2013-08-10-jobexperienceÎn procesul de căutare al unui loc de muncă, tinerii pleacă plini de așteptări și speranțe. Adesea, se întorc dezamăgiți și blamează sistemul economic din țară, pentru incapacitatea de a absorbi forța de muncă pe care ei o formează. Condițiile actuale de pe piața muncii nu sunt favorabile, dar aruncând vina pe o întreagă societate nu soluționăm problemele cu care ne confruntăm de ani de zile. Fie că sunt studenți sau proaspăt absolvenți, cu toții greșesc atunci când țintesc posturi înalte, cu beneficii salariale considerabile și cerințe exagerate din partea angajatorilor.

Trebuie să realizezi că, la început de carieră, trebuie să parcurgi treptele de bază pentru a ajunge în vârf. Deși ești capabil profesional de foarte multe lucruri, nu ai argumente solide pentru a demonstra asta angajatorului, întrucât nu deții experiența de lucru care să îți ateste competențele. Prin urmare, primul pas pe care trebuie să îl faci în vederea construirii unei cariere înfloritoare este urmarea unui program de internship. Internship-ul este oportunitatea de a arăta cine ești și ce contribuție poți aduce într-o arie profesională; este practic o perioadă de probă, acordată atât candidatului cât și angajatorului, o șansă dată ambelor părți pentru a testa compatibilitatea pe termen lung, necesară în relația angajat-companie.

Desfășurându-se pe o perioadă scurtă (2-6 luni), internshipurile îți dau posibilitatea să vezi cum este să lucrezi într-o anumită industrie, pe un anumit domeniu având diferite responsabilități. Unul sau mai multe internshipuri desfășurate în perioada facultății te ajută să îți alegi un loc de muncă potrivit aspirațiilor și stilului tău de muncă sau, de ce nu, te ajută să descoperi domeniul în care ți-ar plăcea să pui bazele unui start-up (propria ta afacere). Alege cu atenție internshipurile pentru care te înscrii și odată acceptat pentru un astfel de program dă dovadă de responsabilitate și interes fiindcă se poate transforma într-o ofertă de serviciu. Nu-ți face griji dacă pregătirea ta în domeniul în care ai fost acceptat nu este una excelentă. De cele mai multe ori este normal să fie așa. Foarte apreciate în cadrul unui internship sunt productivitatea, imaginația, modul în care interacționezi cu colegii și spiritul de echipă, atenția la detalii și capacitatea de organizare. Ține cont de toate aceste atitudini pe care nu le înveți în facultate și există șanse reale ca un simplu internship să devină primul tău loc de muncă.

Peste jumătate dintre candidații care urmează un program de internship primesc o ofertă pentru continuarea colaborării ca angajat permanent în cadrul companiei. Oportunitatea stă în mâinile tale-atâta timp cât subliniezi contribuția valoroasă pe care o aduci, angajatorul nu va ezita în a veni în fața ta cu o propunere definitivă. Trecerea de la internship la job nu este deloc o trecere ușoară deoarece vine cu responsabilități suplimentare, însă aduce în același timp o mare satisfacție. Dacă în timpul internshipului majoritatea activităților sunt pentru familiarizarea cu domeniul cu care tocmai ai luat contact, când ești angajat, prin rezolvarea taskurilor primite ai ocazia să contribui în mod real la bunul mers al companiei angajatoare. Această trecere nu se face însă fără entuziasmul și motivația internului, interes pentru domeniu, dar și orientare către rezultate.

Nu uita, se spune că dacă faci ceea ce îți place cu adevărat, nu vei mai munci nicio zi din viața ta. Alege înțelept!

Text: Emilia Popa

Foto: huffingtonpost.com

Comentarii

comentarii