Tradiții și obiceiuri de 1 Martie din România
După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an şi se celebra sărbătoarea „Matronalia”, la care se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii, vegetației și fertilității.
Astăzi, 1 Martie marchează prima zi de primăvară, în care oamenii oferă persoanelor apropiate câte un mărțisor, ce este purtat toată luna martie.
Care este povestea Mărțișorului?
Acesta are la bază o poveste despre Soarele întruchipat într-un bărbat chipeș, care cobora pe pământ pentru a dansa hora în sate. Un dragon l-a răpit și l-a închis într-un beci al unui palat și, de teama creaturii înfricoșătoare, nimeni nu îndrăznea să-l salveze pe Soare. Însă, un tânăr curajos a călătorit 3 anotimpuri (vara, toamna și iarna) până a găsit castelul și s-a luptat cu dragonul multe zile până a reușit să-l înfrângă. Soarele a fost eliberat astfel, iar sângele tânărului rănit a căzut pe zăpadă transformând-o în ghiocei, vestitorii primăverii.
În Republica Moldova povestea spune că frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat un ghiocel care a răsărit de sub zăpadă. Iarna, supărată, a cerut gerului să-l distrugă, iar ghiocelul a înghețat. Pentru a-l salva, Primăvara a curățat zăpada, dar s-a rănit la deget din cauza mărăcinilor, iar o picătură de sânge a căzut pe ghiocel, care astfel a reînviat. Prin acest gest simbolic, Primăvara a învins Iarna și de aceea șnurul mărțișorului are culorile alb și roșu.
Ce simbolizează mărțișorul?
Mărțișorul este confecționat fie manual, fie luat din magazine, și este alcătuit din două fire împletite: unul alb și unul roșu, ce se accesorizează unor mici pandantive artizanale, care ar simboliza iubirea, norocul și sănătatea. Ele sunt purtate la încheietura mâinii sau la piept, iar culorile șnurului fac trimitere la masculinitate și rațiune, pentru alb, și feminitate, senzualitate, iubire și bucuria de a trăi, pentru roșu.
Astfel, femininul se contopește cu masculinul, vara se împacă cu iarna, căldura se întrepătrunde cu frigul creând o uniune perfectă. Împletirea albului și a roșului sugerează și înnoirea ciclului vieții. Conform unor etnografi, sărbătoarea Mărțișorului ar înfățișa revenirea la viață a naturii după Marele Potop menționat în Biblie.
În contextul Imperiului Roman, când prima zi a primăverii coincidea cu Anul Nou, în luna lui Marte, zeul războiului, cele două culori simbolizează pacea – albul și războiul – roșul.
Cine dăruiește mărțișorul?
După cum se știe, femeile și fetele sunt cele care primesc mărțișoare și le poartă toată luna martie, ca simbol al sosirii primăverii. În Moldova, însă, obiceiul este invers. Fetele trebuie să dăruiască mărțișoare băieților. Mărțișorul este o tradiție prezentă în România, Republica Moldova, dar obiceiuri asemănătoare sunt întâlnite în Macedonia, Bulgaria sau Albania.
Gestul dăruirii mărțișorului este și el încărcat de semnificații. Potrivit unor credințe din bătrâni, dacă oferi un mărțișor cu inima curată unei persoane importante pentru tine, reprezintă să determini soarele să-ți dea iubire, frumusețe, sănătate, veselie și poftă de viață. Pe de altă parte, atunci când un bărbat înmânează mărțișoare femeilor este considerat un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.
De asemenea, mărțișorul este considerat și un aducător al norocului. Persoana care poartă mățișor mai multe zile consecutiv (perioada depinde de fiecare zonă), se spune că va avea noroc tot timpul anului, iar restul anotimpurilor vor fi pentru el precum primăvara: pline de speranță, de început, de căldură și de optimism. Totodată, în intervalul 1-9 martie se aleg și Babele pentru a afla cum îți va merge în anul respectiv.
Ziua scoaterii mărțișorului era marcată de o petrecere numită „băutul mărțișorului“.
Recomandare: Tradiții și obiceiuri de Dragobete
Sursă info: ziarulunirea.ro, perfecte.ro, realitatea.net
Sursă foto: protv.ro