descărcareCariera este unul dintre cele mai importante lucruri în viață. Este necesar pentru fiecare dintre noi să știm încă de la o vârstă fragedă ce ne atrage și ce activități ne fac mai fericiți. Cu toții avem un domeniu în care excelăm încă din copilărie. Unii dansează cu plăcere, în timp ce alții cântă din zori și până seară, unii pictează, iar alții compun.

Aproape toți ne dorim ca job-urile noastre să ne ofere nu numai satisfacție materială, dar și împlinire sufletească. Vrem să ne trezim cu zâmbetul pe buze în fiecare dimineață și să plecăm la muncă cu voie bună, știind că urmează să petrecem o zi întreagă în care facem ceea ce ne place. Bineînțeles, orice om normal își dorește ce este mai bine pentru el, nu vrea să îndeplinească o muncă care îl indispune, în care nu dă randament și care pentru el nu reprezintă decât o sumă infimă de bani. În același timp, un job în care depui pasiune și răbdare, te poate conduce spre satisfacții financiare mult mai mari, lucru care îți hrăneste pofta de muncă mult mai mult. Totul devine un cerc în care pasiunea și interesele se influențează reciproc.

Majoritatea oamenilor cu adevărat fericiți și împliniți pe plan profesional lucrează în domenii care i-au atras cu mult dinainte de a ajunge să profeseze. Un job de care ești nemulțumit este o chestiune care nu încetează să îți pună probleme și întrebări, fără să reușească să scoată tot ce este mai bun din tine, din toate punctele de vedere.

Există oameni și oameni. De exemplu, în viziunea mea aceștia se împart în cei care își doresc încă de mici să ajungă „ceva,” care se zbat întreaga viață pentru ca visul lor să prindă contur și deci pentru a ocupa un post în domeniul dintotdeauna dorit. Și aceia care nimeresc postul vieții lor din pură întâmplare, dar care ulterior se dovedește a li se potrivi mai mult decât perfect.

Dincolo de toate acestea, rămân pe ideea că un job bine ales este cel bine gândit, dorit și râvnit de mult timp, motivat de dorință profundă și pasiune pentru domeniul respectiv. Sunt numeroase cazuri de persoane publice pentru care locul de muncă este mai mult decât un job, el este o împătimire, o plăcere care se mulează perfect cu viața lor personală. Câteva exemple în acest sens ar putea fi: balerina Monica Petrică, al cărei motto este Nicio zi fără balet. Aceste cuvinte spun totul despre pasiunea Monicăi în ceea ce privește baletul, munca ei zilnică de o viață și pasiunea care îmbracă această activitate într-un mod atât de elegant și grațios. Monica Petrică este prim-balerină la Opera Română și partenera lui Răzvan Mazilu în cele mai apreciate spectacole de dans contemporan realizate la noi. Aflată la vârsta copilăriei, Monica a știut încă de pe atunci ce își dorește de la viață. Văzută la maternitate de unchiul său, acesta a remarcat brațele și picioarele fine ale bebelușului, care parcă erau destinate dansului și astfel a exclamat că frumoasa Monica va fi cu siguranță o balerină. Încă de la trei ani, ea mergea împreună cu unchiul său la sala de balet a școlii sportive unde el antrena lotul național de gimnastică. A urmat examenul de intrare la Liceul de Artă „George Enescu”, secția coregrafie, unde a intrat prima și a terminat ca sefă de promoție. La terminarea liceului, Monica a fost selecționată să danseze în compania de dans clasic contemporan „Oleg Danovski,” alături de care a lucrat și a călătorit timp de doi ani. Astfel și-a făcut debutul ca balerină în Taiwan, iar mai apoi a obținut o bursă pentru un an în Statele Unite, la Atlanta Ballet. Aici a avut ocazia să învețe și alte stiluri: jazz și dans contemporan, alături de mari balerini ai lumii. Toată copilăria și tinerețea Monicăi s-au concentrat în jurul pasiunii sale, care a inspirat-o de-a lungul timpului și a condus-o pe drumul cel bun. S-a pregătit intens de la o vârstă mică, fapt care nu a putut decât să o ajute mai târziu. De 14 ani, Monica Petrică este angajată a Operei Naționale, iar în ultimii doi ani, a dansat și pe scena Teatrului Odeon, în spectacole memorabile.

Un alt nume mare care a excelat pe plan profesional influențată fiind de pasiunea înnăscută este Maia Morgenstern. Ea este actriță de teatru și film, de origine evreiască, absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Ca și Monica Petrică, este exemplul de personalitate care și-a recunoscut încă de la început talentul cu care este înzestrată și a profitat de el cum a putut mai bine. Maia a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu. Începutul său strălucit a reprezentat o rampă pentru cariera de mai târziu. Au urmat ani de real succes, în care s-a plimbat de pe scena Teatrului Evreiesc de Stat pe cea a Teatrului Național. A jucat în numeroase filme româneşti şi străine, fiind una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină. Un rol impresionant pe care l-a interpretat a fost cel al Mariei, mama lui Iisus, din filmul „Patimile lui Hristos” din anul 2004.

Andreea Esca este un alt model reprezentativ. Ea este prezentatoarea principalului grupaj de știri al PRO TV-ului și imaginea acestui post de televiziune. Are o carieră impresionantă în televiziune, iar experiența sa în acest domeniu este una foarte bogată. Andreea este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România, ea începându-și cariera acum 18 ani. Debutul Andreei Esca a avut loc în anul 1992 când, la sfatul unui prieten, s-a prezentat la interviul pentru postul de prezentator de știri al postului SOTI. Chiar dacă nu avea experiență în domeniu, în ciuda studiilor care îi sprijineau pasiunea pentru televiziune, Andreea s-a descurcat foarte bine la interviu și din următoarea zi a fost desemnată să prezinte știrile pentru această televiziune. Din acel moment a început pregătirea profesională propiu-zisă a Andreei Esca în domeniul jurnalisticii, a urmat multă muncă și cercetare de teren și chiar un stagiu la CNN. Cariera și realizările sale sunt impresionante, a fost numită de două ori „Femeia anului,” a câștigat de trei ori premiul pentru Cel mai bun prezentator din România și a fost declarată Cel mai bun om de televiziune. De-a lungul carierei s-a implicat în numeroase campanii de binefacere, fiind membră a fundației „Renașterea.” Andreea a știut încă din tinerețe că televiziunea este domeniul ei, de aceea a urmat școala superioară de jurnalism, ca apoi să devină membru în echipa „CNN World Report.” În prezent este colaborator la revista „CSVD” și director editorial al revistei „The ONE.”

Acestea sunt doar câteva cazuri, dintre cele mai cunoscute, de personalități care au îmbinat cu succes pasiunea și cariera. Este foarte important ca în viață să ne lăsam conduși de ceea ce ne place cu adevărat să facem și să îngăduim ca perseverența și puterea visului nostru să ne călăuzească pasiunea și fantezia spre un ținut real.

Redactor: Mădălina Marin

Sursă foto: enational.ro