Luna decembrie este una dintre cele mai deosebite luni ale anului, având un farmec aparte, deoarece este prima lună a iernii. Odată cu ea vin și sărbătorile de iarnă care îi bucură pe românii de pretutindeni. Crăciunul sau Nașterea Domnului este cea mai frumoasă sărbătoare creștină și este serbată pe 25 decembrie. În lumea satului, tradițiile și obiceiurile sunt încă păstrate, așa că vă invit să pătrundem adânc în acest univers. Nu există Crăciun fără brad împodobit, colinde sau mese îmbelșugate, dar excluzând toate acestea fiecare zonă se diferențiază prin propria datină.
Crăciunul în Muntenia
În Ajunul Crăciunului, mireasma cozonacilor proaspeți și a sarmalelor delicioase se simte peste tot. În afară de pregătirea mesei, în această zonă a țării, obiceiurile sunt din ce în ce mai puțin amintite. Colindatul în grupuri este unul dintre obiceiurile care au rămas în memoria muntenilor. Se formează grupuri de băieți care colindă fete tinere sau invers sau grupuri formate din ambele categorii.
Crăciunul în Oltenia
În această zonă, în Ajunul Crăciunului, membrii familiilor se adună de jur împrejurul focului și dau cu nuiaua în el, chemând spiritele bune pentru ai ocroti. Sătenii cred că în acest fel vor avea recolte bogate, iar animalele îi vor ajuta la muncile câmpului și le vor da bunuri alimentare. Mai există și obiceiul Moșilor de Crăciun, unde femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele și a împărții chifle coapte în mijlocul cărora pun ouă.
Crăciunul în Banat
În satele Banatului, datina împodobirii bradului este total diferită de cea de la oraș. Pomul de Crăciun este împodobit de această dată, cu dulciuri, în ciuda globulețelor și a betelii, iar sub el se așază un colac și o sticlă de rachie, acestea fiind cadouri pentru Moș Crăciun.
Tot de obiceiurile specifice ale Banatului, țin si „Vicleim” și ,, Irozii”. Totul se desfășoară sub formă de scenetă, iar rolurile principale le revin tinerilor care vor să scoată la iveală povestea cu caracter biblic în care Irod a poruncit moartea pruncilor. Colindatul Dubașilor este un alt obicei întâlnit aici. Tinerii merg la colindat la fetele nemăritate și caută cântece pentru meseriile taților lor. Aceste grupuri au un coordonator numit vătaf. Acesta primește darurile, iar după aceea le împarte între colindători.
Crăciunul în Crișana
Tradiția Vicleimului sau a Irozilor există și aici, dar sceneta are loc în casă, nu afară. Acest obicei este interpretat de copii, iar sceneta este transformată în cântec. Un alt obicei este dansul: Turca. Acesta este de fapt o ceremonie, în onoarea fertilizării pământului. Umblatul cu ,,Steaua” reprezintă Nașterea Domnului Iisus Hristos și se desfășoară de la Crăciun până pe 6 ianuarie.
Crăciunul în Maramureș
Maramureșul este tărâmul în care s-au păstrat cele mai multe obiceiuri și tradiții vechi din moși strămoși. Specific acestei zone este ,,Jocul Moșilor”, un ritual ce are loc după ce tinerii încheie colindatul. Copii obișnuiesc să meargă cu ,,Capra” sau ,,Steaua” ce reprezintă Nașterea Domnului. Tot aici avem obiceiul ,,Irozilor” și alte cântece creștine, dar și colindele păstorești care au ca nucleu animalele sălbatice.
Crăciunul în Bucovina
În seara de Ajun, cina este foarte importantă pentru localnicii de aici. Masa este cel mai remarcabil element, căci ea este plină de însemnătate. Pe ea sunt puse 12 feluri de bucate reprezentând cele 12 luni ale anului. Înainte de a servi mâncarea făcută de gospodina casei, locuitorii, se roagă. În același timp se ia puțin din fiecare mâncare de pe masă și se aruncă peste cap animalelor gospodăriei.
Crăciunul în Transivania
Și aici s-au păstrat în mare parte obiceiurile și tradițiile. Pregătirile încep încă din postul Crăciunului, unde femeile iscusite organizează șezători, iar bărbații își gestionează timpul în așa fel încât să termine toate muncile agricole. Aici, tinerii colindă cu o lucrare din lemn ce ia forma unei biserici, iar în interiorul său sunt așezate figurine, pentru a aminti de Nașterea Domnului.
Crăciunul în Moldova
În noaptea de Crăciun, locuitorii așteaptă să fie vizitați de o persoană care vine să guste din mâncarea gospodinelor care este pusă într-un vas lăsat pe pritvor, sub fereastră. Această persoană este de fapt un ursitor. Pentru a păstra tradiția, el trebuie să fie prima persoană ce mănâncă din acele bucate, pentru ca fetele nemăritate să își viseze alesul.
Crăciunul în Dobrogea
Tinerii necăsătoriți colindă în grupuri pe la casele oamenilor. Există 3 soiuri de colindători: ceata de copii, ceata mică în care fac parte tinerii necăsătoriți și ceata mare alcătuită din bărbați însurați. Și aici se joacă ,,Capra” sau ,,Turca”.