Tineri antreprenori: Interviu cu Veronel Guiman

0
1153

Avem plăcerea de a vă prezenta un alt tânăr care a ales antreprenoriatul în detrimentul unui job „sigur”. Veronel Guiman este un tânăr student al Academiei de Studii Economice din Bucureşti care a decis să fie propriul lui şef. România are nevoie de cât mai mulţi tineri precum Veronel şi Lucian Dobrotă, antreprenoriatul fiind singura cale prin care putem avea creştere economică autentică. Cu precădere acest tip de afacere, întrucât IMM-urile sunt considerate adevăratele „motoare” ale economiei. În continuare Veronel ne va vorbi despre el, despre oameni, dar cel mai important, despre motivaţie.

Povesteşte-ne puțin despre tine: pasiuni, hobby-uri, dorințe.

Salutare! Pe lângă hobby-urile pe care le au majoritatea tinerilor de astăzi cum ar fi ieşitul în oraş, distracţia, lenevitul şi serialele, mie îmi place să cunosc oameni. Îmi place să văd cât de diferiţi sunt şi să învăţ de la ei. Pentru că fiecare om ştie ceva ce nu tu ştii, fiecare om poartă un rucsac cu aur în spatele său.1624657_631035330279413_1225654811_n

Care este motto-ul după care-ți ghidezi viața?

Nu am un motto, îmi place doar să fac lucrurile cum ştiu eu mai bine si să învăţ de la cei mai buni. Poate verbul care m-ar caracteriza cel mai mult ar fi „evoluează”. Îmi place să devin din ce în ce mai bun în tot ceea ce fac, indiferent dacă este vorba de viaţa personală sau antreprenoriat.

Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România?

Afacerea mea propriu-zisă nu a început încă. Proiectul se află abia la început. Momentan îmi place să ajut oameni, să le ofer un moment de încredere, un zâmbet, o speranţă.

E frumos când vezi că mare parte din oameni îţi susţin initiativa şi sunt plăcut impresionaţi de faptul că vrei să faci ceva diferit, să creezi valoare. Prietenii mei se amuză de V-ul din numele conceptului, spunând că vine de la numele meu. Defapt, el vine de la „valoarea” pe care o poţi aduce în viaţa oamenilor.

Ne poți descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău și care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

Conceptul V-Motivation a început odată cu o mare problemă a erei în care trăim, motivaţia. Eram genul de persoană care era motivată o perioadă, însă apoi îmi scădea nivelul bateriilor. Până în ziua în care am descoperit un citat al lui Zig Ziglar care mi-a inspirat conceptul pe care îl dezvolt: „Motivaţia e ca duşul. Nu durează, aşa că trebuie să îl faci zilnic.” De atunci am zis să găsesc o metodă prin care oamenii pot fi motivați.

Aşa am lansat serviciul gratuit de motivaţie zilnică prin SMS, urmând să deschidem și magazinul online cu produse „inspiraţionale”.

Momentan ne puteţi găsi pe Facebook.  După deschiderea magazinului online, va urma și o aplicaţie pentru smartphone.

Undeva spre sfârşitul lunii ianuarie urmează câteva surprize de proporţii din partea noastră.

Care este cea mai mare satisfacție în business-ul pe care il ai?

Reacţia oamenilor. Şi aici nu o să spun mai multe, ci o să las o mărturie a uneia dintre persoanele abonate la serviciul nostru: „Am observat că primesc anumite mesaje în nişte momente în care meditez asupra unor situaţii de viaţă şi că mă ajută să merg mai departe. V-am dat şi datele unui prieten care trece prin nişte momente dificile şi azi, după o discuţie telefonică care l-a supărat rău, imediat ce a încheiat-o, a primit un SMS care i s-a potrivit mânuşă. I-am văzut reacţia, în sensul că da, dacă nu întorci pagina, nu vezi următorul capitol al cărţii vieţii. Ori sunt eu nebună, ori nimic nu e întâmplător.”

Cum ești privit de cei care au o vârstă și o experiență mai mare decât a ta și văd pe cartea ta de vizită titulatura de „manager”?

Nu mă consider un manager, ci mă consider un viitor antreprenor, un idealist. Unii oameni apreciază ce fac, îmi apreciază entuziasmul şi impulsivitatea caracteristică vârstei, însă există şi aşa-numiţii „hateri”. Este vorba de persoane care au trecut prin epoca de dinainte de ’89 și nu îşi pot închipui un tânăr să aibă succes la o vârstă fragedă. Se zbat în mediocritate, însă dacă îi întrebi ce au făcut pentru a avea o viaţă mai bună, îi blochezi.

Pe lângă studii, training-uri şi programe, ce calităţi ar trebui să mai aibă un om sau o echipă atunci când vrea să-şi lanseze o afacere?

O afacere nu înseamnă un om. O afacere înseamnă o echipă care să împărtăşească aceeaşi viziune. Această echipă trebuie să se completeze, să formeze împreună un întreg.

Cred că cea mai importantă virtute a unei echipe este comunicarea.

Când ți-ai lansat afacerea, te-ai lăsat ghidat de cărţi, studii sau ai ținut cont de greşelile altor antreprenori, încercând astfel să le eviți?unnamed

Un mare autor american spune „în viaţa ta nu ai timp să faci toate greşelile din lume. Aşa că învaţă din ale altora.”De aceea îmi place să cunosc cât mai mulţi oameni, ca să învăţ din greşelile lor. Pe lângă asta, cititul ajută enorm. Autori precum Harv Eker, Robert Kiyosaki, Brian Tracy sau Daniel Goleman îţi oferă o perspectivă genială asupra antreprenoriatului şi leadershipului. Pentru că, până la urmă antreprenorul este un lider care ştie să adune lângă el oamenii care îl completează şi reuşeşte să dea valoare lumii din jur.

Care este cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat ca om de afaceri?

Riscul de a pierde. Am pariat totul pe cartea V-Motivation, însa il consider un risc calculat şi urmând paşii corecţi, va fi un proiect de maxim impact.

Am preferat să nu urmez calea unei „slujbe sigure”, concept care nu mai există astăzi datorită vremurilor dificile prin care trecem.

Ai făcut greşeli? Dacă da, care ar fi cea din care din care ai învățat cel mai mult?

Spre bucuria mea, fiind la început de drum, nu am comis erori majore. Însă sunt convins că vor urma greşeli. Cel mai important lucru la o greşeală este să înveţi din ea. Pentru că dacă nu faci asta, a doua oară nu mai e o greşeală, ci e o alegere.

Care ar trebui să fie măsurile pe care să le ia statul astfel încât mediul de afaceri românesc să îşi contureze o pantă ascendentă?

Sincer? Nu ştiu. Poate cea mai de efect măsură ar fi crearea de contexte în care tinerii cu idei de business şi iniţiative să întâlnească mentori. Oameni care să îi înveţe să facă primii paşi pentru ca apoi să înveţe singuri să zboare. Chestia foarte interesantă este că aceşti oameni sunt dispuşi să dea mai departe ce au învăţat, însă amuzant este că, nimeni nu îi întreabă.

Un sfat pentru cei care doresc să urmeze o carieră în antreprenoriat.

Antreprenoriat nu înseamnă doar bani. Am o grămadă de cunoştinţe care vor să plece pe acest drum, sclipindu-le ochii când rostesc cuvântul „bani”. Din punctul meu de vedere, aceste afaceri sunt sortite falimentului dinainte să fie demarate.

Viziunea mea este aceea că „antreprenoriatul este viitorul”. S-au dus vremurile în care statul îţi dădea o pâine caldă după ce ieşeai la pensie sau atunci când lucrai. A venit vremea profesioniştilor, a liderilor în domeniile lor. Aceştia se vor ridica în timp ce mediocrii vor rămâne acolo, în zonalor de confort.

Cred că marea scăpare a economiei ţării este antreprenoriatul. Aşa se vor crea locuri de muncă şi oportunităţi. Aşa că întrebarea mea este: „Suntem primul val de tineri antreprenori care va schimba această ţară? Mergeţi cu mine sau rămâneţi pe canapea?”

Vă mulţumesc!

Redactor: Gabriel Niţă

Foto: arhivă personală