Tinerii constanțeni reprezentați de ASCOR la #ITO2016

0
428

În perioada 1-4 septembrie 2016, o delegație reprezentativă a tinerilor constănțeni s-a bucurat de oportunitatea de a participa la un eveniment cultural internaţional de o deosebită importanță, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea”. Delegația constănțeană a fost coordonată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Constanţa (ASCOR) prin Președintele său, Andrei Cristian Pătrașcu, şi cu participarea Biroului Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, reprezentat de Pr. Bogdan Chirilută.

93

Evenimentul organizat în București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a reprezentat locul de dialog și interacțiune religioasă, interculturală ortodoxă pentru 2500 de tineri din toate colțurile lumii.

Manifestarea culturală și-a propus formarea tinerilor, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice, în vederea aportării la dezvoltarea comunităților din care aceștia provin, având la bază valori morale, naționale și tradiționale.  Pe parcursul celor 4 zile, participanții au participat la activități diverse, de la consultări tematice organizate în cadru nonformal, la conferința „Iisus Hristos – Bucuria vieții”, precum și rugăciuni, procesiuni, dar și activități artistice.

82

Dezbaterile organizate în cadrul evenimentului international și-au propus identificarea problemelor, precum și a soluțiilor corelative cotidiene generației tinere, utilizând metoda cafenelei publice ca instrument de consultare publică

“Întra-adevăr, aceste evenimente ne sunt benefice, nouă tinerilor! De bun augur pentru că întâlnindu-ne formăm punţi de legătură, împărtăşim idei din părţile de unde venim, ne spunem problem unii altora şi încercăm să ne ajutăm reciproc.

Bucuria pe care o vedeţi pe chipurile tinerilor participanţi este una deosebită… aceştia parcă se cunosc de o viaţă şi de abia aşteaptă serile lungi pentru ca cânta, a vorbi, a dansa maramureşeneşte, dar totodată a îşi împărtăşii poveştile. Ca şi coordonator de grup pot spune că am avut aproximativ 80 de aplicaţii pentru a participa la acest eveniment, însă doar 45 de tineri au putut participa, interesul este unul crescut pentru tineri.

Ajutorul deosebit pe care l-am primit, şi ţin să mulţumesc în mod special, este din partea Înalpreasfinţitului Părinte Teodosie, care ne-a pus la dispoziţie un microbuz şi sa asigurat cu fiecare ocazie că suntem bine şi avem tot ce ne trebuie, dar totodată şi Pr. Bogdan Chiriluţă care ne-a îndrumat şi a avut grijă de grup în toate cele 4 zile.

Bucuria enormă pe care ne-a rânduit-o Dumnezeu a fost prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intr-una din fotografiile noastre. Tinerii au fost impresionaţi de bunătatea, calmitatea şi bucuria cu care ne privea Prefericia Sa, acesta accentuând idea că avem un lucru în comun, noi, ca tineri din Tomis, şi Preafericia Sa suntem ocrotiţi de Sfântul Apostol Andrei.” ne-a mărturisit tânărul PĂTRAŞCU ANDREI – Preşedintele ASCOR Constanţa.

29

“Am ramas impresionată şi am simţit o binecuvantare prin slujbele minunate, cu adevarat înălţătoare. Mi-aş dori ca această Întâlnire a Tinerilor să fie văzută, simţită şi percepută ca pe un dar către un viitor mai bun şi totodată să rămână ca şi o tradiţie pe care fiecare generaţie să o urmeze. Cred în schimbarea spre bine a Romaniei şi consider că noi, tinerii, suntem cei care vom putea pune bazele unei vieţi morale. „Haideţi să fim creştini şi să trăim în armonie, doar aşa vom găsi adevarata fericire”ne îndeamnă tânăra NADOLEANU ANA-MARIA, participant în cadrul evenimentului.

Un alt tânăr, care a participat pentru prima oara la acest eveniment, ANDREI DANIEL PÎRLEA ne trasmite gândurile sale: “Întâlnirea tinerilor ortodocşi a fost pentru mine un prilej de a face schimb de experienţe, atât pentru căutările proprii, cât și pentru a oferi răspunsuri celorlalți. Avântul tinereţii este caracterizat de o sete a cunoaşterii, a căutărilor, aflării identității. A fost locul unde am putut întâlni diverși părinți de seama, tineri de toate vârstele, şi chiar familii tinere. Toți mânați de aceeași dragoste am creat legături între noi, şi sper ca în viitor acestea se vor concretiza într o Românie pe care noi, prin lucrarea lui Dumnezeu, o putem construi. Am plecat plin de speranță şi cu un adevărat sentiment de unitate de la ITO, ceea ce mă motivează să fac ceva pentru mine, tineri şi ţara mea”

Participanţi la eveniment din partea delegaţiei Arhiepiscopiei Tomisului au fost şi tineri din cadrul Seminarului Teologic din Constanţa. Unul dintre acestia, VASILE DOLDOR, ne transmite părerea lui despre ce sa întâmplat zilele trecute în Bucureşti: “Ce a însemnat pentru mine ITO? O experienţă minunată, magnifică, fiindu-mi greu să descriu in cuvinte ce a fost acolo. Dar pot spune ca o experienţă extraordinară, pe care nu am să o pot uita şi am să povestesc mult timp de aici în colo despre ea.  După acest eveniment am rămas cu foarte mulţi prieteni, atât din afara graniţelor, membri reprezentanţi ai diasporei, cât şi cu zeci de prieteni din ţară, stabilind deja alte întâlniri, pentru că este greu să te desparţi de cineva asa drag, după 4 zile memorabile. Pe lângă acestea, oportunitatea de vizitare a obiectivelor turistice din Bucureşti. Viziunea mea pentru România este acea de a îi convinge pe tineri să îşi apere credinţa strămoşescă şi valorile ei culturale şi morale pe care şi stămoşii noştrii le-au respectat cu sfinţenie. Consider că o Românie fără credinţă şi fără apărarea valorile morale tradiţionale este un pământ gol va devein o Românie fără acel românism.”

În cadrul Întâlnirii, doi tinerii, o fată şi un băiat, ambii membrii ai ASCOR Constanţa, studenţi ai Unviersităţii din Constanţa, au purtat două costume populare deosebite cu modele dobrogene, aceştia au fluturat cu mândrie steagul eparhiei noastre la deschiderea oficiala. Astăzi tânăra CODESCU RALUCA ne povesteşte cu ce a rămas după eveniment: “Anul acesta a fost primul an în care am participat la ITO , mă bucur tare mult că am reprezentat Arhiepiscopia Tomisului. Cel mai mult m-a uimit spiritul de unitate de care am dat dovadă în ciuda faptului că am fost aproximativ 2500 de persone din toate eparhiile dar am fost o singură suflare, un singur gând în Hristos. Consider că biserica a avut şi va avea şi de acum un rol major în adunarea atâtor tineri care au aceleasşi asipraţii. M-am înscris în ASCOR acum aproximativ 7 luni am fost reticientă la început, dar acum privind înapoi a fost una dintre cele mai bune alegeri pe care le-am făcut până acum şi sper ca şi de acum încolo ASCOR-ul să rămână o asociaţie de tineri în care să se regăsească majoritatea asa cum am facut-o şi eu.

Pe mine m-a ajutat şi în plan emoţional să mă dezvolt şi îi încurajez pe toţi tinerîi studenţi să intre în această structură. Se ocupă de problemele spirituale de care se împiedică tinerii din ziua de astăzi, dar totodată le oferă şi opturnitatea să plece în diferite schimburi de experienţă unice.

Pe plan spiritual, România va evolua la capitolul tinerii în biserică. O evoluţie se poate vedea de la an la an mai ales că tinerii de astăzi sunt atraşi din ce în ce mai mult de partea spirituală a lucrurilor. Sunt sigură că mesajele preoţilor şi ale arhiereilor se fac auzite din ce în ce mai mult şi mă bucur tare mult când văd că biserica încercă să caute rezolvare la majoritatea problemelor de care se lovesc tinerii şi se implică activ în viaţa acestora.”

Ca în fiecare an, tinerii participanţi s-au salutat prin cuvintele “Hristos în mijlocul nostru – Este şi va fi!”. Acest lucru ne este prezentat chiar de EDUARD BOŞOG, cel de-al doilea tânăr care a urcat pe şcenă: “ITO2016 este încă o treaptă urcată pe scara duhovnicească; o înflorire a sufletului garantată şi de veselia tinereții, vârstă la care suntem capabili să alegem singuri încotro vrem să ne îndreptăm. După 4 zile uimitoare am rămas cu prietenii bazate pe Hristos – cel mai bun prieten al nostru, al tinerilor, şi nu numai. Simt o bucurie imensă văzând miile de tineri strigând din toata puterea: „Hristos în mijlocul nostru! Este şi va fi!”, cuvânt mărturisit de slujitorii altarelor în mijlocul Jertfei Euharistice. Fiind al doilea an consecutiv la ITO, nădăjduiesc cu atât mai mult că această țară va înflori şi-şi va merita numele de „gradină a Maicii Domnului”, dat de înaintașii noştri. Să ne ajute Prietenul nostru, Hristos, să participăm şi la anul şi să mai punem o piatră de temelie la mântuirea noastra!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.