Independenţa Film va aduce în cinematografele româneşti un film din competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (11 – 21 februarie 2016): The Commune / Kollektivet, în regia lui Thomas Vinterberg (The Hunt, Submarino), cu Ulrich Thomsen (The Celebration, Adam’s Apple, Hitman, The Thing) şi Fares Fares (Zero Dark Thirty, Safe House). Data premierei românești: 3 iunie 2016.

Inspirat din copilăria lui Vinterberg din anii ‘70, filmul spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă pentru a încerca să evite rutina inerentă a mariajului.

Kollektivet

The Commune este o coproducţie Danemarca-Suedia-Olanda în care, chiar dacă nu sunteţi neapărat familiarizat cu filmografia nordică, îi veţi putea recunoaşte pe: Ulrich Thomsen (The Celebration, Adam’s Apple, Hitman, The Thing), Fares Fares (Zero Dark Thirty, Safe House) sau pe Trine Dyrholm (The Celebration, A Royal Affair), Helene Reingaard Neumann (Submarino) şi Lars Ranthe (The Hunt, Adam’s Apple).

The Commune este produs de Zentropa Entertainments, compania lui Lars von Trier, cea mai mare casă de producţie din Scandinavia.

Thomas Vinterberg 1

Vinterberg, la Berlinală, după 6 ani

Ultima vizită a regizorului danez la Festivalul de Film de la Berlin a fost în urmă cu şase ani, când o altă peliculă de-a sa a fost proiectată la Berlinală: este vorba de Submarino (2010).

Cel mai recent film al lui Thomas Vinterberg pe care l-aţi putut vedea şi la noi a fost The Hunt / Vânătoarea (2012), cu Mads Mikkelsen (Casino Royale, serialul tv Hannibal, King Arthur, A Royal Affair) în rolul principal. O poveste extrem de actuală, mai ales acum, în contextul “Barnevernet vs familia Bodnariu”. Într-un orăşel de provincie dintr-o ţară nordică, Lucas (40 de ani) încearcă să-şi pună viaţa în ordine după un divorţ dureros. O vorbă întâmplătoare la grădiniţă, acolo unde el este educator, o mică fantezie a unui copil şi minciuna se răspândeşte ca un virus. Până la isteria colectivă e doar un pas. Lucas se vede nevoit să lupte de unul singur pentru viaţa şi demnitatea lui. Şi pentru recâştigarea copilului său ridicat de către autorităţi.

În 2013, Thomas Vinterberg a fost ales preşedintele Juriului secțiunii Un Certain Regard a celei de-a 66-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes.

Thomas Vinterberg 2

Vinterberg & Lars von Trier, autorii manifestului Dogma 95

Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincții fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenţi.

În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogme 95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.

Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogme 95) s-a numit Festen (The Celebration, 1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi “Cel mai bun film străin” din partea Los Angeles şi New York Film Critics.

Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It’s All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council’s Film Award şi cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalzări.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here