„The Revenant” – elogiul pe care Iñárritu îl aduce sălbăticiei

0
345
„The Revenant” – elogiul pe care Iñárritu îl aduce sălbăticiei
“When the blood in your veins returns to the sea and the earth in your bones returns to the ground, perhaps then you will remember that this land does not belong to you, it is you who belong to this land”- proverb amerindian.

Noul film al regizorului mexican Alejandro Iñárritu  spune povestea unui grup de vânători de blanuri, din America secolului XIX. Dupa ce este atacat de un urs grizzly și abandonat de ceilalți membrii, iar fiul său este ucis, Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) se târăște prin sălbăticia continentului nord-american în căutarea răzbunării. Finalul, ușor predictibil, îl aduce pe Glass față în față cu cel care l-a abandonat și  i-a ucis fiul, John Fitzgerald, interpretat magistral de Tom Hardy.

 revenant-gallery-19

Tema filmului nu este, așa cum poate părea la o primă vedere, răzbunarea, ci este natura, natura surprinsă în momentele ei de frumusețe și de brutalitate, natura cu al ei echilibru dintre viață și moarte. Acțiunile lui Fitzgerald nu sunt mânate de răutatea sa, nici de egoismul său, ci de instinct. Abandonarea lui Glass, uciderea copilului sunt acțiuni pornite dintr-o frică animalică, la fel cum conflictul dintre indieni și albi nu este decât o luptă pentru supraviețuire între două specii.

 revenant-river

Deși costurile ar fi putut fi reduse și munca ar fi fost cu mult ușurată, pentru a spori veridicitatea filmului Alejandro Iñárritu a insistat ca filmul să fie filmat în lumină naturală, iar efectele speciale sa fie folosite cat mai putin„If we ended up in greenscreen with coffee and everybody having a good time, everybody will be happy, but most likely the film would be a piece of shit.”. Operatorul de imagine, Emmanuel Lubezki (ale cărui fotografii din timpul filmărillor pot fi vazute și pe contul acestuia de Instagram) a adus un aport semnificativ filmului- imaginile superb filmate vorbesc de la sine, spectatorul uită că se află pe un un scaun și se afundă în mărețul spectacol al naturii.

wired.com

Noul film al lui Iñárritu a scindat opinia publică în două : cei ce îl iubesc și cei care pur și simplu îl destestă. Ceea ce nu i se poate contesta, în schimb, regizorului este faptul că a reușit să împingă arta cinematografică într-o nouă direcție. Cele două ore și jumătate încărcate de simbolism, de brutalitate și frumusețe fac din film un elogiu adus naturii, o reîncercare de a apropia omul de ceva de mult pierdut – natura.

Puteţi vedea AICI trailer-ul:

Surse foto: highlighthollywood.com, geekadelphia.com, wired.com, aambar.files.wordpress.com

Articol realizat de Theodor Macovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.