România a ieșit din starea de alertă pe 9 martie, după aproape doi ani de când primele restricții pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19 au intrat în vigoare. Astfel, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că măsurile de prevenție, precum purtarea măştii, nu mai sunt obligatorii în niciun spațiu public, dar sunt în continuare recomandate.
Această decizie a fost luată pe 4 martie, în urma unei ședințe la Palatul Cotroceni cu specialiștii care se ocupă de gestionarea pandemiei la nivel național. Klaus Iohannis, președintele României a declarat că atât el, cât și ministerul Sănătății, speră că pandemia se aproprie de final.
Ieșirea din starea de alertă a creat diferite reacții în rândul elevilor și studenților, aceștia primind ulterior vești și de la ministerul Educației, care a declarat că o dată cu ieșirea din starea de alertă, cursurile trebuie să aibă loc numai fizic, cu mențiunea că pentru universități va exista o perioadă de tranziție.
1. Care a fost reacția ta când ai aflat că România va ieși din starea de alertă?
– Andreea Pelivan, studentă în anul II, Jurnalism
Am fost doar un pic surprinsă. M-am bucurat doar pentru cei care erau într-o situație în care se simțeau discriminați. În rest, mi s-a părut o decizie ușor pripită, deoarece virusul se răspândește în continuare. Aș fi fost de acord cu ridicarea anumitor restricții, dar într-un final mi se pare că este prea brusc.
– Oana Moza, studentă în anul II, Antropologie
Am trăit așa un amalgam de emoții atunci când am aflat că ieșim din starea de alertă. Oarecum se datorează faptului că începusem deja să îmi fac planuri să merg în Erasmus sau să îmi vizitez sora din Marea Britanie. De altfel, erau planuri care depindeau de regimul online și că vom rămâne în starea de alertă. M-am și speriat foarte tare pentru că nu cred că este cazul să renunțăm la toate restricțiile, mai ales cu tot ce se întâmplă cu războiul. Am presimțirea că la un moment dat va fi haos maxim.
– Doriana Gheorghe, elevă în clasa a XII-a
Inițial, nu mi-a venit să cred că după aproape doi ani, ieșim din starea de alertă care cumva devenise o nouă realitate. Nu mă așteptam să ajungem în acest punct, în acest an. Pe lângă asta, am început să îmi pun întrebări, dacă nu cumva decizia este cam pripită sau dacă prin aceasta, lucrurile se vor întoarce împotriva noastră. Îmi e că dacă ne forțăm să ne întoarcem la realitate prematur, situația cazurilor zilnice se va agrava. Mi se pare că este forțată.
2. Cât de mult vei mai ține cont de măsurile de prevenție COVID-19, acum că ele sunt doar la nivel de recomandare?
– Alina Petec, studentă în anul II, Drept
Posibil să mai port masca în locurile extra aglomerate sau în anumite contexte: în autobuz, la ore de vârf sau când intru în contact cu o persoană bolnavă.
– Narcisa Andronic, studentă în anul II, Jurnalism
Voi ține cont de ele în continuare, întrucât o făceam de dinainte de a exista, cu excepția purtării măștii. Mereu dezinfectam și mereu am avut o problemă cu aglomerațiile.
– Oana Moza, studentă în anul II, Antropologie
Voi continua să port masca în spațiul public, mai ales în zonele aglomerate și în interior. Nici nu mă interesează dacă oamenii se vor uita ciudat la mine pentru că încă nu mă simt comfortabil să stau fără mască și voi fi folosi în continuare și dezinfectantul. De asemenea, voi evita în continuare, pe cât se poate, transportul în comun.
– Doriana Gheorghe, elevă în clasa a XII – a
Eu consider că măsurile de prevenție ar trebui să fie menținute. Faptul că ajuns la nivel de recomandare, nu înseamnă că acestea nu au un efect sau că nu ne mai ajută. Încă suntem în pandemie și pentru că numărul de cazuri încă este ridicat. Eu susțin că ar fi indicat să le urmăm în continuare. Cât despre mine, voi ține cont de ele la școală și în locurile publice aglomerate, mica excepție fiind atunci când voi fi pe străzi neaglomerate sau parcuri.
3. Cât de realistă crezi că este întoarcerea treptată la normalul în care trăiam înainte de pandemie?
– Andreea Pelivan, studentă în anul II, Jurnalism
Este destul de realistă pentru că nu se putea duce la infinit o lume înconjurată de restricții care sunt în general sociale. Depinde însă și de noi dacă vom considera normalul post-pandemic ca fiind aproximativ la fel cu cel de dinainte de COVID-19. Pentru mine, cel puțin, nu va fi în totalitate, din prisma schimbărilor la nivel social.
– Alina Petec, studentă în anul II, Drept
Momentan, prin luarea acestei decizii, mi se pare că se încearcă mai mult o schimbare peste noapte, decât treptată. Va trece o perioadă până când lumea chiar se va putea relaxa. Astăzi am văzut niște persoane tinere care aveau masca pe stradă, deci depinde de fiecare. Ar trebui totuși să existe o o trecere treptată și bine definită în cazul învățământului online pentru studenți. O perioadă în care cursurile să se desfășoare tot online sau hibrid până când toată lumea își va găsi chirie.
4. Consideri că starea de alertă s-ar putea să fie din nou impusă în România în viitor?
– Oana Moza, studentă în anul II, Antropologie
Sunt foarte sigură că în câteva luni o să revenim la o stare super nașpa, asta dacă numărul de oameni care se vaccinează va scădea foarte mult, deoarece nu vor mai exista lucruri care să îi influențeze. Posibil ca lucrurile să meargă într-o zonă extremă. Nu cred că rezultatul va fi tocmai bun.
– Doriana Gheorghe, elevă în clasa a XII – a
Nu este în totalitate imposibil, deoarece au mai existat momente, mai ales vara trecută, în care anumite țări considerau că pandemia se sfârșește, urmând ca după lucrurile să se agraveze din nou. Totuși, foarte mulți experți zic că deja populația s-a imunizat, iar pe lângă asta, noua variantă nu este atât de gravă. Deci, luând în calcul aceste lucruri, posibilitatea ca noi să ne reîntoarcem în starea de alertă este scăzută, chiar dacă vor exista creșteri în rândul cazurilor zilnice.
– Narcisa Andronic, studentă în anul II, Jurnalism
Nu cred că se vor mai impune, cu toate că pericolul infectării încă există. Mai degrabă aș zice că nu trebuia să fie scoasă acum această stare de alertă.