Teorii despre sfarsitul lumii

  0
  322

  teoriile-privind-sfarsitul-lumii-cum-cred-savantii-ca-vor-fi-ultimele-clipe-ale-universului_size1

  Unul dintre lucrurile cele mai fascinante legate de univers este cât de puțin știm cu adevărat despre acesta. Și la fel cum noi vrem să știm ce se întâmplă atunci când murim, știința s-a întrebat mereu cum se va sfărși universul. Cea mai intrigantă parte este cât de multe teorii comunitatea științifică a produs și cât de diferite sunt unele de altele.

   

  Gaura neagră

  În conformitate cu o teorie populară , cea mai mare problemă în univers este faptul ca orbitează găuri negre. Galaxiile sunt casa unor găuri negre supermasive aflate chiar în centrele lor. O mare parte din teoria gaura neagra implică înghițirea de stele sau chiar galaxii întregi.

  Într-un univers finit, aceste găuri negre ar devora în cele din urmă cea mai mare parte a materiei, și ne-ar lăsa cu un univers întunecat. Ar fi doar un flash de lumină, aproape ca un fulger, ori de câte ori un obiect e tras destul de aproape de o gaură neagră să emită energie, și apoi s-ar lăsa din nou întuneric. În cele din urmă, n-am avea nimic in afară de gravitație in abis. Găurile negre mai masive le-ar înghiți pe cele mai puțin masive. Dar totuși  acest lucru nu ar fi starea finală a universului . În timp, găurile negre se evaporă (pierd din masa lor), deoarece acestea emit ceea ce se numește ,,radiație Hawking”. Deci, după ce ultima gaura neagră moare, vom fi lasați cu o distribuție uniformă a particulelor subatomice de radiație Hawking. Și atât.

   

  Modelul ciclic

  Una din primele teorii privind modul în care Universul va sfârși a fost propus în anii 1920, de mai mulți fizicieni, printre care și celebrul Albert Einstein. S-a numit ,,Modelul Ciclic” și afirma că Universul începe cu un Big Bang, se extinde până când forța gravitațională preia controlul și atunci toată materia se prăbușește în ea însăși, într-o ,,mare implozie (mare colaps)”, rezultând o altă singularitate similară unei găuri negre, care va duce la un alt Big Bang, iar acest ciclu se va repeta la infinit.

  Sfârșitul timpului

  Dacă ceva este etern, acela este cu siguranță timpul. Dar dacă timpul pierde momentele și pur și simplu îngheață? Ce se întâmplă dacă nu vor mai exista mai multe momente? Ci doar o singura clipa. Pentru eternitate .

  Să presupunem că trăim într-un univers care nu se termină niciodată. Cu o cantitate infinită de timp, tot ce se poate întâmpla, are o probabilitate de 1sută la sută să se intâmple. Același paradox se întâmplă dacă există viața veșnică. Trăiești un timp infinit, astfel tot ceea ce este posibil este garantat să se întâmple (și se întâmplă un număr infinit de ori). Presupunând că sunteți  încă în viață pentru a experimenta momentul in care timpul se oprește, nu v-ați da seama că ceva nu este în regulă . Potrivit oamenilor de stiinta: ,,Atunci totul va îngheța, instantaneu, pentru totdeauna”. Dar nu ar fi într-adevăr pentru totdeauna  deoarece timpul nu ar mai fi în progres. Ar fi doar ca o clipă eternă. Niciodată nu ai muri, nu ai îmbătrâni. Ar fi un fel de pseudo-nemurire. Dar tu nu ai realiza, oricum.

   

  Marele îngheț

  Marele Îngheț este o altă teorie privind sfârșitul Universului. Potrivit acesteia, la un moment dat, Universul își va consuma întreaga energie termodinamică și totul ,,va ingheta”, la fel cum o mașină care merge un timp îndelungat rămâne până la urmă fără combustibil și se oprește.

  Ideea a fost susținută prima dată în anul 1851, de către William Thomson, Lord Kelvin, și invocă o aplicație a primelor două legi ale termodinamicii. Căldura este generată de mișcare, aceasta de energie și în final energia se va diminua și va dispărea complet, în mod firesc. La momenttul respectiv însă, Thomson a precizat că ipoteza lui se aplică în cazul a ,,unui Univers finit, cu o materie limitată, supusă legilor existente ale fizicii”.

  Savantul a declarat că ,,este imposibil să concepem o limită a materiei din Univers și mai curând trebuie să avem în vedere un progres continuu, un spațiu fără sfârșit și o acțiune care transformă energie potențială în mișcare și mișcarea în căldură.”

   

   

  Sursă fotografie: www.listverse.com