Vaccinarea anti-COVID-19: Vor tinerii să se vaccineze?

0
137
Sursă foto: Unsplash

În data de 15 martie a început etapa a treia a campaniei de vaccinare. În această etapă se încadrează populaţia generală, motiv pentru care ne-am întrebat cum au acţionat tinerii odată ce vaccinul anti-COVID-19 a devenit disponibil şi pentru ei. Astfel, câţiva tineri de aproximativ 20 de ani, aleşi în mod aleatoriu, ne-au răspuns la o serie de întrebări.

Sursă foto: vaccinare-covid.gov.ro

Te-ai programat pentru vaccinare astăzi sau ai de gând să o faci zilele următoare?

Unii dintre respondenţi au afirmat că nu s-au programat încă, însă intenţionează să o facă:

Am de gând să mă vaccinez. Nu ştiu exact când, dar cu siguranţă în viitorul apropiat mă voi programa şi mă voi vaccina.”

Nu m-am programat, dar mă gândeam să fac asta în viitorul apropiat.

Încă nu m-am programat, însă, în viitorul apropiat, o să vorbesc cu medicul de familie să văd ce şi cum.”

Pe când alţii au făcut-o deja:

M-am programat astăzi, momentan sunt pe lista de aşteptare.

M-am înscris pe listele de așteptare, fiind într-un oraş în care locurile s-au epuizat rapid.”

„Chiar azi m-am programat: eu, mama şi tata.”

Dar o parte dintre cei intervievaţi au preferat să nu se programeze, nici acum şi nici în viitor. Am primit multiple răspunsuri identice, de aceea vom exemplifica printr-un răspuns unic:

„Nu şi nu.”

Cât a durat programarea pe platforma de vaccinare?

Conform unora dintre tineri, platforma a mers fără probleme:

„Cred ca 5 minute. Nu tare mult.”

„Cam în jur de 15-20 de minute, din cauza traficului pe platformă, care a fost suprasolicitată.”

„A decurs foarte rapid toată această procedură după ce am reuşit să accesez platforma, în sensul că s-a încărcat destul de greu la primele încercări, dar odată ce am intrat pe platformă am primit confirmarea programării în cel mult 3 minute.”

Însă, pentru alţii, procesul s-a desfăşurat mai lent:

„A durat foarte mult, nu mergea deloc site-ul.”

vaccinare
Sursă foto: vaccinare-covid.gov.ro

În momentul în care vaccinurile erau încă în faza de testare, știai în mod cert că (nu) te vei vaccina?

„Nu neaparat. Era un scenariu posibil pentru că nu sunt antivaccinist și pentru că vreau să îmi fie bine… mie si celor din jur.”

„Din momentul în care am auzit că este în teste vaccinul am ştiut că vreau să mă vaccinez.”

„Da, ştiam de atunci că nu mă voi vaccina.”

„Nu eram 100% sigur chiar de la început, dar în cele din urmă a devenit clar că este singurul mod prin care am putea reveni la normalitatea din 2019, mai ales ținând cont de faptul că nu s-a reușit restrângerea virusului și reducerea transmiterii acestuia, din mai multe motive.

„Nu, pe parcurs am luat decizia de a mă vaccina.”

„Da, mi-am dorit să mă vaccinez şi încă îmi doresc mult acest lucru.”

De ce (nu) te vaccinezi?

„N-am zis că n-o să mă vaccinez deloc, ci doar că nu urmează să fac asta zilele viitoare. Nu sunt absurdă să susţin că un vaccin făcut într-un an e o minciună pentru că vaccinul n-a fost făcut de la zero, că mai existau vaccinuri antigripale. Ştiu doar că nu mă grăbesc să-l fac, un motiv fiind acela că aştept să văd care vaccin are cele mai puţine reacţii adverse, dar şi pentru că momentan nu-l văd necesar.”

„Eu oricum am dezvoltat nişte anticorpi având virusul, dar nefiind permanenţi o să mă vaccinez ca să mă imunizez şi ca să îi protejez pe cei din jur, în special familia.”

„Pentru a putea să ne întoarcem la viaţa dinaintea apariţiei virusului cât mai curând posibil.”

„Mă vaccinez pentru mine, dar cel mai mult pentru familia mea. Am membri în familie care au probleme grave de sănătate și vreau să-i protejez cât de mult pot.”

„În primul rând pentru mine însumi, ca să mă pot bucura de tot ce avea viața de oferit înainte de pandemie, de la întâlniri cu prietenii și concerte până la a-mi trăi cât mi-a mai rămas din studenție din plin. În al doilea rând, pentru familie și cei apropiați, pentru a scădea șansele de a le transmite virusul, în special bunicilor.”

„Deoarece consider că nu este o necesitate momentană.”

Ți-e teamă de eventualele reacții adverse?

Să zicem că există foarte puţină frică. Dar am prieteni şi membri ai familiei (cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani) care s-au vaccinat şi nu au păţit nimic. Deci nu… nu îmi e frică de reacţii adverse.”

„Da, încerc să privesc părțile bune, dar îmi este.”

„Da, oarecum. Dar gândul că a fost produs cu ajutorul unei echipe specializate îmi înlătură această teamă.”

În contextul suspendării vaccinului ori a loturilor din vaccinul dezvoltat de AstaZeneca în mai multe state, ce părere ai despre vaccinare?

„Vaccinul nu este nici rău, nici bun din acest punct de vedere. Sesizarea acestor erori poate duce la îmbunătățirea formulei vaccinului.”

„Dacă se suspendă vaccinarea va fi cam nasol. Ne va muta cu mulți pași în urmă. Nu m-am interesat foarte bine despre AstraZeneca, dar ce am auzit mă face puțin sceptică în privința vaccinului lor.”

„Părerea mea despre vaccin rămâne aceeaşi, chiar dacă vaccinul dezvoltat de AstaZeneca prezintă un pericol întrucât încă consider că avem nevoie de vaccin pentru a ne putea proteja de virus şi din moment ce există şi alte tipuri de vaccin, părerea mea nu se schimbă şi sunt una dintre persoanele care susţine vaccinarea în continuare.

„Momentan nu îmi influenţează părerea. Consider că mie îmi este benefică vaccinarea, având în vedere informațiile actuale.”

„Tot rămâne singurul mod de a ne reveni la normal. Un singur lot problematic sau o variantă problematică din mai multe variante de vaccin nu poate schimba asta.”

Tu cu ce vaccin ai prefera să fii vaccinat?

Pentru unii tineri acest aspect nu este atât de important:

„Dacă ar fi după alegere, aș opta pentru Pfizer, pur și simplu datorită eficacității crescute, dar nu aș refuza AstraZeneca dacă doar acela ar fi disponibil.”

„Nu am preferințe. Dar aștept să văd cum decurg lucrurile în continuare.”

„Probabil Pfizer. Dar nu fac figuri atât timp cât mă vaccinez, în sfârșit.”

„Dacă se continuă cu cele de la Pfizer şi Moderna nu am nimic împotrivă, acelea fiind cele mai eficiente. Doar dacă sunt destule pentru toată populaţia sau dacă s-au vaccinat toţi cei din grupele de risc. Nu mă bag în față, îi las pe cei care chiar au nevoie mare de vaccinurile astea.

De altfel, mai mulţi tineri şi-au exprimat clar preferinţa în ceea ce priveşte vaccinarea:

„Pfizer.”

Susţinem informarea din sursele oficiale:

Informaţii privind vaccinurile autorizate până la momentul actual

Prospect al vaccinului AstraZeneca

Prospect al vaccinului Pfizer