TEEN-FEST continuă: suntem #împreună și descoperim #încotro?

0
42

Cu toate că se apropie de final, Excelsior TEEN-FEST continuă să îi surprindă pe adolescenți cu noi evenimente care le transformă întâlnirea cu teatrul într-o oportunitate de dialog și explorare a unor lumi captivante. Cele două secțiuni care debutează în festival, #împreună și #încotro, propun povești încărcate de emoție și revizitează jocurile copilăriei de ieri și de astăzi.

Dedicată persoanelor cu deficiențe de văz și de auz, secțiunea #împreună este un demers pentru educație incluzivă prin teatru și un pas necesar de conștientizare a nevoilor specifice ale celor care percep lumea prin intermediul altor simțuri decât noi, dar și o provocare de a extinde limitele de expresie ale artei teatrale prin aprofundarea limbajului semnelor și al sunetelor. Special creat pentru tinerii cu dizabilități auditive, spectacolul Visând Glasuri (producție a Teatrului pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu), deschide o poartă – pentru mulți dintre noi secretă – către necunosctutul comunicării în afara cuvintelor rostite. Spectacolul Missouri Sky (producție a Teatrului Excelsior) a fost adaptat orizontului de receptare al persoanelor nevăzătoare, care se vor putea bucura astfel de o incursiune tactil-sonoră în universul fascinant al cărților.

Dacă ne întrebăm #încotro?, răspunsul este „În față la O12” – sâmbătă, 6 octombrie, ora 17:00, pe scena Teatrului Excelsior. O inițiativă a Asociației Culturale de Educație prin Artă (ACEA), spectacolul În față la O12 spune povestea celor care au crescut cu jocuri precum De-a v-ați ascunselea, Țările, Flori-fete-și-băieți și tot ceea ce se mai putea juca în fața blocului sau pe o străduță îngustă. Spectacolul va fi urmat de o dezbatere menită să așeze față în față două generații – copiii și adolescenții anilor ’90 și cei de astăzi –, urmărind să descopere cum au evoluat „repertoriul” de jocuri și orizontul de preocupări specifice acestei perioade.

TEEN-FEST se va încheia duminică, 7 octombrie, cu Minunata lume nouă, spectacol al Teatrului Excelsior, regizat de Catinca Drăgănescu. Tot în ultima seară, Juriul alcătuit din patru adolescenți va desemna câștigătorii celei de-a IV-a ediții a festivalului.

Bilete disponibile pe https://www.bilet.ro/ și la sediul Teatrului Excelsior (str. Academiei nr. 28).

Veștile despre TEEN-FEST circulă repede pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, https://www.teatrul-excelsior.ro/programul-excelsior-teen-fest-2018/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/excelsiorteenfest/. Impresii „la cald” despre spectacolele prezentate în cadrul Festivalului, pe TEEN-FEST BLOG: http://teenfest.teatrul-excelsior.ro/