IMG_3803Nu demult ne bucuram de soarele arzător de iulie, de căldura sufocantă pe care într-un mod bizar toată lumea o așteaptă. Mai ieri căutam un colțișor de umbră să ne scape măcar pentru un minut de soarele care nu înceta să strălucească. Eram prinși cu toții de mirajul ștrandurilor și piscinelor care ne ispiteau precum niște oaze de apă în mijlocul deșertului. Temperaturile ridicate te obligau să alegi aceste locuri pentru a te relaxa și pentru a evada din căldura infernală. Treptat au devenit locurile cele mai frecventate și un loc de întâlnire de zi cu zi. Oricât de bine ar suna pentru unii dintre noi, vara nu poate să dureze o eternitate. Încet, dar sigur, ne-am îndepărtat de vremea caniculară și acum toamna și-a intrat în drepturi. Pentru unii este un motiv de bucurie, pentru alții de melancolie sau de emoție în fața unui nou început.

Toamna totul pare din alt film: natura își schimbă hainele lejere și viu colorate cu haine ceva mai sumbre, însă care dau un strop de eleganță și rafinament. Frunzele copacilor care cad una câte una, îți dau un sentiment de ușoară tristețe, însă pătura aurie care acoperă pământul dă impresia de calm și liniște. Valsul minunat al frunzelor care parcă încearcă să spună o poveste, culorile aprinse care trezesc în noi sentimente contradictorii, agitația păsărelelor care se străduiesc să fortifice cuiburile sunt doar o mică parte din frumusețile toamnei. Tot acest cadru frumos pictat de talentata toamnă ne plasează pe noi într-o poveste mirifică în care suntem actori principali și ne bucurăm de toate minunățiile ascunse pe care ni le dezvăluie. Poate că acest amalgam de sentimente pe care îl simțim abia toamna și pentru care nu reușim să găsim o explicație este datorat faptului că natura ne arată o față sa inedită, mai spectaculoasă, mai misterioasă, care ne surprinde de fiecare dată. Până și în aer se simte schimbarea: atmosfera puțin încărcată, atât din cauza aerului răcoros care te tulbură, cât și din cauza unui cer gri apăsător. După cum ar spune un vers bacovian, „S-a dus albastru cer senin”.

E toamnă, e frig, dar în același timp este frumos. Deși nu pare un moment prielnic pentru o plimbare în parc, ieși afară și descoperi că atât vremea cât și priveliștea te îmbie să petreci ore în șir plimbându-te. Toamna, romantismul e în floare, datorită atmosferei mai intime create de natură, prin lumina mistică, covorul de frunze, culorile aprinse, chiar și frigul are farmecul său. Apoi se simte în atmosferă un miros cald, plăcut, dulce de sărbătoare care te face să uiți frigul de afară. Știi că se apropie sărbătorile atunci când în magazine găsești de la nelipsitele bomboane de pom, până la globuri și globulețe, ghirlande, Moși Crăciuni în miniatură, instalații deosebite și stele strălucitoare care să completeze bradul. Un moment care nu poate fi trecut cu vederea este cel din șase decembrie, când oamenii obișnuiesc să îl aștepte pe Moș Nicolae. Nu știu despre voi, eu însă îl stăteam la pândă de fiecare dată cu sufletul la gură ca să îmi lase cadourile bine meritate. Ca și Moș Crăciun, Moș Nicolae este scump la vedere și oricât ai fi încercat nu puteai să îl vezi la ochi. Între timp am crescut, însă tot mi se umple sufletul de gingășie când îmi amintesc de acele vremuri când Moșul, oricare, exista.

Sărbătorile sunt momente de bucurie, de fericire, entuziasm, pentru că atunci ne amintim cum era să fim copii, să ne bucurăm de lucrurile simple și mărunte care îți fac viața frumoasă. Să petreci timpul cu cei dragi de sărbători este cel mai frumos cadou pe care cineva poate să îl primească.

Redactor: Roxana Ursu

Fotograf: Dana Alecu