Tipologia alegătorilor care vor merge duminica aceasta la vot

0
78
vot

 

  1. Oriunde și oricând 

Persoanele care se încadrează în această categorie nu ratează niciodată șansa de a-și exprima votul. Fie că e vorba de alegerile prezidențiale, parlamentare, pentru referendum sau pentru alegerea administratorului de bloc.  Este omniprezent indiferent de situației, cu toate că nu deține mai multe informații decât un manual pentru cei de la clasa a doua. Nume precum Carol I, Alexandru Ioan Cuza, îi sunt  la fel de străine precum diploma de bac. Are în general  perspective comuniste despre viață și consideră că ideile lui sunt atât de bune, încât opinia celuilalt este nesemnificativă.

  1. N-ai cu cine

Indiferent că te afli la o terasă cu prietenii, că realizați o drumeție pe munte, că mergeți într-un parc de aventură, persoana care se potrivește acestei tipologii va găsi momentul să implementeze sămânța. Indiferent de discuția abordată, aceasta va aduce argumente politice. În cele mai multe cazuri auzi replici de genul Nu ai văzut câte dosare penale are X, De unde are atâția bani Y, A introdus legea aia care ne afectează pe toți. Prin urmare, socializarea relaxantă cu prietenii se transformă într-un ring de argumente politice. Nu este un lucru chiar atât de dăunător. Ce este cu adevărat neplăcut, e când îl întrebi cu cine va vota i-ar răspunsul este: Nu mă duc la vot, că nu am cu cine să votez, toți sunt la fel.

Generalizarea aceasta am întâlnit-o din nefericire la mulți colegi de facultate. Veșnic nemulțumiți de sistem, dar să se ducă la vot nici pomeneală. Îți place când auzi Toate femeile sunt…./Toți bărbații sunt..? Știu, este absolut deranjant, la fel ca decizia ta de a nu te duce la vot.

  1. Shadow

Când vine vorba de discuții politice este extrem de retras. Nu și-a manifestat niciodată vreo preferință și când te uiți la el ai ideea că nu cunoaște diferența dintre partidele de dreapta și de stânga. În realitate, acest tip de persoană este extrem de informată. Este la curent cu toate evenimentele politice, cu toate deciziile, protestele și mitingurile. Cunoaște ceva despre fiecare politician (ce realizări are/ sau pentru ce a fost acuzat). Este atât de împătimit de politică încât și-a descarcat aplicația Flightradar pentru a urmării zborurile cu politicieni extrădați.

  1. Împătimitul

La benzinărie pe A1, la coadă la Lidl sau în diverse locuri  este gata oricând să înceapă o discuție despre politică cu necunoscuții.  Încearcă să-i convingă și pe ceilalți de importanța și puterea votului. Nu-i este temă  să  își exprime preferințele politice este oricând pregătit să primească câteva bastoane de la jandarmi…el nu va renunța. Este un martir al cauzei pe care o susține.

  1. Eu nu sunt de aici

O caracteristică specifică în general mediului rural, dar de multe ori se întâlnește și în cel urban. Aici tind să cred că intră o parte din clienții cu care discutam când lucram în call center. Pe tiparul Și ce dacă nu am plătit, asta e motiv să îmi tăiați gazele? Identificăm trăsăturile dominante ale acestei tipologii.

În general sunt acele categorii de oameni care se lasă cumpărați de câteva  obiecte de uz casnic. Iar dacă sunt întrebați aspecte  din cele mai simple  Cine este președintele țării? Cum se numește țara în care trăiți?  O să identifici răspunsuri aberante ca de exemplu Nu știu, nu sunt de aici. În această categorie intră și persoanele care cred că la conducerea țării  încă se află  Iliescu.

  1. Eu cu cine votez?

Persoanele din această categorie își fac datoria față de patrie, mergând cu rigurozitate la vot. Zăpăciți de atâtea promisiuni electorale, pur și simplu nu știu pe cine să aleagă. Se lasă influențați de rude sau de prieteni, și în urma unor discuții își însușesc părerile și preferințele altora.