dezvălui spectatorilor soarta unei țigănci care a fost acuzată de vrăjitorie după ce mezinul familiei de Luna s-a înbolnăvit la scurt timp după ce ea a fost observată lângă el. Vrăjitoarea a fost arsă pe rug, dar până să moară, îi spune fiicei sale, Azucena, să o răzbune pentru modul în care ea va muri, în ciuda inocenței sale.

Mulți ani mai târziu, frumoasa Leonora se îndrăgostește de Manrico, fiul Azucenei. Sentimentele de iubire sunt reciprocate de Manrico, un trubadur cu un trecut misterios, dar asta nu îl oprește pe Contele de Luna să le pună mai multe obstacole de-a lungul operei.

Pe parcursul celor patru acte, Leonora și Manrico își demonstrează în mod repetat loialitatea și dragostea necondiționată. În același timp, Azucena își dezvăluie încetul cu încetul un anumit număr de secrete care șochează atât publicul, cât și celelalte personaje, iar Contele de Luna dovedește în mod constant obsesia lui pentru Leonora, care uneori este dusă la extrem.

Emoții surprinse într-o seară de mai

Primul act a fost primit cu aplauze, încă dinainte să se ridice cortina. La doar câteva momente mai târziu, scena este luminată și primul cântec începe, iar spectatorii întră încet în transă. După fiecare cântec, există câteva secunde în care publicul aplaudă, iar cei de pe scenă parcă se reîncarcă cu energie.

La jumătatea primului act, Anna Bondarenko își face auzită vocea pentru prima oară în acea seară. O voce atât de puternică și frumoasă, încât fiori cuprind publicul când notele înalte sunt atinse, parcă fără nicio greutate. Un alt moment sublim este atunci când aceasta cântă la unison cu Alexandra Hordoan, în rolul lui Inés.

Seara este plină de astfel de armonii care evidențiază seriozitatea celor din distribuție. Geani Brad acaparează publicul la începutul actului III cu un cântec care îl duce la capăt plin de emoție, iar sala își arată aprecierea printr-un moment de aplauze imposibil de ignorat. De asemenea, Hector Lopez reușește într-un mod impresionant să surprindă atât iubirea necondiționată pentru mamă, cât și cea pentru aleasa inimii, prin scenele sale cu Anna Bondarenko și Andrada Ioana Roșu-Vaida, care la rândul ei a însuflețit personajul Azucenei, prin felul în care contura iubirea unei mame, prin cântec și expresii faciale ce accentuau diferitele emoții trăite de personaj.

Trubadurul
Fotograf: Oana Florentina Bostan

Momente care nici ele nu pot fi uitate sunt acelea în care coruri se adună pe scenă, ele amplificând emoții și creând anticipare pentru ceea ce avea să urmeze, iar mii de aplauze merită și orchestra care a acompaniat distribuția operei în fiecare minut al spectacolului.

Trubadurul s-a încheiat cu o sală plină de oameni care au stat în picioare și au aplaudat preț de câteva minute întregi atât distribuția operei, cât și pe dirijorul orchestrei, împreună aducând la viață personaje complexe pentru mai bine de două ore.