„The New Gipsy Kings” – Viața maneliștilor transpusă într-un documentar BBC

0
191
viata manelistilor
Regii manelelor

Regizorul Liviu Tipurita a realizat un documentar despre ascensiunea celor din industria muzicală a manelelor, în care prezintă detalii din viața maneliștilor și diversele probleme cu care se confruntă aceștia la spectacole.

“Noi suferim din cauza țiganilor

În proiecția numită „The New Gipsy Kings”, ce cuprinde aproximativ 400 de ore de filmări, concentrate într-una singură, apar personaje binecunoscute în industrie, ca impresarul Dan Bursuc, Florin Salam sau Adrian Minune și formații precum Fanfara Ciocârlia sau Taraful Haiducilor.

Pentru început, cei din Fanfara Ciocârlia se destăinuie publicului. Aceștia spun că “În România este un nivel de rasism foarte mare.  […] Dacă mă duc la piață la Roma, unde stau eu, se feresc oamenii cu poșete. Să nu le iau banii, întelegeți?”. De asemenea, aceștia îi critică pe romi, spunând că “Noi, țiganii, artiștii, suferim din cauză că, și pe bună dreptate, țiganii mai fac și alte probleme. Și suntem marginalizați din cauza asta. Și nu este drept”.

20.000 de euro în doar o oră

Adrian Minune spune că  “Comunitatea  noastră s-a schimbat foarte mult. Am ajuns de la căruțe la Ferrari. De la corturi la palate”. Filmul prezintă și o parte din viața acestuia,  momente când  ajunge la o vrăjitoare ce-i prezice că va fi cel mai fericit om în prima zi de primăvară, sau fragmente dintr-o dedicație, toate acestea creând și momente amuzante în mod involuntar.

Pe parcursul filmului, regizorul Livu Tipurita a studiat viața maneliștilor. El încearcă în nenumărate rânduri să îi ia un interviu lui Florin Salam, lucru ce-l va reuși cu mare greutate, deoarece artistul este mai tot timpul ocupat.  Acesta l-a urmărit în atât de multe locuri, încât la un moment dat spune că ”Am văzut cum în doar o oră a primit 20.000 de euro de la un invitat”.

Iar pentru că la mijloc se învârt foarte mulți bani, impresarul lui Florin Salam, Puiu Gheorghiu, este întrebat de unde au aceștia atât de mulți bani. Este foarte încurcat de întrebare, iar după câteva secunde bune de ezitări, alege să nu răspundă. Dan Bursuc însă, a răspuns și a spus : “Putem noi ști ce meserie are fiecare invitat ce vine la petrecere? […] Astea nu țin de mine. De muzica mea”.

Se prefac că nu-i deranjează pentru a scăpa cu bine

Deși invitații au o grămadă de bani, nu toți maneliștii se simt extraordinar de bine în prezența lor.  Se pare că mulți dintre aceștia îi consideră pe artiști mult mai apropiați decât ar vrea cântăreții să fie. Astfel, unii ce plătesc incredibil de mult pentru aceste dedicații, sunt de multe ori foarte puternici și, uneori, în stare de ebritate. Astfel,  maneliștii nu vor să-i supere sub nicio formă.

Chiar Florin Salam a spus pe acest subiect că:  “Chiar dacă nu mi-a  convenit ceva, eu am dat de înțeles că nu mă deranjeaza nimic ca să plec cu bine de acolo”

Bineînțeles că în film sunt redate mult mai multe paragrafe interesante din viața maneliștilor și informații pe care ar dori să le știe nu doar o persoană ce ascultă acest gen, ci și cineva ce nu este pasionat, doar pentru a afla mai multe despre culisele acestei afaceri atât de profitabile, dar și periculoase.

Documentarul poate fi vizionat și accesând acest link. Trebuie doar selectată sursa 2 și apăsat pe play.

Sursă foto: imdb.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.