Căutând inspirație pentru un nou început și totodată curajul de a lupta pentru ceea ce îmi doresc am ajuns întâmplător să vizionez filmul Three bilboards outside Ebbing Missouri. Deși nu s-a făcut prea mare vâlvă pe seama lui, acesta a reușit să câștige premii la diverse categorii precum: Globul de aur 2018 pentru:

  • Cel mai bun film(dramă)
  • Cea mai bună actriță(dramă)
  • Cel mai bun actor în rol secundar
  • Cel mai bun scenariu

Și cu un scor IMDB de 8.2.

Acțiunea se petrece în Ebbing Missouri, un mic orășel care deși marcat după uciderea unei tinere reușește să se resemneze cu ideea că ucigașul nu va fi prins. Toți mai puțin mama tinerei care provoacă organele de poliție, în special pe șeriful orașului printr-o metodă ingenioasă.

În acestă luptă, de-a lungul acțiunii se vor evidenția trei personaje (devenite și cap de afiș):

Mildred Hayes– O mamă ce își va găsi liniștea odată cu dreptatea. Aceasta, folosind diverse metode strategice, asemeni unui joc de șah riscă să lupte nu doar cu organele de poliție (principalii oponenți) ci și cu restul pionilor-întregul oraș pentru aflarea adevărului din spatele morții fiicei sale.

Prima ei mișcare, și cea care va provoca întregul război constă în închirierea a trei panouri publicitare din apropierea orașului. Pe cele trei panouri este expusă toată durerea și neputință unei mame de a înțelege de ce i-a murit copilul într-un mod atât de violent (violată și apoi arsă). Dar mai ales cum de poliția nu a fost  în stare să aducă liniște comunității descoperind vinovatul.

William Willoughby-șeful poliției orașului, și cel care este direct tras la răspundere pentru incompetența organelor de poliție-numele lui fiind afișat pe primul panou publicitar. Acesta în ciuda bolii în fază terminală de care suferă încearcă să caute zadarnic piste ce ar putea duce la aflarea adevărului.

Totuși în momentul în care simte că boala îl împiedică să își mai trăiască viață în modul obișnuit, hotărăște să se sinucidă-nu înainte să lase scrisori celor dragi și să susțină cu un ultim efort protestul „inamicei” lui.

Ofițerul Dixon-Un „nebun” al acestui joc strategic care este mereu imprevizibil și încearcă să aducă tot cazul pe drumul cel bun după moartea mentorului său (singurul om care a văzut bunătate în sufletul său haotic).

Tipologia „băiatului mamei”- un tip violent și rasist ce reușește prin metode neconvenționale să ofere o fărâmă de speranță lui Mildred cu care a avut o relație conflictuală pe tot parcursul acțiunii. Cred că fără el Three bilboards outside Ebbing Missouri și-ar fi pierdut farmecul, curajul de a prezenta mai mult decât un personaj bidimensional pierdut între bine și rău.

Fiind premiat pentru cel mai original scenariu, filmul abordează în spatele intrigii principale (moartea violentă a tinerei)  diverse teme cu o însemnătate aparte pe care vă invit să le interpretați în mod propriu vizionând pelicula.

  • Rolul poliției în comunitățile mici
  • Discriminarea și problema homosexualității
  • Încălcarea liberei exprimări-lupta lui Mildred împotriva poliției și a întregii comunități pentru a-și apăra principiile
  • Dorința generală a omului de aderare sau integrare într-un grup și puterea de asumare a deciziei
  • Problemele din spatele dezechilibrului familial
  • NEPUTINȚA ÎN FAȚA MORȚII

 

Fiind o dramă ce are la bază modul în care suportăm moartea celor dragi, aceasta ajunge să se transforme într-o peliculă în care domină umorul negru și ironia situației.

 

Astfel, Three bilboards outside Ebbing Missouri conduce la ideea că durerea, ura, dorința de răzbunare și uneori compasiunea sunt sentiment ce pot răsări asemeni florii de lotus în cele mai întunecate și putrede locuri  pentru realizarea unui scop nobil.

Această frumusețe a urâtului ce tresare din sufletele îndurerate ajunge să fie morala ce reiese din finalul deschis al filmului care a trezit în mine o groază de întrebări. Dintre care cea mai importantă: voi avea statornicia de a lupta cu toți cei din jur, dacă e nevoie pentru apărarea crezurilor proprii? Tu ai avea această putere?