The Boy in the Striped Pajamas, tradus în română Băiatul în pijama vărgată, este o dramă regizată de Mark Herman care a apărut în 2008, a cărei acțiune se bazează pe romanul omonim al scriitorului John Boyne. Este un film de 94 de minute care situează evenimentele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un tablou despre nenorocirile nazismului și ale Holocaustului din perspectiva unui copil de opt ani.

MV5BMTMzMTc3MjA5NF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk3MDE5MQ@@._V1__SX1219_SY623_

Bruno (Asa Butterfield) află de la părinții săi, Ralf și Elsa, interpretați de David Thewlis și Vera Farmiga, că trebuie să părăsească Berlinul pentru că tatăl său a fost avansat în funcție: el este noul conducător al lagărului de concentrare de la Auschwitz. Bruno nu cunoaște, evident, nimic despre această realitate, știe doar că trebuie să se mute undeva „la țară”, promovarea tatălui fiind pentru toți apropiații un motiv de sărbătoare.

Bruno se vede în noul univers lipsit de prieteni, astfel că, împins de curiozitate, nu ascultă de mama sa și merge în explorare în grădina din spate a casei. Așa ajunge în pădure și aproape de un gard electrificat al lagărului. De partea cealaltă se află Shmuel (Jack Scanlon) , un băiat de opt ani închis împreună cu familia lui. Între cei doi se leagă o prietenie secretă.

the-boy-in-the-striped-pyjamas-874978l-imagine

Imaginea idilică pe care Bruno o are asupra lucrurilor din jurul său mi s-a părut atât de emoționantă în condițiile în care crede că lagărul este o fermă. Nu înțelege de ce „fermierii” poartă pijamale vărgate și de ce Pavel (David Heyman), evreul care îi ajută la treburile casei a ales să curețe cartofi în loc să fie doctor. Acesta privește totul din poziția de copil care a trăit într-un mediu familial plin de afecțiune.

the-boy-in-the-striped-pyjamas-716427l-imagine

Discrepanța dintre cei doi este una frapantă. Lui Bruno nu îi lipsește nimic, este bine îngrijit, se bucură de libertate, visează să ajungă explorator, citește cărți de aventură, pe scurt, își trăiește copilăria. Shmuel, în schimb, este asuprit și înfometat, sărind ca ars la fluierul soldaților care îl cheamă „la datorie”. Și totuși ceva îi unește, să fie oare inocența?

Personajul care întruchipează cel mai bine efectele îndoctrinării este sora lui Bruno, Gretel (Amber Beattie). Având doisprezece ani, camera ei este la început plină de păpuși, dar după orele petrecute cu profesorul Liszt (Jim Norton) , aceasta le aruncă în pivnița casei. Pozele cu Führerul le iau astfel locul, joaca este abandonată.

Childhood is measured out by sounds and smells and sights, before the dark hour of reason grows.” John Betjemen

Într-o lume absurdă, care se împarte în dumnezei și sclavi, singura speranță este dată de această legătură interzisă care anulează orice barieră. În final, toți ajung să fie egali. Cum? Rămâne să aflați singuri.

Vizionare plăcută!

Sursă foto: cinemagia.ro