joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipTinerii din diaspora către mediul politic din România: „Încetați politizarea dreptului nostru...

Tinerii din diaspora către mediul politic din România: „Încetați politizarea dreptului nostru la vot!”

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.) constată cu reală îngrijorare încercările de politizare a solicitărilor legitime venite din partea societății civile pe parcursul ultimelor zile și face un nou apel către toți factorii de decizie să identifice de urgență soluții concrete pentru buna desfășurare a procesului de votare în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Admitem că în actualul context pozițiile neutre sunt dificil de acceptat, însă milităm pentru o distincție clară între argumentele concrete, bazate pe date reale și intenții sincere, și mesajele politice și de propagandă, folosite în mod abuziv în competiția electorală. Prin politizarea unei problematici simple, dar vitale – garantarea dreptului fundamental și egal la vot al cetățenilor români din țară și din străinătate – există riscul distragerii atenției opiniei publice de la adevărata miză a demersurilor civice autentice: consolidarea democrației românești.

În fapt, unul dintre semnele unei democrații mature este tocmai posibilitatea de a pune în dezbatere pe agenda publică teme de interes național pe baza unor argumente concrete și a unor date empirice, plecând de la un consens implicit că importanța unor asemenea subiecte depășește orice interese individuale sau porniri partinice. În sistemele democratice în care studiem și muncim, nimeni nu își pune problema că un apel civic la exercitarea dreptului la vot din partea foarte multor cetățeni ar însemna favorizarea unui anumit candidat sau a unui anumit partid. Ne exprimăm dezideratul ca în viitorul apropiat democrația românească să se apropie cât mai mult de aceste modele.

Acțiunile și pozițiile LSRS și C.A.E.S.A.R. s-au încadrat întotdeauna pe linia apolitică, independentă și echidistantă asumată prin Statutul Ligii încă de la lansarea organizației în ianuarie 2009. Voluntarii LSRS și C.A.E.S.A.R. vor rămâne mereu devotați acestor principii, având conștiința responsabilității de a promova cu integritate și consecvență drepturile și interesele studenților și absolvenților români de peste hotare.

Apelul LSRS la exercitarea dreptului la vot prin campania „Cine votează contează!” și solicitările din ultimele zile pentru respectarea dreptului la vot al tuturor cetățenilor români în condiții decente și corecte au la bază o motivație pur civică și non-partinică. Orice încercare de politizare a acestor mesaje este contrară principiilor și Statutului LSRS, nu reprezintă poziția oficială a organizației și nu reușește decât să prejudicieze grav fundamentele dialogului civic dintr-un stat democratic.

Sandra Sc
Sandra Sc
Studentă la FJSC și ardeleancă get-beget, din inima Transilvaniei. Trăiesc cu speranța că va veni un vreme în care o zi va avea măcar 30 de ore ca să pot face tot ce-mi doresc să fac. Sunt interesată de ceea ce se întâmplă în jurul meu și am o părere despre orice. Îmi plac oamenii activi, care mereu vor mai mult de la ei.
RELATED ARTICLES

Most Popular