Top 5 beneficii ale cafelei

0
453

realitatea.net

Te-ai gândit vreodată că acea ceașcă de cafea, acea doză de plăcere și energie pe care ți-o administrezi dimineața sau la prânz poate avea efecte uimitoare asupra sănătății tale? Dacă nu exagerezi și o consumi în cantități moderate (2-3 cești pe zi), cafeaua poate lucra în beneficiul tău.

Cafeaua, elixirul lumii arabe, a fost folosită pentru prima dată în mănăstirile Etiopiei. Etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate, pe care îl consumau pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată. Cafeaua creștea în mod natural și în Peninsula Arabiei, iar din secolul XI, cafeaua a fost preparată aici ca bautură caldă.

La început, cafeaua era considerată aliment și nu bautură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea, le amestecau cu grăsime animală și obțineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

În momentul de față, este unul dintre cele mai consumate produse care conțin cofeină, alături de băuturi răcoritoare și ceai.

Cafeaua sporește atenția și te binedispune

Probabil ai observat cum ceașca de cafea pe care o bei dimineața pare să te pună pe picioare, să îți dea zeci de idei și să îți facă ziua mai bună. Cum este posibil? Ei bine, cofeina conținută de cafea activează și stimulează celulele, iar glucoza conținută de zahăr este combustibilul necesar acestui proces. În plus, cafeaua conține proteine, lipide și carbohidrați ce stimulează producția de serotonină, adică hormonul fericirii.

Cafeaua previne cancerul

În urma unor studii despre cafea, s-a ajuns la concluzia că această bautură aromată ajută la prevenirea cancerului mamar, hepatic, cranian, de colon și al corzilor vocale.

În cazul în care consumi 2-3 cești medii de cafea pe zi, ai șanse mari să te pui la adăpost de consecințele nefaste ale cancerului, deoarece cafeaua conține antioxidanți, esențiali în lupta împotriva acestuia.

Cafeaua scade riscul afecțiunilor cardiovasculare

Alte studii arată cum, datorită consumului de cafea, scade și riscul afecțiunilor cardiovasculare, în special la femei. Mai exact, șansele de a ne îmbolnăvi de inimă scad cu 24%.

Cafeaua vindecă herpesul

Cercetătorii japonezi au descoperit că în extractul de cafea există un ingredient care distruge virusul herpetic prin contact direct și împiedică răspândirea lui la celelalte celule învecinate.

Cafeaua elimină celulita

Cu toții știm că celulita și kilogramele în plus sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeia modernă. Cofeina joacă un rol extrem de important în combaterea acestor fenomene neplăcute. 80% din cremele de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arată că putem slăbi consumând cafea, 300-400 de calorii putând fi arse în fiecare zi printr-un consum moderat.

De asemenea, cafeaua acționează asupra tubului respirator, stimulează atenția, timpul de reacție, memoria și capacitatea de judecată de-a lungul zilei și este un bun remediu împotriva migrenelor pentru că dilatează vasele de sânge.

În plus, cafeaua nu dă dependență. S-a descoperit că, indiferent de cantitatea în care este consumată, cofeina nu activează circuitul de recompensă al creierului, așa cum se întamplă în cazul drogurilor. De asemenea, simptomele trăite de consumatorii de cafea în lipsa acestei băuturi nu au legatură cu cele ale consumatorilor de droguri aflați în sevraj.

Redactor: Adina Vintescu

Sursa foto: realitatea.net