Despre The OA am aflat într-o seară, rătăcind confuză pe Netflix în căutarea unui serial provocator. Ceva care să fie în stare să mă zdruncine, să îmi trezească întrebări la o oră târzie.

Deși nu sunt fan SF și inițial mă gândeam la un serial polițist The OA a venit parcă cu un scop precis și mi-a întrecut toate așteptările.

Ca orice dependent de seriale care se respectă am vizionat într-o singură seară cele opt episoade/părți cu o poftă nefirească de a găsi răspuns la întrebări și cel mai important…de a afla sfârșitul istorisirii.

 Totul începe cu o poveste

Înainte de a începe să vă relatez câteva detalii despre serial sper să vă lăsați mintea deschisă pentru ceea ce urmează, așa cum și cei cinci participanți și-au lăsat ușile deschise pentru OA înainte de a-i asculta povestea.

Apărut în 2016 The OA este un serial original Netflix care ilustrează destinul Ninei/Prairie/OA, fetița oarbă adoptată care dispare misterios într-o zi.

Intriga începe când după șapte ani în care nu a dat vreun semn de viață Prairie apare cu totul schimbată: zbuciumată sufletește, cu o serie de simboluri-cicatrici pe spate și recăpătându-și simțul vederii.

Fiind nevoită să se confrunte cu presiuni și curiozități din partea părinților, a poliției și societății protagonista își găsește scopul alături de alte cinci persoane povestindu-le ceea ce i s-a întâmplat în perioada în care a dispărut și cum a ajuns să fie OA.

Cei cinci ascultători sunt persoane total diferite cu probleme specifice, care prin aceste sesiuni reușesc împreună să își vindece rănile vechi sau să confrunte problemele prezentului. Aceștia în ciuda temerilor, a neîncrederii și diverselor impedimente sociale ajung să schimbe cursul unei vieți prin alegerea de A CREDE.

Restul povestirilor din fiecare seară includ: mafia rusească, răpiri, coduri și mișcări de dans mistice, misterele și regulile universului, lumi paralele și dragostea după care tânjește OA-Homer.

 

Deși enumerate, toate aceste elemente par să nu aibă sens ele se îmbină armonios și foarte realist într-o producție ce are la bază elemente SF, fantasy și supranatural care abundă de o simbolistică aparte și nu își pierde o secundă coerența.

Fiind unul foarte intrigant finalul ridică multe semne de întrebare și teorii care încă își caută răspuns în mintea mea. Acesta semnifică capacitatea nostră de a alege și se află în puterea de a crede sau în ceea ce alegem să credem chiar dacă ar trebui să luptăm cu cei din jur, sau chiar un întreg univers.

The OA scoate la iveală liberul arbitru din fiecare persoană care vizionează serialul- pentru că TU dragă spectatorule, ai puterea de a alege în ce dorești să crezi și astfel poți schimba lumea.