Top 5 sacrificii pentru frumusețe

0
1456

Idealul de frumusețe diferă de la o cultură la alta, de la o epocă la alta. Dacă în Evul Mediu frumuseţea feminină se identifica cu femeile robuste din picturile lui Rubens, în epoca modernă femeile frumoase trebuie să aibă o talie cât mai mică. Dincolo de expunerile excesive la soare, de operațiile estetice și de dietele draconice de astăzi, de-a lungul timpului, mai ales femeile, dar și bărbații au apelat la diverse trucuri de ajustare a înfățișării. Unele dintre ritualurile de înfrumusețare s-au întrecut în cruzime. Iată o selecție a acestora:

1. Picioarele lotus
Legarea picioarelor sau obţinerea piciorelor lotus a fost practicată în China mai bine de o mie de ani. Această procedură presupunea o mutilare a piciorului pentru ca acestea să încapă în pantofi minusculi, frumos ornamentați, cu tălpi care nu depășeau zece centimetri în lungime. Astfel, cele patru degete mai mici erau rupte şi îndoite sub talpă, iar talpa şi călcâiul se forţau pentru a se apropia cât mai mult. Apoi picioarele erau legate cu fâşii ude din bumbac, care după ce se uscau strângeau piciorul ca într-o menghină. După ce se încheia acest proces, fetele cu vârste de la trei la 13 ani erau obligate să meargă, pentru a se rupe mai bine oasele. Pe lângă durerea insuportabilă pe care o provoca, un pericol al acestei practici era reprezentat de infecţii. Una din zece fetiţe murea.

2. Deformarea craniului
Practicată încă din preistorie, în Antichitate și, mai târziu, de huni şi de populaţii din insulele Pacificului, de aborigenii australieni și de amerindieni, obiceiul deformării craniului s-a pierdut abia după epoca modernă. Forma capului a fost un criteriu în funcție de care persoanele erau considerate mai atrăgătoare, mai inteligente sau mai nobile decât celelalte. Incaşii şi mayaşii, dar şi populaţii native din America de Nord precum Chinook şi Choctaw, obişnuiau să modeleze craniile, fie teşind fruntea, fie ascuţind creştetul, fie turtind lateral capul, astfel încât craniul să se dezvolte în sus, alungindu-se mult. Procesul era realizat în pruncie, când craniul putea fi deformat cu uşurinţă, cu diverse dispozitive de legare şi de strângere.

3. Mutilarea gurii
Pentru a avea șansa să se căsătorească cu un bărbat bogat, fetele din tribul Suri îndură chinuri groaznice. Când ajung la pubertate, acestora le sunt scoși dinții de jos și în locul lor le este montat un disc din lemn, care întinde buza inferioară. Bărbații dau 40 de vaci pentru o fată cu discul mai mic și până la 60, pentru o fată cu un disc mai mare. În ultimii ani, însă, fetele au început să refuze să le fie scoși dinții.

4. Dieta cu tenie
Problema kilogramelor în plus era rezolvată, în secolele XIX-XX, prin infectarea intenţionată cu tenie, fie prin înghiţirea ouălor parazitului, fie prin înghiţirea unui vierme viu. Odată ajunsă în organism, tenia se hrăneşte cu substanţele nutritive din corp, ajungând să crească până la mai mulţi metri lungime. Teniile pot roade pereţii intestinelor, pot cauza chisturi, inclusiv în ochi şi în creier, și pot provoca moartea. Dieta se mai practică, încă, la o clinică din Mexic, cu tenii de vacă. Costul acesteia este de aproximativ 1 500 de dolari americani.

5. Purtarea corsetului
În secolul al nouăsprezecelea idealul de frumusețe presupunea, pentru femei, o talie cu circumferința de maximum 40-45 de centimetri. Pentru obținerea acesteia, începând de la vârsta de 12, sau chiar șapte ani, fetele erau obligate să poarte corsete cu întărituri de fanoane de balenă sau sârmă de oțel. Copilele purtau corsetul întotdeauna, chiar şi în timpul nopții, când li se permitea să le lărgească doi-trei centimetri. Astfel, organele abdominale erau apăsate și împinse în sus. Cu timpul, cutia toracică se îngusta în partea de jos. Femeile astfel gătite puteau respira doar cu părțile superioare ale plămânilor, în timp ce în ţesutul pulmonar din porţiunile inferioare se acumula mucus, care afecta funcţia respiratorie, producând o tuse uşoară, dar persistentă. De aici și recunoașterea greșită a leșinului ca simbol al fragilității femeilor. Acestea leșinau din cauza oxigenării insuficiente.

 

Surse foto:
wikipedia.org
banateanninja.blogspot.ro
lleidaextrem.blogspot.ro
puterea.ro
stylelist.ca