Despre Loredana-Cristina Dascălu se poate o scrie carte, despre tot ceea ce a făcut și continuă să facă, despre adevărata sursă de inspirație care este, despre cum își trăiește visurile. Absolventă a Universității Politehnice din București, precum și a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, deține Legitimația Internațională de presă, are certificat de absolvire Cadru Didactic, un doctorat, două masterate, coordonează LSRS Peru, este director de proiecte în cadrul Camerei de Comerț Peru – România. Pe lângă toate acestea, Loredana știe să se bucure de viață din plin.
1. Cum se îmbină ingineria cu educația și cu jurnalismul?
Chiar dacă sunt două domenii diferite, ingineria şi jurnalismul s-au îmbinat perfect în cariera mea. Pot spune că Politehnica a fost cea care m-a împins către Facultatea de Jurnalism datorită faptului că eram redactor şef la ziarul universității. Am ales jurnalism datorită pasiunii pe care o am pentru scris și comunicare. Cariera de inginer cercetător presupune redactarea multor rapoarte și articole științifice, precum și susținerea acestora în fața publicului. Drept urmare, jurnalismul și ingineria au în comun cele două mari pasiuni ale mele: scrisul și comunicarea (public speaking). În privința educației este evident faptul că cele două arii de studii sunt parte integrată din aceasta. Întotdeauna am considerat că educația este cea care șlefuiește personalitatea umană, iar pentru mine a fost și va fi continuu o prioritate. De mic copil mi-a plăcut să mă diferențiez de majoritatea oamenilor, iar cu timpul am investit foarte mult în mine participând la conferințe, congrese, workshop-uri și implicându-mă în proiecte de voluntariat, privind publicarea de articole în reviste, ziare și online. Tot timpul am făcut ce mi-a plăcut și ce am considerat că poate aduce un plus de valoare în educația mea. Dorința de a studia, de a excela în mediul academic, de a mă implica în proiecte de cercetare, de a stăpâni cât mai multe informații din arii diverse au fost ingredinte ce au condus la câștigarea respectului și admirației multor persoane din medii cu grad ridicat de educație. Validarea că ingineria, educația și jurnalismul se îmbină perfect a fost în momentul în care am câștigat Premiul excelenței în educație: Premiul pentru cel mai bun student din domeniul inginerie, participând la concursul organizat de Uniunea Studenților din România, cu prilejul celei de-a VII-a ediții a Congresului Studenților din România. Oportunitățile apărute în urma investirii continue în educație mi-au întărit credința în faptul că beneficiile aduse de aceasta sunt nemăsurabile.
2. Ce înseamnă pentru tine Liga Studenților Români din Străinătate și cum te-a ajutat în dezvoltarea personală?
Liga Studenților Români din Străinătate înseamnă educație, valoare, profesionalism și competență. Tocmai din acest motiv am propus implementarea proiectului Liga Studenților Români din Străinătate cu Reprezentanță în Peru, care a luat ființă în august 2014 cu sprijinul întregii echipe LSRS. Mă aflam într-un stagiu de 6 luni în Paris și am decis că doresc să promovez România în toate colțurile lumii. Coordonez LSRS Peru fiindcă îmi este un proiect de voluntariat drag sufletului, pe care vreau să-l dezvolt cât mai frumos. Datorită faptului că în Peru nu există o comunitate de studenți români, evoluția proiectului constă în promovarea tradiției și culturii românești, implicând tinerii aflați pe meleagurile Americii de Sud. LSRS Peru crește treptat, iar spre finalul anului 2015 vom da curs demersurilor aferente recrutării studenților români doritori de a realiza un stagiu de practică în cadrul Camerei de Comerț Peru – România. LSRS a jucat un rol important în dezvoltarea personală, ajutându-mă să-mi îmbunătățesc abilitățile de socializare, creativitate, dar mai ales făcându-mă să mă simt motivată după câștigarea Premiului Special LSRS Peru fiind aleasă Reprezentanta anului 2014. Urmare a acestei realizări, am acordat pentru prima oară un interviu la Radio România Internațional, fiind o experiență extrem de interesantă.
3. De ce Peru? Cum descrii experiența peruană?
Visul copilăriei de a vedea Machu Picchu, una dintre cele 7 Minuni ale Lumii, a fost principalul motiv pentru care am ales să locuiesc în Peru. Dorința de a ajunge într-o destinație exotică, de a vedea jungla amazoniană și pasiunea pentru limba spaniolă au avut un aport considerabil în luarea unei asemenea decizii. Experiența de 4 luni în Peru a fost incredibilă. Unică! Peru este o ţară fascinantă care mi-a depăşit aşteptările. Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa nu s-a înșelat când a definit Peru ca fiind ţara de „todas las sangre”, o sumă de tradiţii, rase şi culturi din cele patru puncte cardinale. O ţară ce nu are o identitate pentru că le are pe toate! Aceste cuvinte ale celebrului scriitor mi-au fost confirmate în fiecare zi petrecută în America de Sud. Chiar dacă am locuit în cel mai luxos şi sigur district din Lima, am cunoscut şi alte zone sărace care m-au impresionat datorită locuitorilor ospitalieri şi cu un bun simţ ieşit din comun. Călătorind în toate colţurile Peru-ului am descoperit peisaje variate cu păduri tropicale, plaje, deşerturi, munţi, mlaştini, iar clima la fel de variată. Te poţi afla într-o anume zonă la 23 grade C, iar la o oră depărtare pot fi 35 grade C sau la trei ore depărtare pot fi 8 grade C, ş.a. Oamenii, gastronomia, tradițiile și cultura m-au fermecat atât de mult încât am decis ca această aventură să fie răsfoită de către pasionaţii de cărţi, într-o viitoare carte la care lucrez „Peru, ţara visurilor mele”.
4. Cum te-a influențat experiența, atât din punct de vedere profesional, cât și personal?
Profesional, Peru mi-a deschis uşi la care nu am aspirat niciodată şi mă bucur că am putut și pot promova bogăţia României pe un alt continent cu locuitori ce prezintă un interes deosebit pentru cunoaşterea culturii româneşti. Inițial am plecat printr-un program de voluntariat pentru a preda limba engleză și informatică unor copii săraci din Peru, alături de care am petrecut câteva zile minunate. Viața mea s-a schimbat radical datorită faptului că am transmis un e-mail Ambasadei Peru-lui în România, la care am atașat Curriculum Vitae. În acest e-mail solicitam informații privind o eventuală posibilitate de finanțare a biletului de avion. La câteva minute după transmiterea mesajului am fost sunată și chemată la interviu de către Dl. Consul al Peru-ului în România deoarece a rămas impresionat de Cv-ul și curajul meu. Câteva zile mai târziu mi-a fost prezentat omul care astăzi a devenit asociatul meu în firmă, Dl. Președinte al Camerei de Comerț Peru – România care se afla într-o misiune comercială în București exact cu câteva zile înaintea plecării mele în Peru. Astfel, am început colaborarea cu CCPR, ocupând funcția Director de Proiecte și având parte de o experiență profesională de excepție datorită colaborării cu Ambasada în cadrul Departamentului de Afaceri. Am avut ocazia să susținut training-uri în domeniul Comerț Internațional: Oportunitatea de export din Peru în România – Uniunea Europeană în Lima, la sediul Camerei de Comerț Peru – România, în orașul amazonian Moyobamba, la sediul unei importante Cooperativei de cafea APROECO, în orașul Trujillo la sediul Camerei de Comerț și Producție. Acest lucru m-a ajutat să-mi îmbunătățesc limba spaniolă la nivel conversațional de business. În urma rezultatelor acestor training-uri mi s-a oferit funcția de International Marketing Manager la firma peruană de export SC ECORGANICTRADE SAC. Experiența în Peru m-a ajutat în plan personal fiindcă am creat relații cu oameni importanți din cadrul companiilor peruane, Ambasadelor și Camerelor de Comerț din întreaga lume la evenimentele diplomatice la care am participat. O experienţă în Peru maturizează, îmbogăţeşte cu informaţii şi oferă noi perspective asupra vieţii oricărei persoane.
5. Ce a motivat evoluția ta?
Provenind dintr-o familie de origine modestă, dar cu valori bine definite, am avut ambiţia de a demonstra că prin studiu pot ajunge la un alt nivel. La început am învăţat pentru că bursele de studiu/performanță obţinute la facultate erau singura mea sursă de venit stabil. Un alt motiv datorită căruia am dedicat mult timp studiului a fost respectul şi aprecierea pe care o aveam pentru profesorii mei. Cu timpul a devenit ceva absolut normal pentru mine și cei din jur acest studiu permanent şi obținerea calificativelor maxime. Pot spune că evoluția mea a fost motivată de dorința unui trai decent în care să nu mai existe lipsuri materiale, care au condus la piedici în carieră, sau mai bine zis au îngreunat atingerea anumitor țeluri planificate. În demararea unui proiect, din păcate, inteligența, implicarea și pasiunea nu sunt suficiente fără un suport financiar. Am crezut în evoluția mea, am ieșit din categoria acelor oameni care așteaptă autobuzul pe o stradă pe care nu trec autobuze, am renunțat la anumite aspecte de trai de care alți adolescenți se bucurau și în prezent urc treptele succesului având parte de oportunități neașteptate. Contează încotro te îndrepţi, nu de unde vii!
6. Care a fost cea mai mare provocare de care te-ai lovit până acum?
Cea mai mare provocare pentru mine a fost atunci când Dl. Preşedinte al Camerei de Comerţ Peru-România mi-a propus să fondăm împreună o firmă în România. Activitatea principală a firmei constă în aplicabilitatea cercetării realizate în teza mea de doctorat, privind implementarea unui program de training în domeniul stresului la locul de muncă. Firma STRESS CONSULTING BUSINESS a fost fondată la începutul lunii martie 2015, iar din luna iunie 2015 o să fie deschisă o reprezentanţă şi în Lima, Peru.
7. Pe lângă studii, traininguri și programe de dezvoltare, ce ar trebui să mai aibă un om atunci când vrea să reușească în carieră?
Părerea mea este că pentru a reuşi în carieră trebuie să faci ceea ce-ţi place cu adevărat! Un alt aspect important sunt valorile morale: onestitate, sinceritate, seriozitate, bun simţ, respect şi un puternic cod etic. De asemenea, cultura este cea mai puternică armă în a reuşi. Consider că pentru o carieră de succes trebuie să-ţi defineşti foarte clar ţintele în viaţă şi indiferent de circumstanţe să lupţi pentru obiectivul propus. Personal, mă implic şi ofer 100% în ceea ce fac. Pun suflet şi pasiune în tot ce întreprind şi astfel obţin rezultate excelente. Bineînţeles că în spatele succesului se află multe, multe, multe ore de muncă. M-am axat pe acele lucruri care-mi plac cu adevărat şi pe care le pot face cu plăcere, iar în acest caz efortul se merită. Pentru a triumfa cred că nu ar trebui să ne focusăm pe partea financiară atât de mult, deoarece banii nu sunt totul în viaţă. Banii sunt doar un instrument. Money comes and goes. It is easy to make money! Cred cu tărie că reuşita depinde de alegerile şi deciziile pe care le luăm fiecare, iar în vârf ajung acei oameni care-şi îmbogăţesc cunoştinţele în fiecare zi. A dedica timp cititului este un pas către reuşită. În 2006 citeam pentru prima oară o carte scrisă de Bryan Tracy şi de atunci mi-a rămas în memorie următoarea frază: „La preţul unei cărţi, obţineţi cunoştinţe care pe autor l-au costat poate o viaţă întreagă de experienţă. O idee bună dintr-o carte poate fi suficientă pentru a vă schimba complet cursul vieţii”.
8. Care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ia în considerare cineva care se pregătește să plece cu un program în afară?
Consider că aspectele cele mai importante sunt: cunoaşterea limbii vorbite în ţara respectivă, siguranţa oferită de aceasta, condiţiile de cazare şi finanţare, seriozitatea programului pentru care aplică. Recomand ca înainte de a face un pas în aplicarea unui program în străinătate să vă documentaţi foarte bine în privinţa obiceiurilor şi culturii ţării respective, să analizaţi avantajele şi dezavantajele programului şi mare atenţie la clauzele contractului. Înainte de a pleca trebuie să vă oferiţi un răspuns sincer la următoarele întrebări: Mă simt capabil să reuşesc să duc la bun sfârşit acest proiect? Îmi pot asuma responsabilitatea faptelor mele în cazul unui eventual eșec? Există un motiv întemeiat care mă motivează să plec? Chiar îmi poate fi de folos această experiență?
9. Ce proiecte de viitor ai?
Lucrez pe mai multe fronturi. Relansez primul meu roman de dragoste „Gânduri pentru tine”, publicat şi lansat în 2011 și doresc introducerea cărții în librării. Lansez o carte în aria dezvoltării personale, care abordează în principiu domeniul stresului. Lansez romanul „Gânduri pentru tine” în limba spaniolă, în luna iulie 2015, în Lima. Cunoscuții îmi spun că viața mea este o continuă călătorie, așadar până la sfârșitul anului voi călători în Suedia, Spania, Argentina, Peru, în scop de business. Susțin teza de doctorat public și alte activități în mediul academic peste hotare. Am multe alte proiecte profesionale, care vor fi făcute publice la momentul oportun și alte schimbări în plan personal. Pentru viitor scriu să pot alina sufletele celor ce știu să se piardă în labirintul cuvintelor, lăsând în urma mea darul cel mai de preț în dezvoltarea unui om, cartea!
Adresez mulţumiri întregii echipe IQool şi vă doresc mult succes în realizarea tuturor proiectelor!
sursa foto: arhiva personală