Teatrul tânăr s-a văzut în RELIEF la EXCELSIOR

0
33
Relief afiș

Timp de cinci zile, teatrul tânăr s-a văzut în Relief la EXCELSIOR. A patra ediție a Laboratorului de teatru tânăr RELIEF s-a încheiat duminică, 19 mai 2019, pe scena Teatrului EXCELSIOR, sub semnul teatrului absurdului.

Șase dintre cele mai bune trupe de teatru tânăr din România au prezentat publicului scene din textele dramaturgului Eugène Ionesco, reinterpretate și remixate prin filtrul lor creativ.

Timp de patru zile, peste 100 de adolescenți din cele șase trupe au participat la un laborator intensiv de creație, sub îndrumarea câte unui regizor și a unui colaborator muzical, acceptând provocarea de a descoperi universul de creație ionescian și de a-i explora teatralitatea. Tema acestei ediții s-a dovedit a fi stimulatoare, generând o suită de secvențe teatrale comic-absurde, reunite într-o „formidabilă harababură” (cum ar spune Ionesco).

Cele șase secvențe create în Laborator au fost: „Îi cunoașteți?” (trupa Victory of Art din București coordonată de regizorul Horia Suru și muzicianul Petre Ancuța), „Delir în doi” (trupa Drama Club din Botoșani // regizorul Andrei Măjeri și actrița Lorena Luchian), „Gara Ionesco” – colaj de scene din piesele „Cântăreața cheală”, „Lecția ” și „Vicontele” (trupa Amprente din Brașov // regizorul Matei Lucaci-Grünberg și muzicianul Sever Bârzan), „Jacques sau Supunerea” (trupa Brainstorming din București // regizorul Radu Iacoban și muziciana Aida Sosic), „Cântăreața cheală” (trupa Teatrul Mircea Albulescu din Câmpina // regizorul Alex Bogdan și muzicianul Tudor Popescu) și „Nu” – text non-dramatic (trupa Atelierul de teatru din Botoșani, coordonată de regizorul Bogdan Georgescu și muzicianul Alex Bălă).

RELIEF #4 a adus pe aceeași scenă teatrul absurdului și teatrul tânăr, într-o explozie de entuziasm și creativitate. Fiecare dintre cele șase echipe s-a lăsat inspirată de spiritul absurdului ionescian și de acele mecanisme subtile care îl compun și îl descompun, etichetabile printr-un simplu (hashtag) #absurdrocks.

Gala de încheiere a RELIEF a fost dedicată nu doar prezentării rezultatelor Laboratorului de teatru tânăr (secțiunea necompetitivă), ci și premierii celui mai bun spectacol al ediției curente. Timp de trei zile consecutvie, actorii Andreea Grămoșteanu, Andi Vasluianu și Adrian Titieni, juriul RELIEF#4, au urmărit spectacole din repertoriile celor șase trupe participante, prezentate pe scena Teatrului EXCELSIOR.

Premiul secțiunii competiționale a celei de-a patra ediții a RELIEF, oferit de către Teatrul EXCELSIOR, a fost decernat trupei Brainstorming din București pentru spectacolul „Despre români numai de bine”, scenariu colectiv inspirat din poveștile individuale ale membrilor trupei.

Juriul a apreciat sensibilitatea și luciditatea cu care liceenii din Brainstorming și-au formulat și exprimat scenic discursul despre ce înseamnă să fii tânăr în România de azi, în fața unui orizont de incertitudini, confuzie și angoasă.

EXCELSIOR afișSelecție foto RELIEF #4: http://relief.teatrul-excelsior.ro/. Foto: Vlad Catană și Lavinia Cioacă.