DAC9958-23Nu de puține ori întâlnim oameni care nu ne atrag cu nimic, care nu se fac remarcați prin ceva. Duc o viață monotonă și le este silă să facă o schimbare. Le este frică de lucrurile noi și se plafonează într-o existență mediocră. Însă ce se întâmplă când facem cunoștință cu persoane energice și creative? Când dăm nas în nas cu ideile lor faine și ne întrebăm de ce nu ne-am gândit și noi la asta înainte? Sau când spontaneitatea și pasiunea lor ne uimesc fără măsură… Atunci apare speranța.

Sunt acei oameni cu o strălucire aparte în ochi. Pentru că au o pasiune și vor sa o împărtășească celor din jur. Nu le este frica de necunoscut și sunt dispuși să ducă îndeletnicirea lor preferată la un alt nivel, astfel încât să le fie de folos și celorlalți. Un exemplu, în acest sens, îl constituie proiectul numit Tribul, inițiat de Ariel Constantinof, fondatorul Am doar 18 ani și Motivonti.

Întrebat ce reprezintă Tribul pentru el, Ariel ne spune „Este cel mai important lucru pe care l-am făcut până acum în viața mea. E, probabil, cărămida de bază din viața mea.” Tribul înseamnă curierat rapid pe bicicletă în Bucureşti. Pe sistemul „door-to-door,” curierii echipei iau pachetul direct din faţa uşii şi îl predau destinatarului în mână, iar durata medie a unei curse este de 30 de minute din momentul ridicării pachetului.

În privința ideii curieratului pe bicicletă, Ariel spune ca nu este una originală. „Inclusiv în București se face acest tip de curierat de prin anii ‘90, dacă nu chiar dinainte. Se face curierat pe biciclete de când există biciclete. Dar în București era o nevoie nesatisfacută sau era satisfacută doar parțial. Așa că am hotărât că ar trebui să încerc să aduc într-un mod oficial sistemul de curierat rapid pe bicicletă în orașul meu.”

Tribul este format din oameni pasionați de biciclete, puși pe fapte mari și frumoase. Deși sunt diferiți și provin din colțuri opuse ale țării, s-au adunat în cadrul acestei echipe și sunt pregătiți să livreze pachetele voastre în cel mai scurt timp, indiferent de anotimp. Însă în octombrie- noiembrie 2010, lucrurile stăteau altfel. Ariel ne mărturisește „Eram doar eu. Eu făceam tot. Eu răspundeam la telefoane, eu veneam la livrări, eu făceam site-ul, eu dădeam și răspundeam la mailuri. Apoi a venit iarna lui 2010 și n-am mai făcut față. M-am oprit. În iunie 2011, însă, am relansat Tribul cu ajutoare. Erau vreo cinci curieri alături de mine. Atunci a început treaba cu adevărat.” La momentul de față, familia Tribului este formată dintr-un număr de peste 20- 30 de persoane, însă cei care livrează zilnic sunt doar opt.

Curioasă de evoluția proiectului, l-am întrebat pe Ariel dacă au fost dificultăți la început și dacă asta l-a descurajat. Raspunsul lui a fost unul realist și încrezător: „Inevitabil, am întâmpinat, probabil, tot ce era de întâmpinat. Dar nici acum nu-i doar miere și lapte. În continuare apar lucruri care-ți pun bețe-n roate fără să te aștepți. Așa-i în viață. Dacă era simplu, era plictisitor.”

Cu privire la livrări, maximul de urgențe a fost în jur de 50, toate transportate în mai puțin de doua ore, iar cel mai ciudat lucru livrat a fost o păpușă de un metru și jumătate.

De curând a fost lansată aplicația Web de monitorizare a livrărilor, inclusă în tariful standard, numită S.A.L.T. (Super Aplicația de Livrări Tribul), iar din luna noiembrie, au introdus notificările prin SMS. Primești SMS atunci când livrarea ta a fost efectuată cu succes. De asemenea, primești numele curierului responsabil și numărul său de telefon. Ariel Constantinof spune că lumea este tare entuziasmată de noile aplicații și că afacerea funcționează mai bine.

Ca planuri de viitor, tânărul afirmă că „Vreau să ajungem să ne facem treaba foarte bine. Să fim cu adevărat cunoscuți ca cei mai rapizi. Să nu trebuiască să spunem noi că „suntem cei mai rapizi.” Să fie subînțeles că noi suntem. Așa cum Google e motorul de căutare cel mai bun.”

Redactor: Raluca Antuca

Sursa foto: Arhivă personală