Trei emisiuni pentru care merită să deschizi televizorul

0
688

Televizorul a ajuns să fie la mine în casă un obiect destul de inutil și care ocupă, ce-i drept, cam mult spațiu. Nu-l deschid decât foarte rar, în momentele în care mă panichez că-i prea întuneric în cameră atunci când se întâmplă să mai am insomnii.

Am avut zilele acestea o amintire vagă că exista ceva care mă făcea să urmăresc cu plăcere câteva minute bune imaginea de pe ecran. Nu mai știu când a avut loc despărțirea de televizor, care a fost una bruscă și aproape de neînțeles de vreme ce mai găseam secvențe care îmi încântau auzul și privirea. După o rătăcire printre gânduri, am găsit și răspunsul. Am decis, așadar, să vă arăt de ce este bine să mai deschidem uneori televizorul: pentru trei emisiuni de pe TVR 1 cu oameni despre alți oameni.

Garantat 100% este un talk show cultural care ține deja de 15 ani. Cătălin Ștefănescu cheamă în fiecare duminică personalități din țară și din străinătate care s-au remarcat în diverse domenii și care ne împărtășesc puțin din povestea lor. Acestea sunt modele de viață care ne arată că putem fi și altcumva, că nu există reușită fără determinare și dăruire. Discuțiile sunt completate de rubrica Cinci minute în care studenți ai secției de actorie de la U.N.A.T.C. au șansa de a-și afirma potențialul, și de momente muzicale deosebite. Cu un interes declarat pentru elită, Garantat 100% pledează pentru educația prin cultură.

În aceeași manieră, criticul de film Eugenia Vodă invită Profesioniștii României încă din anul 2000 la un itinerar biografic. Sâmbăta, de la ora 23:00, avem parte de o reconstituire de sine a fiecărui personaj printr-un dialog deschis, cu întrebări imprevizibile și provocări de sinceritate.

În decoruri când minimaliste, când impresionante, vinerea de la 00:00, criticul de teatru Marina Constantinescu ne deschide din 2001 calea spre Nocturne. Luăm astfel parte la interviuri cu oameni de valoare, prezentați, cum afirmă însăși realizatoarea, cu smerenie și cu modestie. O stare greu de descris în cuvinte mă cuprinde atunci când intru în atmosfera emisiunii, izvorâtă din felul în care aceasta formulează întrebările și amplificată de jocul de imagini și umbre.

Fiecare emisiune transmite în felul ei același mesaj. Acestea sunt îndemnuri la o normalitate îndreptată spre cultură, spre cunoașterea unor valori, spre preocuparea de sine în cel mai ușor și eficient mod posibil: prin puterea exemplului.

Cu ce poți să rămâi dacă vei alege să te uiți vreodată la vreuna din aceste emisiuni? Cu o întrebare care o să ți se întipărească în minte și care o să miște ceva înlăuntrul tău, care o să te provoace la dezbateri numai de tine știute. Cu o carte, un film, o piesă de teatru, o idee, o replică genială care să îți dea speranță și încredere că poți să te autodepășești, cu lecții de viață sau poate pur și simplu vei avea un moment de liniște.

Te las la sfârșit cu o întrebare pe care Marina Constantinescu i-a adresat-o lui Marius Manole:

Unde simți că te-ai risipit? Unde simți că e ușa pe care ai deschis-o și ai rămas prea mult dincolo de ușa aceea? Fără oglindă, fără lumină, fără lună, fără soare.

 

Emisiunile se găsesc și online pe tvrplus.ro

Sursă foto: radardemedia.ro