Tipuri de persoane din mijloacele de transport in comun

    0
    381

    538859-529887-metrou-aglomeratie7-fccb181f44

    Călătorim zilnic cu mijloacele de transport în comun. Întâlnim zilnic sute de persoane. Unele ne atrag atenţia, altele nu. În mintea noastră facem mereu comparații şi catalogǎm oamenii într-un anumit fel. Sunt câteva categorii de persoane care mi-au atras atenţia şi pe care am încercat să le descriu şi să realizez un tipar.

    Cititorii. Aceştia au mereu în mână o carte, o tabletă sau oricare alt dispozitiv de pe care pot citi ceva interesant care să le facă drumul mai plăcut. Pe lângă faptul că sunt de apreciat pentru apetenţa lor pentru citit, ei reuşesc să facă acest lucru în condiţii destul de grele. Mijloacele de transport în comun sunt mai mereu aglomerate şi de multe ori populate de persoane care nu îţi stârnesc sentimente tocmai plăcute. Cititorii sunt cu greu distraşi de la ceea ce citesc, momentele în care ridică privirea fiind rare.

    Provincialii. Provincialii sunt foarte uşor de recunoscut. Aceştia au de fiecare dată un ghiozdan în spate sau o geantă în mână, privirea uşor pierdută, greşesc când este vorba să îşi valideze cartela de RATB sau când trebuie să intre la metrou, iar lucrul acesta îi stânjenesc vizibil. Odată urcaţi în mijlocul de transport, provincialii se uită curioşi la persoanele din jur, spre deosebire de ceilalţi, care îşi fixează privirea într-un punct şi privesc spre el până la coborâre. Nu sunt siguri unde trebuie să coboare. Îşi iau inima în dinţi şi întreabă. În acel moment, cei din respectivul mijloc de transport îi cataloghează definitiv că „provinciali”.

    Corporatiştii. Aceştia umblǎ de obicei în grupuri, îmbrăcaţi asemănător și adoptă stilul „office”. Vorbesc destul de tare încât să îi audă toţi cei din jur, subiectul discuţiilor fiind mereu problemele cu care se confruntă în cadrul companiei pentru care lucrează.

    Facebook-iştii. Deşi se pot confundă cu „cititorii”, aceştia sunt cu totul altă categorie de persoane pe care o întâlnim în mijloacele de transport. Facebook-iştii adoptǎ aceeaşi poziţie a capului ca cititorii. Diferenţa este că ei se rezumă să citească doar ceea ce se postează pe reţelele de socializare. Indiferent de ce se întâmplă în jurul lor, aceştia nu îşi ridică privirea din telefonul mobil. Râd sau se încruntă doar la ceea ce văd pe Facebook. O mini-categorie pe care o putem adăuga aici este cea a celor care citesc în telefoanele sau dispozitivele Facebook-iştilor. Să le zicem „curioşii”.

    Cei care dorm. Această categorie de persoane pe care o întâlnim este una inedită. Asemeni cititorilor, cei care dorm în mijloacele de transport în comun sunt de apreciat pentru faptul că reuşesc să facă acest lucru, dar şi pentru că ştiu mereu unde trebuie să coboare. Drumul este astfel foarte scurt, iar ei ajung la destinaţie mult mai odihniţi. Pe lângă nota puţin ironică, nu trebuie să îi judecăm pe cei care, din diferite motive, dorm în mijloacele de transport. La fel cum am spus anterior, motivele pentru care o fac sunt diverse, cel mai plauzibil fiind tipul greu de muncă pe care o realizează.

    Scandalagiii. Scandalagiii caută mereu un motiv de ceartă. Fie că se împing în mod brutal în încercarea de a căuta un loc mai bun, fie că vociferează mai mereu când observă ceva care nu le este pe plac. Aceştia consideră mereu că merită să stea pe scaun şi îi determină prin replici voalate pe cei care stau jos sǎ le cedeze locul. În caz contrar, fac apel inevitabil la lipsa de educaţie  a celor care nu le cedează locul.

    Sursa foto: gsp.ro/international