Tot ce trebuie să știi despre un stagiu în una dintre instituțiile europene

0
124

După ce ai absolvit studiile universitare, te întrebi pe ce drum o vei apuca. Bineînțeles că cel mai logic este sa îți găsești un job. Dar care crezi că sunt șansele să lucrezi imediat, exact în domeniul pe care l-ai studiat cu atâta trudă? Aproape nule. Mai ales dacă ai absolvit o Facultate de Științe Politice, Relații Internaționale, Administrație Publică, Studii Europene sau orice altceva asemănător.

Chiar dacă situația pare atât de gri, cu siguranță o soluție există. Tocmai de aceea instituțiile Uniunii Europene pun la dispoziție o gamă largă de stagii remunerate, că doar asta te interesează, nu-i așa ? Să fie plătite.

Să nu mai spunem că un asemenea stagiu, la CV, este aur curat. Întrucât mă interesează acest subiect, am făcut unele cercetări și am constatat că șanse pentru a accede la un stagiu european sunt. Trebuie doar să îți dorești cu adevărat.

Iar condițiile care trebuie îndeplinite sunt relativ lejere : să fi absolvit cel puțin ciclul de licență și să cunoști foarte bine limba engleză, franceză sau germană.

Astfel Comisia Europeană pune la dispoziție aproximativ 1400 de stagii remunerate cu 1000 de euro pe lună. Natura sarcinilor depinde de sectorul în care ești repartizat. Poți lucra fie în domeniul resurselor umane, al mediului înconjurător sau al concurenței. În principiu se așteaptă ca stagiarul să manifeste un interes deosebit pentru proiectele europene, să își îndeplinească obligațiunile zilnice ori să aibă inițiativă în diverse situații.

Procedura de recrutare se face în trei etape. Pentru stagiile care încep în octombrie, candidatura se poate depune începând cu luna ianuarie a anului în curs, iar pentru stagiile care încep în martie, candidatura se depune în luna iulie-august. În cadrul preselecției fiecare candidatură este analizată în funcție de profilul universitar, competențele lingvistice și alte competențe. Aproximativ 2800 de candidați sunt luați în calcul, ca mai apoi în fiecare sesiune să fie recrutați propriu-zis aproximativ 650 de absolvenți.

Secretariatul General propune aproximativ 100 de stagii remunerate. Stagiile se împart în două perioade diferite, fiecare cu o durată de cinci luni. Prima perioadă începe pe 1 februarie și se termină pe 30 iunie, iar cea de-a doua se întinde în intervalul 1 septembrie-31 ianuarie.

Majoritatea candidaturilor sunt depuse de candidați cu calificări în drept, științe politice, relații internaționale, studii europene și economie. Însă Secretariatul General caută de asemenea stagiari cu calificări și în alte domenii, cum ar fi traducere, resurse umane, comunicare, studii educaționale, informatică, concepție grafică, multimedia, tehnologie agricolă, inginerie biochimică, sănătate și siguranța alimentelor, gestionarea energiei, mediu, inginerie aerospațială.

Parlamentul European oferă numeroase stagii de traducere pentru absolvenți ai învățământului superior. Condițiile pentru a fi recrutat sunt aceleași ca și pentru celelalte stagii cu o singură excepție: să stăpânească perfect una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene sau pe aceea a unei țări candidate la aderare și să cunoască în mod aprofundat alte două limbi oficiale ale Uniunii.

Bineînțeles că mai sunt și alte instituții care oferă stagii tinerilor doritori să lucreze într-un mediu multicultural. Cele enumerate de mine au fost doar niște exemple. Pentru mai multe informații puteți consulta site-ul Uniunii Europene: www.europa.eu.

sursa foto: Europa.eu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.