Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie

0
3239

Pe 1 Decembrie este sărbătoarea unirii, iar românii sunt cei care se bucură de această dată care a schimbat istoria țării noastre.

În anul 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor unde s-a hotărât în unanimitate unirea necondiționată a Transilvaniei cu România.

Se menționează că în perioada anilor 1866 – 1947,  Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe data 10 mai, iar apoi, între anii 1948 și 1989, pe data 23 august.

După revoluție 1 decembrie a devenit Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilește că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

Sursa poze internet

Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia găzduiește în fiecare an o spectaculoasă paradă militară și este centrul principal de atracție atât pentru patrioți, locuitori cât și pentru turiștii din afara granițelor românești ce aderă la celebrarea istoriei. De asemenea marile orașe aduc în prim plan celebrarea acestui eveniment patriotic. Arcul de Triumf din București este recunoscut si el pentru parada militara de mare anvergura.

Obiceiuri:
În catedralele, bisericile și mânăstirile din țară este oficializată și slujba specifică „Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918. De asemenea se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din toată țara.

Tradiții:

De Ziua Națională, la bordul navelor maritime și fluviale maritime se ancorează Marele Pavoaz.
Marele Pavoaz reprezintă un set de pavilioane ridicat de la prova la pupa navei, într-o anumită ordine, un anumit colorit al pavilioanelor, cu culoarea predominantă albastru la prova, galben – centrul navei și roșu spre pupa, puse într-o ordine firească în culorile drapelului național. Ridicarea pavilionului, geacului și marelui pavoaz se face, de obicei, în zile de sărbătoare. De Ziua Marinei, de Ziua Națională a României, de Ziua Imnului, de Ziua Drapelului”, a spus comandorul.


Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, românii se adună și fac hora unirii, se țin concerte cu artiști locali și se organizează târguri și mese câmpenești. Evenimentul este marcat și ca o sărbătoare culinară ce deschide sezonul sărbătorilor de iarnă. Astfel, mulți români sărbătoresc pe 1 Decembrie cu un pahar cu vin, normal sau fiert, cu țuică fiartă, cu tradiționalii mici sau celebra fasole cu ciolan, iar pe seară orașele se îmbracă într-o strălucire de o frumusețe rară ce împodobesc atmosfera cu feeria Crăciunului ce se apropie grăbit.

Recomandări din tolba cu activități:

  1. Pictați harta României, sau diferite desene cu români în îmbrăcăminte populară românească.
  2. Faceți diferite vase din lut, pe care le puteți picta în culorile steagului când se usucă.
  3. Citiți cărți și povestiri din folclor, poezii și legende.