Trilogia BAC-ULUI – Ce am învățat din examenul de Bacalaureat

0
494

A mai trecut un an și se pare că nimic nu s-a schimbat sistematic în privința Bac-ului: încă o generație cu același nivel de stres, de materie stufoasă, aceleași meme-uri reciclate și mai mult ca sigur, elevi însoțiți de presiunea socială a „examenului maturității”.

Cu toate acestea, am avut parte de un examen la română cu o structură diferită, probe orale și competențe date în februarie și poate, un examen de bacalaureat mai greu față de cele din anii trecuți. Multe sunt lucrurile care au mers cu jumătăți de măsură sau care pot fi dezbătute până la sesiunea din toamnă fără să rămânem fără argumente și opinii, însă, dincolo de cât de greu sau ușor a fost examenul, o să aduc niște insight-uri în urma experienței personale.

Primul lucru pe care l-am observat înainte de a primi vreun subiect este faptul că, dacă ești panicat și puțin confuz în legătură cu unele reguli ale examenului, este perfect în regulă, pentru că nici supraveghetorii nu știu mai multe. În a treia zi de examen se țipa la noi că avem etichete pe sticlă și ni se făcea observație că trebuia să știm că nu avem voie până acum, de la tocmai supraveghetorul care ne-a confirmat că nu este vreo problemă dacă avem etichete.

Și poate cel mai stupid dintre toate a fost momentul în care ni s-a spus să scriem în rubrica pentru județ „București”, iar în cea de localitate să notăm sectorul, deși era clar că trebuia invers, însă așa scria pe modelul supraveghetorilor, așadar nu se mai punea la îndoială.

Deși lucrările se trimit la corectat în alte județe, cel mai mare stres a fost cum să tai ca să nu „bată la ochi”. Adică să ai maximă atenție la redactare, să nu faci puricei, să nu scrii prea sus sau prea înghesuit, să nu scrii cu alt pix sau să nu îngroși textul pentru că se consideră semn.

Trilogia BAC-ULUI -Ce am învățat din examenul de Bacalaureat

Nu mai conta faptul că e aproape imposibil de suspectat o lucrare dintre miile cu scris neciteț și mâzgălituri răspândite în toată țara; doar să fii atent să nu-ți tremure mâna pe stilou sau dacă nu, măcar să ai timp să transcrii câteva pagini ca să nu te trezești cu lucrarea anulată și Bac-ul picat.

Am descoperit că poveștile pe care le auzeam înainte cu învățatul în ultimele două săptămâni sunt adevărate, însă persoanele care reușesc asta și iau note mari probabil că au fost la ore constant în ultimii ani și au citit mai mult de „Somnoroase păsărele” pentru bac. Iar cei cu note mai slabe și care au mizat mai mult pe steaua lor norocoasă sunt foarte posibil făuritori de „perle” care în câteva zile au reușit să amețească niște comentarii. În cazul materiilor precum logică sau geografie, învățatul înainte de venirea subiectelor nu e exclus, iar cu puțin noroc și cultură generală se pot lua note bune fără prea mult efort.

Totuși, cel mai eficient hack este să te simți fizic pregătit, să porți șosetele norocoase și să fii concentrat. Nimic nou sub soare, dar o zi în care te doare capul sau în care pur și simplu îți scapă mici greșeli pot cântări mai mult decât luni de studiu asiduu; de luat aminte pentru cei care s-au entuziasmat prea tare după ce-au văzut că a picat Eminescu și au uitat că mai au două probe de trecut.

Lista ar putea continua cu faptul că mulți iau bacul lejer, dar nu știu să completeze un formular sau cum se folosește majuscula și multe alte experiențe trăite în sălile de examen. Oricum, deși poți pune bazele unor cunoștințe importante, bacul se rezumă cel mai mult în experiența examenului, nu în cunoștințele propriu-zise, căci de aceea se numește examenul maturității.