Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

0
640
Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Născut acum doi ani după un bec aprins în mintea unei studente clujene, festivalul Trick It Up s-a metamorfozat rapid într-o comunitate care se strânge în fiecare an cu dorința de a scoate în lumina reflectoarelor toată frumusețea artei din spatele zidului de multe ori misterios și neînțeles al culturii underground.

Astfel, dependenții de adrenalina oferită de sporturile extreme, artizanii de graffiti, iubitorii breakdance-ului și nu numai, toți au un loc pus de-o parte la Trick It Up.

În spatele acestei promovări a diferitor subculturi underground se ascunde un obiectiv și mai nobil, cel de a schimba percepția de multe ori eronată a oamenilor față de membrii comunităților marginalizate.

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

 

 

Noi mereu suntem daţi la o parte, mulţi nu înțeleg ce facem noi şi nici nu o să înţeleagă. Nu ai cum să experimentezi acest sentiment până nu practici un sport de genul” – Robert Moșuțiu, membru al echipei Trick It Up.

Ce este Trick It Up

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Festivalul are în prim-plan sporturile extreme, având în spate o echipă care a copilărit în jurul skatepark-urilor. Așadar, toți amatorii și profesioniștii care vor să își demonstreze talentul pe BMX, skateboard sau trotinetă, pot concura pentru premiile puse la bătaie de Trick It Up și sponsorii afiliați.

Festivalul s-a desfășurat până acum în Skatepark Rozelor din Cluj-Napoca, însă ediția din anul acesta a fost anulată din cauza pericolului crescut de infectare cauzat de pandemia de coronavirus.

Suflete rebele pedalând pe urmele unui vis

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Pentru cele două inițiatoare ale Trick It Up, proaspăt absolventele de publicitate Mara Merca și Camelia Pașca, festivalul este un proiect „de suflet”, respectiv:

„un vis împlinit abia pe jumătate, la câte suntem în stare să facem.” – Camelia Pașca

Cu doar două ediții la activ, proiectul celor două tinere a reușit să strângă participanți din toată țara, atât amatori, cât și profesioniști. Totodată, concursurile de BMX, skateboard și trotinetă, au fost urmărite de sute de spectatori, care au aplaudat fiecare schemă reușită și au ”simțit” fiecare căzătură din skatepark.

Trick It Up nu este doar despre bikeri și plăci de skateboard

Dincolo de profesioniștii care s-au obișnuit cu fluxul constant de adrenalină al festivalului, participanții sunt copii, tineri, oameni în cele din urmă, oameni care și-au găsit locul într-o comunitate în cadrul căreia se pot simți ca acasă.

„De pe la 15 ani pot să spun că am intrat în mediul acesta al culturii urbane. Am început să ies în „skate” în 2012 când a fost înfiinţat skatepark-ul Rozelor. Sincer să spun, am mers din pură curiozitate, să văd şi eu ce înseamnă sporturile extreme, nu pentru că așa era „șmecher” pe atunci…” susține Mara Merca.

„Chiar dacă nu am ajuns practicantă a acestor sporturi, ci doar să mă dau pe bicicletă, m-am îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă comunitatea aceasta. Pur şi simplu m-am regăsit în acest mediu şi m-am simţit mai integrată decât în orice alt grup,” a continuat Mara.

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Un alt ‘suflet rebel’ care și-a găsit locul în comunitatea Trick It Up este Mara Berindean, care activează ca voluntar în cadrul festivalului.

“Eu am venit drept spectatoare la prima ediţie a concursului şi mi-a plăcut atât de mult toată experienţa încât mi-am cumpărat un BMX şi am început să mă dau. Un an mai târziu am devenit parte din comunitate şi am fost implicată în festival drept voluntar. Pot spune că a fost o realizare majoră pentru mine şi am ajuns să mă simt ca acasă printre oamenii de acolo”, a spus Mara.

Lumea trebuie doar să-i descopere frumusețea

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Nu e ca și cum Trick It Up ar fi inventat roata, pentru că nu au făcut-o. Cultura underground și arta urbană sunt de mult timp prezente în orașele secolului 21. Dar Trick It Up reprezintă ceva mult mai important: o scânteie, o flacără, un portdrapel. Ei sunt cei ce aduc în fața lumii comunități marginalizate deseori aruncate la coșul de gunoi al societății zilei de astăzi.

Fie că e vorba de “rideri”, de artiști graffiti, de dansatori de break sau de omul de rând care vibrează pe ritmurile hip-hop – predominante în cadrul festivalului din Parcul Rozelor –  majoritatea lumii tinde să nu agreeze acest tip de exprimări și să atribuie automat etichete.

Proverbul „Nu judeca o carte după copertă” nu este destul de convingător pentru a elimina stereotipia din ziua de astăzi. Astfel, un artist de graffiti sau un biker îmbrăcat în „streetwear” este privit deseori ca un neavenit, profesia sau hobby-ul său fiind disprețuite. Ce mai, multă lume i-ar categorisi pe loc și s-ar rezuma la o afirmație de genul: ”Sigur nu are nici măcar liceul terminat.”

E adevărat, comunitatea underground are caracteristicile ei, bune și rele. Nu mai vorbim de limbaje și obiceiuri specifice. Dar nu așa este în orice comunitate?

Creativitate, muncă, exerciţiu, motivaţie

Trick It Up, festivalul care ține aprinsă flacăra culturii urbane din Cluj

Mulți pasionați de sporturi extreme reprezintă țara în concursuri internaționale, dar performanțele pot veni doar cu sacrificii. Din păcate, aceste sacrificii sunt cu atât mai grele când lumea din jurul tău te descurajează.

Un exemplu care arată cât de dăruit poate fi un practicant al sporturilor extreme este Cătălin Hiriza. Cunoscut de prieteni drept Mirra, tânărul a început să frecventeze skatepark-urile încă de la o vârstă fragedă. La 12 ani a fost fermecat de „adevărata magie” a BMX-ului. Zece ani mai târziu, privește cu nostalgie, dar și cu mândrie, vremurile trecute.

„Aproape am lacrimi în ochi când mă gandesc la vremurile alea lipsite de griji, în care doar ne vedeam să ne distrăm şi să ne ”dăm”. Pentru mine şi acum asta e tot ce văd, asta e viaţa mea. Nu pot să-mi imaginez ce aș fi făcut dacă nu intram în stilul ăsta de viaţă,” spune Cătălin.

„Eu am prins toate generaţiile. Am o întreagă istorie ascunsă adânc în mine pe care simt că nimeni aproape nu ar înțelege-o cum o înțeleg şi o văd eu. Nu prea am participat la concursuri de acest fel (de BMX) pentru că nu am dat tot din mine pentru acest sport. Cu toate acestea am avut toate membrele rupte,” a continuat Mirra.

Și dacă tot vorbeam de exemple pozitive, Mara Merca și Camelia Pașca, chiar fondatoarele Trick It Up, dau tonul. Ieșind din stereotipuri, Mara și Cami sunt absolvente ale de publicitate, demonstrând talent și o voință de muncă de fier. În cele din urmă, nu e deloc ușor să înființezi și să dezvolți cu brio un proiect ca Trick It Up.

Trick It Up a crescut enorm de la o ediție la alta

Festivalul s-a dezvoltat în fiecare an, stârnind interesul tot mai multor tineri, dar și unor adulți în toată regula. Chiar și așa, e loc de mai bine. Extinderea skatepark-ului din Parcul Rozelor din Cluj-Napoca se așteaptă a fi un mare pas înainte pentru Trick It Up. Finalizarea lucrărilor ar urma să aibă loc la începutul lui 2022.

Astfel, proiecul, care îmbină cultul urban, adrenalina şi muzica bună cu talentul tinerilor pasionaţi de sporturi gravitaţionale şi pline de acţiune, va avea o casă și mai bună în care va întâmpina festivalierii.

„Sporturile urbane înseamnă creativitate, muncă, exerciţiu, motivaţie şi bineînţeles multe căzături, accidentări şi încercări eşuate. Este un adevărat spectacol. Odată ce le pui la dispoziţie riderilor ceea ce este necesar, ei fac totul… ’You just have to enjoy the show!’ Cultura urbană trebuie susţinută din orice punct de vedere. Lumea trebuie doar să-i descopere frumuseţea” a încheiat entuziasmată Mara Merca.


Echipa Trick It Up:

Mara Irina Merca (organizator), Maria Camelia Pașca (organizator), Cătălin Hiriza (staff și jurat BMX), Robert Moșuțiu (staff), Mihai Pop (MC), Denis Moldovan (staff), Kevin Canta (staf și jurat categoria trotinete), Alexandru Oltean (staff, dansator); voluntari: Mara Berindean, Eszter Csula, Andrei Fabian.

Sponsori și parteneri ai festivalului: MM SHOW, PEGAS Cluj, Anonbrand, BikeDistrict, House Of Cranks, Area52, BoardZone, Velo Masters, Notorious, Vitamin Aqua, Florin Oarga Invest, Cameleon Events, Pimpin’, Youthink Hostel, Budu Shots, HipHop Live, Maltez, Adefteu, RoTric Revista, Cnkrue, Homeboyz, Munchiez Stickers, UNPLUGGED, Kingpin, PMA Invest.