Tot ce-i minunat în lume

Invocând lipsa de timp și oboseala, cei mai mulți ajung rareori la o piesă de teatru. Cumpărând bilete, nu vor să își irosească prea puținele resurse temporale și energetice pe care le au după o zi lungă la job, urmărind un spectacol ce nu se ridică la înălțimea așteptărilor și a banilor pe care i-au plătit pentru câteva zeci de minute de culturalizare. Așa că, pentru a evita dezamăgirea, majoritatea se îndreaptă către piese celebre și distribuții sonore. Actorii tineri n-au nicio șansă de a impresiona, atât timp cât îi avem printre noi pe Mălăele, Caramitru și Piersic. Într-adevăr, se numără printre cei mari actori români contemporani. N-am de gând să neg acest aspect. Am admirat calitățile lor actoricești pe scena Sălii Mari a Teatrului Național, însă, de ceva vreme, mi-am dat seama că îmi doresc să experimentez și altceva. Acest „altceva” n-are legătură cu nume mari pe afișe lipite de toți stâlpii Bucureștiului. Din contră. Se referă la piese mai puțin cunoscute, săli mici de teatru, un public restrâns și entuziast, actori tineri. Și așa m-am trezit la unteatru, vizionând „Tot ce-i minunat în lume”.

Informații utile
 • Text de: Duncan Macmillan și Jonny Donahoe
  Cu: Denisa Nicolae
  Regia: Nicolae Constantin Tănase
  Scenografia: Adeline Bădescu
 • Unde se joacă?  Sala Mică unteatru
 • Când se joacă?  Vineri, 17 august, ora 19:30
 • Rezervări: rezervari@unteatru.ro 
  sau sms la numărul 0721268516 (nume, dată, spectacol, număr de locuri)
 • Este un spectacol musafir la Unteatru, ceea ce înseamnă că este jucat și în alte locații.
Despre ce e vorba?

E noapte. O fetița de 7 ani stă pe locul din dreapta al mașinii, lângă tatăl ei care conduce. Încotro se îndreaptă? Spre spital, mama fetiței a încercat să își facă rău. De ce? Pentru că n-a putut găsi niciun motiv pentru care merită să trăiască.

Nu îmi aduc aminte replicile exacte, însă prin intermediul acestora se declanșează acțiunea propriu-zisă a piesei. Explicațiile tatălui îi alimentează fetiței de 7 ani o dorință care pare de nestăvilit. Ea începe să înșire pe bucăți de hârtie tot ce-i minunat în lume, de la lucruri banale până la principii solide de viață.Tot ce-i minunat în lume

De ce merită vizionat?

„Tot ce-i minunat în lume” este un spectacol atipic. Și când spun atipic, mă refer la faptul că am fost martoră la un show a cărui punere în scenă îl îndepărtează de conceptul de teatru tradițional. E o combinație plăcută între joc actoricesc, improvizație și dialog cu publicul.

Dacă ar fi să descriu, printr-un singur cuvânt, experiența trăită aș spune „interactivă”. Lumini, cartonașe, un pick-up – metodele folosite de singurul artist de pe scenă (anume actrița Denisa Nicolae) pentru a menține atenția celor din sală au fost cât se poate de interactive.

Revenind la subiectul/acțiunea piesei, țin să te anunț că vei trece printr-o mulțime de stări. Unele momente te fac să râzi, altele te emoționează prin violența mesajului exprimat. Fericire, tristețe, încordare, relaxare. Chiar dacă experimentezi de toate ca spectator, obiectivul principal pe care și-l propune „Tot ce-i minunat în lume” este de a informa despre depresie. Spectacolul face parte din campania de conștientizare a acestei tulburări psihice și de destigmatizare la nivelul societății românești pe care VANNER COLLECTIVE a inițiat-o în 2017.

E de la sine înțeles că te sfătuiesc să îți rezervi un loc în sală și 90 de minute din timpul tău pentru a viziona piesa. Totuși, dacă nu poți fi prezent/ă, există varianta de a urmări ecranizarea spectacolului pe HBO GO. Documentarul îl găsești sub numele de „Every brilliant thing” sau „Fiecare lucru minunat”.

sursă foto: unteatru.ro, sibiulinimagini.ro.