Top 10 tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  0
  431
  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  În România și în majoritatea țărilor europene se împodobește bradul și se fredonează colinde. Copiii merg din casă în casă (sau din bloc în bloc) pentru a ura oamenilor toate cele bune și pentru a primi bani, fructe și dulciuri. Nimic neobișnuit. Totuși, în unele țări de pe glob există tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute, ciudate, unele chiar înspăimântătoare. Uite care sunt top 10 tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume.

  1. Krampus – moșul cel rău din Austria, Slovenia, Ungaria

  Povestea lui Krampus a fost spusă prima oară în regiunile germanice, în prezent fiind foarte pupulară în Austria, Slovenia și Ungaria. Krampus este un personaj negativ care promovează violența, nimeni altul decât fratele geamăn a lui Moș Crăciun. În timp ce Moș Crăciun aduce cadouri copiilor cuminți, Krampus se ocupă de cei obraznici și neascultători. Se spune că moșul cel rău se plimbă prin oraș și îi pedepsește pe cei care s-au comportat nepotrivit, lovindu-i cu un baston. O altă legendă spune că ar fi opusul Moșului Nicolae și că arăta înfiorător. Era jumătate țap, jumătate demon, iar toți copiii plângeau și urlau când îl vedeau. Au apărut și filme americane cu personajul malefic, în prezent Krampus devine o modalitate prin care Austria își atrage turiști de Crăciun, înspăimântându-i prin istorisiri neobișnuite.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  2. Caganer-ul Spaniei

  Toată lumea știe celebra planșă cu Nașterea lui Iisus în care personajele din ieslea din Betleem sunt reprezentate prin niște figurine. Ei bine, în Spania apare un personaj nou și destul de controversat. Poartă denumirea de „Caganer” și este o figurină care își face nevoile în fața tuturor. S-ar crede că nu are nicio legătură cu acest ansamblu al nașterii, însă pentru spanioli simbolizează norocul și belșugul. Acest personaj este atât de popular în cultura catalană, încât au apărut figurine cu diverse personalități ale lumii mondene.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  3. Vrăjitoarele din Norvegia

  În Norvegia, bărbaţii trag focuri de armă sau aruncă cu petarde pentru a izgoni vrajitoarele care îşi fac apariţia în noaptea de Crăciun. Tot ei ascund toate măturile, astfel spiritele rele nu mai pot bântui orașul.

  4. Pânza de păianjen din Ucraina

  Legenda cu păianjeni provine din Ucraina. Se crede că a existat odată o familie formată din mamă și copii. Ei erau foarte săraci și nu își permiteau să împodobească bradul. Când s-au trezit în dimineața de Crăciun, copiii au găsit bradul împodobit cu pânza unui păianjen. Așa s-a născut un obicei. Ucrainenii decorează pomul de Crăciun cu pânze artificiale de păianjen, întrucât ele aduc mult noroc în casa omului.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  5. Castravetele din Germania

  Tradiția de Crăciun din Germania constă în ascunderea unui castravete murat din plastic printre crenguțele bradului. Primul care găsește castravetele va primi un cadou în plus și va avea noroc tot anul viitor.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  6. Cimitir și lumânări în Finlanda

  În fiecare Ajun de Crăciun din Finlanda, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir și să aprindă lumânări pentru persoanele iubite și trecute în neființă. Aprinse fiind, lumânările creează un joc impresionant de lumini pe care tot orașul îl adoră.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  7. Sauna din Estonia

  Mersul la saună în ziua de Crăciun este un obicei străvechi al populației din Estonia. Toți membrii familiei intră în saună, aceasta fiind modalitatea lor (foarte ciudată, pot spune) de a celebra Nașterea Domnului. Estonienii mai au parte de un lucru bizar: ei sunt convinși că în seara de Crăciun strămoșii îi vizitează în vis și le dau informații despre vreme și recoltă.

  8. Pantofii magici din Cehia

  Ajunul Crăciunului este ocazia femeilor din Cehia pentru a afla cum stau pe plan sentimental. Aici intervin pantofii magici, care ar trebui să le arate dacă se vor căsători sau nu anul viitor. Femeile stau în fața ușii, apoi își aruncă un pantof peste umăr. Dacă acesta aterizează cu vârful spre ușă, înseamnă că respectiva va fi cerută în căsătorie. Dacă pantoful nu aterizează în poziția potrivită, cehoaica nu va avea noroc în dragoste nici anul viitor.

  tradiții și obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

  9. Fursecurile lui Danny din Africa de Sud

  O veche legendă de Crăciun își are originea în Sudul Africii. Un băiețel pe nume Danny mănâncă fursecurile și prăjiturelele care trebuiau lăsate lui Moș Crăciun, din această cauză bunica lui îl omoară. În prezent, copiii africani sunt avertizați de către părinți să nu se atingă de fursecurile moșului. Aceștia ascultă, amintindu-și povestea înfricoșătoare.

  10. Fast-food în Japonia

  Un obicei bizar, dar tare simpatic este întâlnit la unii japonezi al căror „preparat tradiţional” este mâncarea de tip fast-food dintr-un bine cunoscut local. Ei își strâng familiile și consumă multă mâncare, astfel încât perioada Crăciunului aduce un profit uriaș localului.

  Surse poze: lockerDome.com, fly-go.ro, dezvaluitorul.ro, buildersmagazine.ro, antena3.ro

  Articolul precedentTipuri de schiori enervanţi de pe pârtii
  Articolul următorUn playlist recomandat pentru zodia ta
  Sunt o simplă liceană care plutește în aerul poluat al Bucureștiului. Timpul liber mi-l petrec în cafenele, mall-uri, în fața laptop-ului, urmărind un film interesant sau citind. Îmi place să scriu, abordez orice temă care îmi stârnește curiozitatea. Nu am găsit nimic până acum care să mă definească mai bine decât plăcerea de a scrie. Astfel, îmi permit să visez la un viitor în lumea jurnalismului, lucrând în redacția unei reviste internaționale. Am venit în familia IQool pentru că vreau să cunosc oameni noi, să îmi îmbunătățesc stilul de a scrie și să mă familiarizez cu munca departamentului de redacție. Altceva, sunt o persoană amuzantă, ador ironia, îmi fac destul de ușor prieteni și dau sfaturi bune, zic eu.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.