sâmbătă, decembrie 7, 2024
Recrutare IQool
AcasăComunitateTot ce trebuie să știi despre fertilitate

Tot ce trebuie să știi despre fertilitate

Pentru că întotdeauna fertilitatea a fost asociată cu prosperitatea, omenirea a fost preocupată încă de la începuturile sale de motivele și tratamentul infertilității. Dar trebuie să recunosc că de-abia în ultimele decenii tratamentul infertilității a depășit niște bariere care păreau de nedepășit, prin dezvoltarea fără precedent a tehnicilor de reproducere umană asistată.

Ce înseamnă fertilitate?

Înseamnă capacitatea unui cuplu de a putea obține o sarcină. Cum definim infertilitatea? O definim ca absența sarcinii după un an de contact sexual neprotejat cu o frecvență rezonabilă. De ce a fost ales tocmai acest interval de timp? Pentru că aproximativ 85%-90% dintre cuplurile care încearcă să obțină o sarcina, reușesc acest lucru pe parcursul unui an. Uneori preferăm să folosim termenul de subfertilitate atunci când ne referim la cupluri care, deși nu sunt sterile, au o eficiență reproductivă scăzută. De la ce vârstă ar trebui să înceapă să ne intereseze acest lucru? Răspunzând în conformitate cu preocupările societății contemporane, aș zice că mai devreme decât te-ai aștepta, undeva in decada 20-30 de ani…

Atunci când vorbim despre infertilitate, contează și cifrele. Astfel, trebuie să știm că probabilitatea lunară a unui cuplu fertil (subliniez FERTIL, deci mă refer la un cuplu care nu are probleme de fertilitate!) de a concepe este undeva în jurul valorii de 20%. Pentru un cuplu care încearcă să obțină o sarcină, șansele de succes sunt de 57% după trei luni de încercări, 72% după șase luni, 85% după un an și 93% după doi ani de încercări.

Cine evaluează fertilitatea unui cuplu?

Cel mai bine ar fi ca acel cuplu să se adreseze unui medic ginecolog cu supraspecializare în tratamentul infertilității și fertilizare in vitro, iar pe acesta îl găsesc de obicei apelând la o clinică specializată pe așa ceva. Dar acesta este uneori doar începutul, pentru că durata investigațiilor, încercărilor și tratamentelor poate fi de ani sau luni de zile, iar echipa este de obicei multidisciplinară, adică include pe lângă ginecolog, un embriolog, un urolog cu supraspecializare în infertilitate masculină, un endocrinolog, un anestezist, un psiholog și un chirurg specializat în chirurgie reproductivă.

Când se evaluează fertilitatea unui cuplu?

Recomandarea actuală este adresarea către un medic atunci când sarcina nu este obținută după un an de contact sexual neprotejat, în cazul cuplurilor tinere, sănătoase. Dar există și cazuri în care se recomandă să ajungeți la specialistul în infertilitate după numai șase luni de încercări nereușite, cum ar fi: 

  • Vârsta femeii de peste 35 de ani;
  • Anumite patologii, ca endometrioza, boli autoimune, etc;
  • Afectarea ovarelor, prin intervenții chirurgicale asupra ovarelor, infecții pelvine, etc;
  • Factori genetici;
  • Factori de mediu, ca fumatul și obezitatea.

Și mai există situații în care cuplul trebuie să ajungă la medic chiar de la început:

  • Absența sau obstrucția ambelor trompe uterine;
  • Diverse proceduri ce afectează ovarul sau testiculul în cadrul tratamentelor pentru cancer;
  • Afectarea severă a spermei;
  • Situații speciale ce pot apărea în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată: programe de donare (ovocite sau embrioni), diagnostic genetic preimplantațional, mamă surogat, etc.

Cum se evaluează fertilitatea unui cuplu?

Atunci când are loc prima consultație de infertilitate, trebuie să fie prezenți ambii parteneri, pentru că medicul va analiza antecedentele medicale ale cuplului, stilul de viață al partenerilor, factorii de risc pentru infertilitate; apoi medicul ginecolog analizează investigațiile și tratamentele efectuate până în acest punct, pentru că de obicei cuplurile care se prezintă cu infertilitate au deja în spate un istoric încărcat, cu analize și investigații legate de potențialul fertil, chiar și cu proceduri de fertilizare in vitro efectuate deja.

În continuare, ginecologul efectuează examinarea clinică și ecografică a femeii; la finalul consultației medicul recomandă analizele sau/și investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic precis și/sau a unui tratament.

Cuplul se întoarce la medic după ce efectuează toate analizele și investigațiile, medicul le analizează și le interpretează în contextul clinic al cuplului respectiv, formulează un diagnostic și elaborează un plan de tratament.

Printre analizele și investigațiile specifice evaluării unui cuplu infertil, care sunt, așa cum spuneam și mai sus, binecunoscute, din păcate, de către aceste cupluri, se numără:

Analize hormonale de sânge ce evaluează rezerva ovariană a femeii: valoarea bazală a hormonului foliculostimulant (FSH), estradiolul, hormonul antimullerian (AMH), etc; dar poate fi utilă și dozarea altor hormoni, ca prolactina, TSH, progesteron, etc.

Spermogramă, adică analiza cantitativă și mai ales calitativă a probei de spermă pe care o recoltează bărbatul prin masturbare, urmărind principalii parametri ai spermei: concentrația spermatozoizilor, mobilitatea spermatozoizilor și procentul de forme normale.

Ecografia transvaginală: extrem de utilă în evaluarea femeii, pentru că poate depista probleme ale uterului sau ovarelor pe care femeia nici nu știa că le are, pentru că nu avea nici un simptom; poate depista endometrioza, hidrosalpinxul (adică obstrucția trompei uterine) și alte patologii specifice; poate evalua rezerva ovariană, prin numărarea foliculilor antrali de la nivelul ovarelor; permite măsurarea dimensiunilor foliculilor ovarieni, astfel evaluând răspunsul la tratament în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată.

Ecografia testiculară, folosită de către medicul urolog cu specializare în infertilitate masculină în evaluarea stării testiculelor.

Histerosalpingografia (HSG): o investigație radiologică ce folosește raze X pentru a evalua starea cavitătii uterine și permeabilitatea tractului genital (adică a uterului și a trompelor uterine).

Ca să complicăm și mai mult lucrurile, vreau să menționez aici și tehnicile chirurgicale minim invazive, adică tehnici de chirurgie endoscopică, ce sunt folosite atât în evaluarea, cât și în tratamentul femeii. Histeroscopia reprezintă la momentul actual metodă standard de diagnostic și tratament a variatei patologii intrauterine ce afectează fertilitatea pacientelor, ca septul uterin, polipii de endometru, fibroamele uterine și aderențele intrauterine. Iar laparoscopia este considerată, în prezent, metoda standard de diagnostic și tratament a patologiei pelvine ce duce la infertilitate, pentru că ea poate identifica și trata patologia trompelor uterine, tumorile de ovar, fibroamele uterine și endometrioza ovariană și pelvină.

Cum se tratează infertilitatea?

Aici lucrurile sunt destul de complicate, dar pentru a le simplifica vom împărți modalitățile de tratament în 3 clase: tratament medicamentos, chirurgical și tehnici de reproducere umană asistată.

Tratamentul medicamentos cuprinde în principiu medicația folosită pentru inducția ovulației; rolul acestor medicamente este să ducă la creșterea unui singur folicul, care apoi se sparge, eliberând ovocitul, proces cunoscut sub numele de ovulație; pot fi medicamente cu administrare orală, cum ar fi Clomifen Citratul și inhibitorii de aromataza, sau medicamente cu administrare injectabilă, adică gonadotropinele exogene.

Tratamentul chirurgical  Pentru factorii feminini de infertilitate tratamentul chirurgical se face îndeosebi prin abord endoscopic, prin histeroscopie și laparoscopie, pe care le-am menționat mai sus. În cazul bărbaților, tratamentul chirurgical se adresează doar câtorva situații, dintre care cea mai cunoscută este cu siguranță varicocelul; intervenția chirurgicală poate fi practicată pe mai multe căi de abord: retroperitoneal, inghinal, subinghinal și laparoscopic; adesea parametrii spermei se îmbunătățesc după reparația chirurgicală, dar cei mai buni candidați pentru acest tratament sunt bărbații tineri, cu varicocele voluminoase și infertilitate de scurtă durată, care nu au ajuns la leziuni severe ale epiteliului.

Tehnicile de reproducere umană asistată reprezintă niște procedee medicale ce implică manipularea celulelor sexuale în afara organismului, formarea embrionilor în laborator și transferul acestora în uter, în vederea obținerii unei sarcini.

În încheiere, vreau să îmi exprim convingerea că tratamentul infertilității va reprezenta în viitor una dintre preocupările majore ale societății, datorită numărului tot mai mare de cupluri care împing obținerea sarcinii către vârste la care fertilitatea naturală a femeii a suferit deja un declin important.

Bibliografie

  1. Guttmacher A: Factors affecting normal expectancy of conception. JAMA 161:855, 1956
  2. Gardner DK, Simon C: Handbook of in vitro fertilization Fourth edition. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL, 2017
  3. Nieschlag E, Hertle L, Fischedick A, Abshagen K, Behre HM: Treatment of varicocele: counselling as effective as occlusion of the vena spermatica. Hum Reprod 13:2147, 1998
  4. The Thessaloniki ESHRE/ASRM – sponsored PCOS consensus workshop group. Consensus on infertility treatment related to polycystic ovary syndrome. Hum Reprod 23(3):462-77, 2008
  5. Surrey ES, Schoolcraft WB. Laparoscopic management of hydrosalpinges before in vitro fertilization-embryo transfer: Salpingectomy versus proximal tubal occlusion. Fertil Steril 75(3):612-7, 2001

Articolul este scris de Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu specializare în fertilizare in vitro, și vine în continuarea și susținerea proiectelor coordonate de către Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală – Talk for Youth și Vorbește-mi despre ce nu se vorbește – și este finanțat de Surecheck

Dacă dorești să faci cunoștință cu Dl. Ioan Boleac aici îl poți găsi: https://ioanboleac.ro/

Articolul face parte dintr-o serie de 24 de articole de specialitate scrise de psihologi și de medici ginecologi.

STAY TUNNED!

RELATED ARTICLES

Most Popular