The 43 – Povestea studenților care au dispărut militând pentru dreptate

0
122
The 43

Având în vedere luptele pentru protejarea integrității naționale și a statului de drept din ultima perioadă, am dezvoltat un interes pentru modul în care tinerii din alte zone militează în numele dreptății. Printre numeroasele exemple, m-a impresionat o poveste înfățișată printr-un documentar pe Netflix – The 43.

În data de 27 septembrie 2014, un grup de studenți din Ayotzinapa (Mexic), au mers cu autocarele să protesteze împotriva preluării unei funcții publice de către o persoană implicată în activități ilegale.

Deși intențiile au fost bune, lupta împotriva unui mandat ce urma să ducă la diverse acțiuni ilegale, ceea ce a urmat avea să îndolieze o regiune întreagă și să șocheze Mexicul vreme de câțiva ani.

The 43 – descrierea tragică a evenimentelor

Prin acest documentar, Netflix înfățișează unul dintre cele mai suspecte cazuri de dispariție în masă din lume.

Titlul documentarului „The 43” semnifică viețile celor 43 de studenți activiști care au dispărut misterios în timp ce doreau să protesteze pașnic împotriva corupției.

În drum spre Iguala, studenții au fost atacați de către armată și forțele de ordine, fără să fie înarmați. Forțe municipale, statale și federale au complotat împotriva lor. Magazinele non-stop au refuzat să le vândă apă, spitalele nu au dorit să îi trateze. Parcă tot orașul simțea vărsarea de sânge ce urma și nimeni nu avea curajul să sfideze autoritățile locale.

The 43

Cunoscut ca și una dintre cele mai sfidătoare încălcări ale drepturilor omului cazul tinerilor din Ayotzinapa s-a desfășurat astfel:

-șoferii autobuzelor în care sa aflau tinerii activiști au găsit pretexte pentru a opri în anumite zone;

-persoane în uniformă au început să tragă în autobuze, deși studenții erau neînarmați;

-tinerii au luat legătura cu presa și familiile;

-accesul presei în zonă a fost blocat;

-la scurt timp, din tot atacul, au rămas doar câteva cadavre și 43 de tineri dispăruți fără urmă;

The 43

Confuzia plutește în aer pe un teren plin de neputință

După incident, au ieșit la iveală filmări, mărturii, câțiva supraviețuitori, părinți îndurerați și un stat care încearcă să mușamalizeze totul.

Vorbind despre fiecare în parte am constatat că:

 – Filmările făcute de tineri și încercarea de a lua legătura cu presa au fost banate de o „putere” anume;

– Mărturiile supraviețuitorilor, deși nu au fost luate în seamă pentru acuzarea vinovaților, au subliniat solidaritatea dintre studenți și puterea tinerei generații de a-și apăra principiile;

În urma pierderii suferite și lipsiți de un răspuns sau o explicație părinții au devenit activiști convinși, luptând cu tot sistemul și având discuții aprige cu președintele statului pentru aflarea adevărului.

Principalul motto care a răsunat în Ayotzinapa a fost „I-ați luat vii, îi vrem vii!” și semnifică urletul de durere al părinților pentru copiii lor dispăruți fără urmă.

E admirabil și dureros…deși viețile lor au fost întoarse pe dos, ei au devenit activiști devotați susținând drepturile omului în încercarea de a-și găsi copiii.

The 43

Atunci când elita unui stat dispare e tragic cum autoritățile implicate vin cu răspunsuri nefondate. De-a lungul documentarului se poate observa lupta dintre diverse instituții publice, cum se bat cap în cap punându-și piedici, venind cu explicații lipsite de sens și chiar penibile asupra cazului.

Deși este monopolizat de mărturiile supraviețuitorilor, a jurnaliștilor implicați și a altor participanți direcți, a doua parte începe cu răspunsul autorităților și continuă cu neputința guvernului de a găsi un vinovat

The 43

De ce merită vizionat ?

The 43 este un documentar ce are la bază fapte dure și reale. Am apreciat faptul că este realizat cu o lejeritate aparte, menit parcă să aline suferința celor intervievați.

Pe parcursul celor două părți documentarul dezvăluie atrocități, lipsa de umanitate și diverse teorii înspăimântătoare la care un simplu cetățean nici nu se poate gândi.

Un documentar care m-a fascinat și m-a indignat profund, făcându-mă să realizez câte lucruri groaznice se pot întâmpla în lume din pricina unor decizii greșite, fără ca noi, populația „inconștientă” să realizăm.

Este trist să afli astfel de lucruri, dar mult mai tragic este să rămâi în ignoranță!

Sură foto: Netflix, Breitbart, Blogspot