Tradiții și obiceiuri de Crăciun mai puțin cunoscute românilor
Am intrat cu toții vrând, nevrând, în febra sărbătorilor de iarnă… În goana după cadouri și finalizarea cât mai rapidă a proiectelor de la facultate, ne-am mai gândit oare la acele tradiții și obiceiuri de Crăciun pe care le respectam, copii fiind? Am mai avut timp să ne amintim că, acum câțiva ani, ne repetam conștiincios colindul, urmând ca în Ajun să îl cântăm din casă-n casă? Și-apoi, câte nu făceam în perioada asta… eram cei mai cuminți copii, făceam prăjiturele pentru Moșul… și câte și mai câte.

Ei bine, deși timpul a trecut și acum avem alte priorități, cred că e bine să cunoaștem și alte tradiții legate de Crăciun sau de Ajunul Crăciunului, mai puțin familiare românilor. Pentru a-ți veni în ajutor, am întocmit această listă cu obiceiuri din popor.
1. În seara de Crăciun, lumânările se lasă să se stingă singure.
2. În Bucovina, tradiția spune că nu este bine să rămâi cu lucruri împrumutate. De aceea, gospodarii își returnează datoriile până în noaptea de Crăciun.
3. Bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului. Probabil că mulți nu mai respectă această tradiție, însă înainte era o adevărată regulă.
4. Tot în Ajunul Crăciunului, luminile din casă rămân aprinse și porțile sunt lăsate deschise pentru a primi colindătorii. Aceștia știu deja că, în locuințele în care predomină întunericul, nu va ieși nimeni.
5. În România se obișnuiește ca, în cele trei zile de Crăciun, cei mici să fie lăsați să umble cu Steaua. Aceștia merg din casă în casă cu o stea confecționată, de obicei, din beteală și cântă binecunoscutul colind „Steaua sus răsare”.
6. În Maramureș nu colindă doar copiii. Obiceiul este ca adulți în toată firea să treacă pe la fiecare casă, iar apoi, cu tot cu gazdele care i-au omenit, să continue colindatul.
7. De Crăciun nu se face curățenie, nu se aruncă gunoiul și nu se mătură. Această zi este sacră pentru poporul român.
8. În Ajun nu se bea rachiu. Se spune că această băutură este invenţia diavolului, care îşi bate joc de cel care o bea.
Probabil că fiecare dintre noi poate veni cu completări. Tradiția nu este o regulă scrisă; de aceea, în unele zone se poate respecta cu ardoare, iar în altele deloc.
Dacă vrei să afli mai multe despre tradițiile și obiceiurile din Moldova, dă click aici.
P.S. : Indiferent dacă respecți sau nu aceste obiceiuri străvechi, sper să te bucuri din plin de magia Crăciunului!
Sursă foto: pinterest.com